Un dels objectius de la Revolució Verda és fer de Terrassa una ciutat sostenible i ambientalment saludable, amb menys fums ni soroll.
La crisi de la Covid-19 ha evidenciat que les emissions contaminants es poden reduir  si es fan canvis en l'ordenació de les ciutats. Terrassa ha dissenyat un Pla Estratègic del Vehicle Elèctric (2022-2025) i col·labora amb un programa pilot amb l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria en Telecomunicacions de Barcelona (ETSETB), de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), per posar en marxa una flota mòbil d'observadors ambientals de patinets, bicicletes i motocicletes elèctriques.

 1. PEVE
 2. Flota mòbil d'observadors ambientals - Patinets, bicicletes i motos

 

 

El Pla Estratègic del Vehicle Elèctric (2022-2025)

Actualment, el trànsit rodat representa el 70% de la contaminació de l'aire i, per reduir aquest percentatge, cal dissenyar una ciutat on el vehicle elèctric sigui el protagonista.   El Pla Estratègic del Vehicle Elèctric (2022-2025), aprovat definitivament el febrer de 2022,  vol canviar el model actual de mobilitat per fer una transició cap a un transport que sigui més sostenible i saludable. El PEVE és, doncs, l'eina per dissenyar, gestionar i implantar, de manera progressiva, el vehicle elèctric a Terrassa.
 
L'Ajuntament liderarà aquest canvi i ho farà amb la substitució progressiva de la flota municipal; amb la implantació de nous punts de recàrrega en aparcaments municipals i altres punts estratègics de la ciutat, amb la possibilitat d'oferir noves bonificacions i la implantació de serveis de mobilitat compartida. 

El PEVE  estableix 4 línies d'actuació i un total de 21 accions. Si s'executen totes, Terrassa pot reduir gairebé en un 3% els nivells de CO₂, estalviant-nos abocar a l'aire 9,000Tn cada any, un 6% l'òxid de nitrogen i rebaixant un 25% els nivells de partícules en suspensió.

 

 1. Quins són els beneficis de tenir un vehicle elèctric o de baixes emissions contaminants?
 2. Quants punts de recàrrega hi ha a Terrassa?
 3. Quants s'instal·laran fins al 2025?
 4. On s'ubicaran els nous?
 5. Hi haurà punts de recàrrega a benzineres?

 

 

 

Quins són els beneficis de tenir un vehicle elèctric i/o de baixes emissions contaminants?

 • Gratuïtat en l'impost de matriculació
 • Bonificació de l'impost de vehicles de tracció mecànica
  • Etiqueta de la DGT "0" : 75% bonificat 
  • Etiqueta de la DGT "ECO" : 25% bonificat
 • Reducció de la tarifa en peatges (EcoViaT)
 • En el cas de vehicles elèctrics:
  • Reducció en despeses de manteniment de vehicles
  • Estalvi energètic i econòmic 
  • Amortització del cost del vehicle aproximadament als 80.000 km
 • Reducció de la tarifa en zones de regulació horària. Es Bonifica l'aparcament en zona blava pels vehicles amb: 
  • Etiqueta de la DGT "0" un 75% bonificat
  • Etiqueta de la DGT "ECO" un 25% bonificat.

 Aquesta bonificació de moment només és possible a través de la APP Blinkay:

Blinkay Sistema Android
Blinkay Sistema IOS

 

Pujar

 

Quants punts de recàrrega hi ha a Terrassa?

Existeixen diferents punts de recàrrega de vehicles elèctrics repartits pel territori. Els punts de recàrrega municipal actualment existents són:

 • Aparcament Plaça Progrés (4 punts amb connexió schuko)
 • Aparcament Sant Leopold (3 punts amb connexió schuko i mennekes tipus 2)
 • Cementiri municipal (2 punts amb conexió schuko i mennekes tipus 2)

Pots trobar els diferents punts de recàrrega (PdR) al mapa de la xarxa d'estacions de recàrrega amb previ registre.

Pujar

 

Quants s'instal·laran fins el 2025?  

L'any 2025, s'estima que el parc mòbil de vehicles elèctrics sigui de 1.300. L'actual directiva europea  recomana que hi hagi un punt de recàrrega per cada 10 vehicles.  
 
L'any 2025, s'estima que el parc mòbil de vehicles elèctrics sigui de 1.300 i hauríem de disposar d'una xarxa d'accés públic de 130 punts de recàrrega –dos endolls per punt-, que permetria que 260 vehicles es connectessin a la vegada. 

Pujar

 

On s'ubicaran els nous? 
 
En aparcaments públics municipals, en llocs estratègics de la ciutat i també en dependències municipals per als vehicles de l'Ajuntament.  
 
Dels 17 punts de recàrrega que ja estan en marxa, 5 seran per la flota municipal i 12 estaran els següents llocs: 
 

 • Aparcaments municipals de la plaça del Progrés i de Primer de Maig  
 • Al carrer dels Voluntaris Olímpics, a la zona de l'aparcament de l'Estadi  
 • Al passeig del Vint-i-dos de Juliol, a la zona de la plaça de l'estació del Nord  
 • A polígons industrials: al carrer d'Esla, davant d'Eco-Equip; al carrer de la Terra, a la zona de la Masia Els Bellots; i al carrer de Venus. 

Altres llocs seran als aparcaments de la plaça de Lluís Companys, de l'avinguda de Barcelona i del Vapor Universitari, a més dels Park & Ride de les Fonts i de Terrassa Est, entre d'altres.  

Alhora, s'està treballant per fomentar la implantació de punts de càrrega ràpida i semi ràpida en centres comercials i en estacions de servei amb acords de col·laboració. 

Pujar

 

Hi haurà punts de recàrrega a benzineres? 
 
Estem treballant per fomentar la implantació de punts de càrrega ràpida i semi ràpida en centres comercials i en estacions de servei amb acords de col·laboració. La instal·lació de la infraestructura de recàrrega per vehicles elèctrics s'adaptarà al desplegament previst amb la Ley 7/2021 de Cambio Climático y Transición Energética, que obliga a instal·lar punts de recàrrega de vehicle elèctric a algunes benzineres de Terrassa. 

 

Pujar

 

Flota mòbil d'observadors ambientals - Patinets, bicicletes i motos 

La flota mòbil d'observadors ambientals d'ús compartit, que es va posar en marxa el 17 de juliol de 2020 amb 200 patinets elèctrics i que va ampliar-se el 23 de setembre amb 50 bicicletes elèctriques, compta des de l'abril de 2021 amb 50 motos elèctriques. L'objectiu d'aquest servei de micromobilitat sostenible és avaluar els agents contaminants a temps real, i a diferents punts de la ciutat, gràcies als sensors que s'han instal·lat en algunes unitats de la flota. Però també oferir a les persones usuàries majors de 18 anys una disponibilitat del servei de 24 hores.

 

 

 

Gràcies en aquest projecte innovador, l'Ajuntament disposarà de noves dades que ajudaran a planificar futures accions ambientals i promoure alternatives de transport més sostenibles. Els vehicles de mobilitat personal contribueixen a disminuir els nivells de contaminació (atmosfèrica i acústica), a realitzar la transició cap a una economia baixa en carboni i a facilitar la intermodalitat amb altres serveis públics de transport urbans o metropolitans (tren, autobús, metro...). 

Com funciona?

 • Us heu de descarregar l'aplicació de Reby (Disponible per a iOs i Android)
 • Heu de trobar un vehicle i buscar al mapa el que teniu més proper.
 • A continuació, heu de desbloquejar la bicicleta o el patinet amb el telèfon i escanejar el codi QR. A partir d'aquest moment, ja estarà disponible. 
 • Un cop finalitzat el trajecte, recordeu que l'heu d'estacionar en un espai autoritzat. Consulteu prèviament el mapa per deixar-lo aparcat en un dels llocs indicats. 

Com contactar

Les persones usuàries poden comunicar els seus dubtes  i/o incidències a través del:

 • Telèfon: Trucant a la línia directa d'atenció a client  gratuïta             +34 900 868 509  o bé al +34 932 712 117
 • Correu electrònic: [email protected]
 • Xat de suport disponible a l'App de Reby

Normativa d'ús

Aquestes són algunes de les mesures que les persones usuàries de la flota mòbil d'observadors ambientals han de complir:

 • Han d'anar per calçada. No poden circular per les voreres.
 • Només pot circular una persona.
 • Només està permès circular pels majors de 18 anys.
 • En el cas de les motocicletes cal tenir el permís de conduir per aquest tipus de vehicle.
 • Prohibit circular fent ús d'auriculars o mòbils.
 • De nit és recomanable portar roba o elements reflectants.
 • Consulta el plànol de la xarxa de carrils bici i la guia d'aquest tipus de vehicles.

Què podem fer si trobem un patinet o bicicleta extraviat?

Si trobeu patinets o bicicletes extraviats contacteu amb Reby al telèfon +34 932 712 117 o al correu [email protected], comunicant-nos també la seva ubicació.

Més informació: 

Pujar