El programa +Estiu aplega tot un seguit d'iniciatives municipals i d'entitats per a proporcionar a infants i joves activitats de lleure amb un component educatiu durant els mesos d'estiu, en la línia de la filosofia Educació 360, que suposa posar en valor l'educació fora de l'escola, de manera inclusiva i amb especial atenció a les famílies socioeconòmicament vulnerables. El projecte, iniciat el 2020, inclou els casals d'estiu de les entitats de lleure i altres activitats organitzades per l'ajuntament.

El projecte implica els serveis d'Educació, Infància i Adolescència, Joventut, Serveis Socials, Capacitats Diverses, Universitats, Cultura i Esports, a més de les entitats organitzadores dels casals, centres universitaris, escoles, instituts i altres entitats.

Una part significativa del programa + Estiu són les activitats estiuenques del Pla Educatiu d'Entorn (PEE). L'Ajuntament compta amb el suport econòmic del Pla de Millores d'Oportunitats Educatives de la Generalitat i l'Estat, que cobreix amb fons europeus part de les activitats del PEE.

Extraterrestres:  Casals de les entitats de lleure 2023

L'Ajuntament ha acordat amb 15 entitats de lleure la realització de 36 casals, amb una oferta prevista de més de 2.300 places. Tots 36 casals porten per títol genèric «Extraterrestes». Aquest és el tema que centrarà l'ambientació de tots els casals i a partir del qual es desenvolupa un seguit d'activitats relacionades amb l'educació ambiental i la sensibilització sobre el canvi climàtic, treballant una visió crítica de la societat i avançant en el coneixement i la comprensió de l'entorn.

Durant tot el període de vacances escolars hi haurà diferents casals en marxa, amb una durada que oscil·larà entre les dues i les cinc setmanes, segons el cas. Tots els casals oferiran com a mínim cinc hores d'activitat, ja sigui en horari de matí o matí i tarda, i tots oferiran menjador opcional.

La inscripció a aquests casals s'ha de formalitzar directament amb l'entitat organitzadora.

Consulteu els llistat de Casals d'estiu

També podeu consultar el Directori d'entitats juvenils i cercador d'entitats de l'Espai de les Entitats. 

Per tal de garantir l'accés de tots els infants i joves de Terrassa als casals d'estiu, l'Ajuntament compta, d'una banda, amb un sistema d'ajuts econòmics a través dels Serveis Socials i d'altra, amb diferents mecanismes d'inclusió de persones amb capacitats diverses.

Els Serveis Socials municipals atorguen cada any ajuts a les extraescolars i a les activitats d'estiu, que enguany es van atorgar al mes de març. Aquests ajuts poden cobrir també el cost o part del cost del servei de menjador dels casals.

D'altra banda, quatre dels casals d'enguany seran dedicats específicament a infants i joves amb diversitat funcional, amb un total de 170 places i a més es farà reserva de places (158 més) i reforç de monitors especialistes a la resta de casals per tal que incorporin també persones amb necessitats especials. En total, doncs, es preveu destinar un total de 328 places a persones amb capacitats diverses.

Anar a l'índex

II Campus tecnològic de Terrassa

Aquesta proposta és fruït de la col·laboració dels serveis d'Universitats i Educació, en el marc del Pla Educatiu d'Entorn, i de tres centres universitaris de la ciutat. S'han programat tres tallers diferents: Fabricació digital i Drons. (ESEIAAT-UPC), Realització d'un curtmetratge  (ESCAC) Tècniques d'animació audiovisual. (CITM-UPC). Cada taller té el seu propi calendari, entre el 26 de juny i el 13 de juliol. En total, el campus ofereix 72 places a alumnat de 3r i 4rt d'ESO de centres participants al PEE o amb necessitats específiques de suport educatiu.

Anar a l'índex

Casals de les Escoles Bressol Municipals

Les AFAs de les escoles bressol municipals de Terrassa, amb el suport de l'Ajuntament, ofereixen enguany casals d'estiu oberts als infants matriculats en qualsevol dels 11 centres. Hi haurà casals a tres escoles: La Casona, Somriures i Moisès, amb més d'un centenar de places en total. A totes tres escoles, els casals es desenvoluparan del 4 al 28 de juliol.

 

Anar a l'índex

Altres activitats

El programa +Estiu inclou també altres iniciatives i línies d'actuació al voltant de les activitats estiuenques. Entre altres, s'han programat diferents casals comunitaris en el marc del Pla Educatiu d'Entorn, amb temes com ara la cultura popular, teatre, poetry slam, i un casal d'acollida destinat a alumnat nouvingut basat en l'aprenentatge del català a través del joc.

Finalment, per primera vegada s'incorporen al programa +Estiu les activitats estivals per a infants i joves del Museu de Terrassa: Contes del Revés i els Camps d'Arqueologia.

Anar a l'índex