Medi Ambient i Sostenibilitat
- Telèfon:
- 937 397 000
- Adreça electrònica:
- [email protected]
- Correu postal:
- C. Del Pantà, 20 2 (08221 Terrassa)
Un dels objectius de la Revolució Verda és fer de Terrassa una ciutat sostenible i ambientalment saludable, amb menys fums ni soroll.
La crisi de la Covid-19 ha evidenciat que les emissions contaminants es poden reduir si es fan canvis en l'ordenació de les ciutats. Terrassa ha dissenyat un Pla Estratègic del Vehicle Elèctric (2022-2025) i col·labora amb un programa pilot amb l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria en Telecomunicacions de Barcelona (ETSETB), de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), per posar en marxa una flota mòbil d'observadors ambientals de patinets, bicicletes i motocicletes elèctriques.
El Pla Estratègic del Vehicle Elèctric (2022-2025)
Actualment, el trànsit rodat representa el 70% de la contaminació de l'aire i, per reduir aquest percentatge, cal dissenyar una ciutat on el vehicle elèctric sigui el protagonista. El Pla Estratègic del Vehicle Elèctric (2022-2025), aprovat definitivament el febrer de 2022, vol canviar el model actual de mobilitat per fer una transició cap a un transport que sigui més sostenible i saludable. El PEVE és, doncs, l'eina per dissenyar, gestionar i implantar, de manera progressiva, el vehicle elèctric a Terrassa.
L'Ajuntament liderarà aquest canvi i ho farà amb la substitució progressiva de la flota municipal; amb la implantació de nous punts de recàrrega en aparcaments municipals i altres punts estratègics de la ciutat, amb la possibilitat d'oferir noves bonificacions i la implantació de serveis de mobilitat compartida.
El PEVE estableix 4 línies d'actuació i un total de 21 accions. Si s'executen totes, Terrassa pot reduir gairebé en un 3% els nivells de CO₂, estalviant-nos abocar a l'aire 9,000Tn cada any, un 6% l'òxid de nitrogen i rebaixant un 25% els nivells de partícules en suspensió.
Quins són els beneficis de tenir un vehicle elèctric i/o de baixes emissions contaminants?
Aquesta bonificació de moment només és possible a través de la APP Blinkay:
Blinkay Sistema Android
Blinkay Sistema IOS
Quants punts de recàrrega hi ha a Terrassa?
Existeixen diferents punts de recàrrega de vehicles elèctrics repartits pel territori. Els punts de recàrrega municipal actualment existents són:
Pots trobar els diferents punts de recàrrega (PdR) al mapa de la xarxa d'estacions de recàrrega amb previ registre.
Quants s'instal·laran fins el 2025?
L'any 2025, s'estima que el parc mòbil de vehicles elèctrics sigui de 1.300. L'actual directiva europea recomana que hi hagi un punt de recàrrega per cada 10 vehicles.
L'any 2025, s'estima que el parc mòbil de vehicles elèctrics sigui de 1.300 i hauríem de disposar d'una xarxa d'accés públic de 130 punts de recàrrega –dos endolls per punt-, que permetria que 260 vehicles es connectessin a la vegada.
On s'ubicaran els nous?
En aparcaments públics municipals, en llocs estratègics de la ciutat i també en dependències municipals per als vehicles de l'Ajuntament.
Dels 17 punts de recàrrega que ja estan en marxa, 5 seran per la flota municipal i 12 estaran els següents llocs:
Altres llocs seran als aparcaments de la plaça de Lluís Companys, de l'avinguda de Barcelona i del Vapor Universitari, a més dels Park & Ride de les Fonts i de Terrassa Est, entre d'altres.
Alhora, s'està treballant per fomentar la implantació de punts de càrrega ràpida i semi ràpida en centres comercials i en estacions de servei amb acords de col·laboració.
Hi haurà punts de recàrrega a benzineres?
Estem treballant per fomentar la implantació de punts de càrrega ràpida i semi ràpida en centres comercials i en estacions de servei amb acords de col·laboració. La instal·lació de la infraestructura de recàrrega per vehicles elèctrics s'adaptarà al desplegament previst amb la Ley 7/2021 de Cambio Climático y Transición Energética, que obliga a instal·lar punts de recàrrega de vehicle elèctric a algunes benzineres de Terrassa.
Flota mòbil d'observadors ambientals - Patinets, bicicletes i motos
El juliol de 2020 Terrassa va posar en marxa una prova pilot, a través d'un conveni signat amb l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria en Telecomunicació de Barcelona (ETSETB) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), per implantar a la ciutat una flota mòbil d'observadors ambientals d'us compartit, amb l'objectiu de recollir dades de la qualitat de l'aire a Terrassa. Aquesta flota mòbil d'observadors ambientals d'ús compartit, estava formada per patinets, motos i bicicletes elèctriques, amb un total de més de 150 unitats. L'objectiu d'aquest servei era avaluar els agents contaminants presents a l'aire, a temps real, i a diferents punts de la ciutat, gràcies als sensors instal·lats en alguns patinets. Una vintena d'aquests portaven incorporats sensors per mesurar el NO2 -diòxid de nitrogen-, i les partícules PM 2.5 i PM10, traslladant les dades a una plataforma tecnològica centralitzada.
El febrer de 2023, ha finalitzat el servei de vehicles compartits ja que l'empresa que els gestionava, Reby, ha cessat la seva activitat i, per tant, està retirant-los progressivament. La Universitat Politècnica de Catalunya està analitzant les dades atmosfèriques recollides per si amb aquestes es pot fer un mapeig de les zones de major contaminació a la ciuta
Com contactar amb REBY
Què podem fer si trobem un patinet o bicicleta extraviat?
Si trobeu patinets o bicicletes extraviats contacteu amb Reby, informant de la seva ubicació.
Més informació: