Servei d'Espais Verds i Biodiversitat Urbana
- Telèfon:
- 937 363 460
- Adreça electrònica:
- [email protected]
- Correu postal:
- C. de la Igualtat, 52 (08222 Terrassa)
En l'entorn urbà considerem espai públic tot el que ens envolta, que és d'ús comú i no són estrictament edificacions, encara que també siguin públics. Per tant ens referim a les voreres, la calçada per on circulen els vehicles, els parcs, les places, etc. Dins l'espai públic hi trobem una sèrie d'elements d'ús comú com poden ser els bancs de carrers i places, els elements de joc infantil, els de gimnàstica per a adults, els senyals de trànsit, els semàfors, etc, tots aquests elements que formen part del nostre espai públic es deterioren amb el pas del temps.
Aquest mes, en aquest article, ens centrarem amb el paviment de les voreres, o dit d'una altra manera, el terra que trepitgem quan sortim de casa nostra.
Podem trobar-nos amb diferents tipologies de paviments: continus o discontinus. Els paviments continus, que serien el formigó o el paviment asfàltic, són poc utilitzats a les voreres del nostre país ja que són poc pràctics pel manteniment del dia a dia i pel de tots els serveis que es troben a sota, com ara l'aigua, la llum, el gas, o l'electricitat. En canvi, els paviments discontinus com el panot, les llambordes, les lloses i les pedres granítiques, per citar-ne alguns, permeten fàcilment la seva substitució, ja sigui total o parcial, sense que la seva reposició posterior es noti massa, respecte la resta de paviment existent.
Quan parlem de deteriorament dels paviments, primer de tot, hem de saber per què s'ha produït aquest deteriorament:
Com és pràcticament impossible trobar un arbre que reuneixi aquests requisits, darrerament s'estan posant sistemes consistents en mantes antiarrels al voltant de les arrels dels arbres per obligar-les, en la mesura del possible, a créixer cap avall i a allunyar-se dels paviments propers i les edificacions. Aquest sistema, de moment, dóna bons resultats però cal esperar una mica més de temps per determinar si ha solucionat definitivament el problema o simplement l'ha ajornat, perquè no oblidem que les arrels busquen aigües i sals minerals per viure i si cap avall no ho troba buscaran altres camins per sobreviure. En definitiva, el què fem amb aquesta solució és fer un test subterrani que contingui les arrels allà on les volem.
En aquest últim cas, depèn del tram de vorera afectat, a vegades serà necessària una reparació parcial, tot i que moltes vegades, cal refer tota la vorera i fins i tot substituir l'arbre per una nova espècie.
Servei de Gestió de l'Espai Públic
Regidoria de Manteniment i Parcs Urbans