Pedalada i Circuit de la "Bicicleta Humana" 2017

 

El diumenge 17 de setembre al matí, s'ha celebrat La Pedalada 2017, l'acte més popular del programa d'enguany de la Setmana de la Mobilitat Segura i Sostenible 2017 a Terrassa. Els inscrits en aquesta edició, abans d'emprendre el recorregut de 8 km pels carrers de la ciutat, han pogut participar en el "Circuit de la Bicicleta Humana", una proposta que ha consistit en la realització per part de tots i totes les participants d'un circuit gegant amb forma de bicicleta a la plaça Nova. Aquesta acció ha estat fotografiada i gravada des d'un punt elevat. 

Aquest esdeveniment ha estat organitzat per l'Ajuntament de Terrassa amb la col·laboració de voluntaris de l'associació BiciTerrassa Club (Biter.cat).

 

Cursa de transports interurbana 2017

El transport sostenible s'imposa a les dos rutes de la cursa de transports interurbana entre Terrassa i Barcelona.

En el marc de la Setmana de la Mobilitat 2017, ha tingut lloc la 7a Cursa de Transports Interurbana de la Regió Metropolitana de Barcelona, que té per objectiu comparar els temps de viatge, el cost i els impactes sobre el canvi climàtic i la contaminació local. La iniciativa, impulsada per la PTP (Associació per la promoció del transport públic), és possible gràcies a la col·laboració de nombrosos ajuntaments i de voluntaris i voluntàries.

Les sortides han tingut lloc des de les portes dels 17 ajuntaments participants, i han tingut com a destinació comuna l'Espai Provença de Ferrocarrils de la Generalitat, ubicat al cor de l'Eixample de la capital catalana. S'ha tingut en compte de fer-la en hora punta i tots els participants han hagut de respectar les normes de circulació i aparcament en el cas del vehicle particular.

En el cas de Terrassa s'han cobert les dues principals rutes d'accés al centre de Barcelona, una per l'eix Trinitat i l'altra per l'eix Vallvidrera i, en ambdós casos, s'ha cobert en tres modes de transport: en cotxe, tren, i el bus exprés.

Resultats de la cursa:

A continuació es presenta la taula amb els resultats del cost, impactes i temps de viatge.

resultats_cursa_transports_2017

A més dels esperats bons resultats en costos i impacte sobre la salut i el canvi climàtic, el transport en tren de rodalies (RENFE i FGC) ha obtingut molt bons resultats en temps a les dues rutes programades.

Sobretot  a la ruta Vallvidrera, ja que la destinació d'enguany afavoria clarament que el recorregut amb Ferrocarrils de la Generalitat es destaqués com el mode més ràpid. A l'hora d'analitzar els resultats cal destacar que a la ruta Vallvidrera una avaria d'un turisme al túnel de Vallvidrera a la C-16 va condicionar el temps de viatge en cotxe i en autobús, obtenint uns temps de viatges en el recorregut amb més del doble de minuts que amb FGC. Per la qual cosa, el transport públic va arribar 57 minuts abans que el cotxe. Habitualment la congestió que s'hi produeix, si bé és considerable, no penalitza tant el temps en aquest recorregut. 

Pel que fa a l'eix Trinitat, el transport públic va funcionar amb normalitat i la C-58 s'hi van crear les retencions habituals, per la qual cosa, el transport sostenible, tant a través de Rodalies com a través de la e.2.1, va ser més ràpid i eficient que el cotxe. En aquest cas, el transport públic va arribar 22 minuts abans que el cotxe.

Pel que fa els costos econòmics cal destacar que a la ruta Vallvidrera és gairebé 8 vegades més car anar en cotxe que transport púbic integrat. I la ruta Trinitat és gairebé 7 vegades més car anar en cotxe que transport púbic integrat.

Pel que fa les emissions es disparen entre 5 i 12 vegades més quan es va en cotxe que en tren.

Més informació i metodologia del càlcul

Pedalada de la Setmana de la Mobilitat 2017 "Mobilitza't per un aire més net!"

cartell_pedalada_smss17

 • Dia, hora i lloc: diumenge 17 de setembre de 2017, a les 10:30h a la Plaça Nova de Terrassa.
 • Recepció dels participants a partir de les 09:30h.
 • A les 10:30h es donarà la sortida i els participants que ho desitgin realitzaran el "Circuit de la Bicicleta Humana"acció que es programada a la sortida de la pedalada, que consistirà en la realització d'un circuit gegant per als participants amb forma de bicicleta, que serà filmat i fotografiat des d'un punt elevat per obtenir una imatge d'impacte. 
 • La Pedalada finalitza també a la Plaça Nova (a les 12.30h, aproximadament).
 • El recorregut és de 8 km.
 • Activitat per a tota la família. Tots els nens i nenes participants que vinguin amb la seva bicicleta, han de poder anar en bici durant 10 quilòmetres. No hi ha grans pujades, però hi ha alguna rampa sostinguda.
 • Els menors d'edat han de venir acompanyats d'un adult.
 • Els participants rebran una ampolla d'aigua i una poma a l'arribada, cortesia de Caprabo.

Inscripció: 

 • Inscripció gratuïta al punt de sortida a partir de les 9.30h

Obsequis

 • Es regalarà la tradicional matrícula per la bicicleta de la setmana de la mobilitat d'enguany, i també una matrícula addicional per la bicicleta amb el missatge "Puc anar pel centre del carril". 
 • A l'arribada regalarem una poma i una ampolleta d'aigua pels participants i la guia de la bicicleta, edició actualitzada al 2017.

Circuit de la Bicicleta HUMANA.

 • El "Circuit de la Bicicleta Humana", es realitzarà a l'inici de la Pedalada, a partir de les 10:30h.

Informació de seguretat:

 • Segons la nova llei de trànsit, en l'àmbit urbà és obligatori l'ús del casc en bicicleta pels menors de 16 anys. És recomanable per tothom.
 • Es recomana portar aigua durant el recorregut, ja que només hi haurà aigua al final de la pedalada.
 • Es tracta d'una Pedalada festiva, no competitiva, i s'anirà en grup.
 • És molt important que feu cas als voluntaris i a la Policia, i sobretot, no els avanceu.

Recorregut previst:

recorregut_pedalada

Activitats gratuïtes a la Biblioteca del Districe 5.

 

 • Joc "RACC Educa". Dimarts 19 de setembre, de 18 a 19h.

Joc en línia per a aprendre aspectes sobre la mobilitat a la ciutat. Per a nens i nenes de 6 a 12 anys.

Participació individual, per parelles o grups en funció del nombre d'inscrits.

Places limitades. Inscripcions a la biblioteca, al 93 735 09 27 o a bd5@terrassa.cat. 

 

 • Circuït d'habilitat en bicicleta. Dimecres 20 de setembre de 17:30 a 19h.

Circuït amb diverses proves d'habilitat muntat a la terrassa de la biblioteca perquè els infants guanyin destresa pedalant. Per a nens i nenes de 5 a 10 anys. Amb la col·laboració del Consell Esportiu del Vallès Occidental Terrassa i BiciTerrassa Club.

Places limitades. Inscripcions: a la biblioteca, al 93 735 09 27 o a bd5@terrassa.cat.

 

 • "Viatja amb tren per la biblioteca!". Dijous 21 de setembre de 17 a 20h.

Voltes en un petit trenet de 5 polzades de manera lliure i gratuïta. D'aquesta manera es vol conscienciar de la necessitat d'agafar el transport públic i més concretament de fomentar el tren com a mitjà de transport alternatiu al vehicle privat. L'activitat anirà acompanyada d'una mostra de llibres sobre el ferrocarril disponible a les Biblioteques Públiques de Terrassa.

+informació a la biblioteca, al 93 735 09 27 o a bd5@terrassa.cat.

www.terrassa.cat/ca/bd5