El cinema a Terrassa

La primera projecció que es va fer a Terrassa d'imatges que donaven la sensació de moviment es veié l'any 1896 coincidint amb la Festa Major de la ciutat. La projecció del que anomenaven quadres dissolvents, mitjançant una llanterna màgica, sobre una tela, que feia la funció de pantalla, instal·lada a la plaça Major, davant del carrer de Cantarer, permetia observar vistes fixes i algun paisatge en el qual s'hi movia un tren o una renglera d'oques.

Les primeres figures en moviment es van exhibir al Passeig l'any 1898, en barraques d'espectacles itinerants. Al Teatre Principal també es van realitzar algunes projeccions a partir del 1900. La construcció del Teatre Principal en la ubicació que ocupa avui dia va iniciar-se el 7 de març de 1855, gràcies als terrassencs Miquel Vinyals i Galí i Antoni Galí i Coma, i dos anys més tard es va inaugurar.

El Teatre Retiro, amb una història complicada d'incidents i reconstruccions, també va fer projeccions de cinema, que, a principis del segle XX, eren de curta durada i requerien incorporar el so utilitzant, per exemple, cops de bombo i soroll de llaunes de zinc per simular les canonades en imatges de guerra.

Més endavant, el 1907, Gaietà Galitzia va fer construir el Teatre Alegria, un local amb el propòsit de fer-hi projeccions, al carrer de Llessamí. Aquí es va introduir la figura del "xerraire", un home que explicava els arguments i les situacions dels drames amb tot detall, costum que es va estendre a tots els cinemes. En acabar-se el contracte d'ocupació de l'espai, Galitzia va escollir el carrer de la Rasa com a nova ubicació, que és on avui continua instal·lat.

El 1906 es va inaugurar l'Arts-Lucis, un saló exclusivament per a cinema i espectacles d'art. El 1912 s'inaugurava el Teatre del Recreu, en els senyorials jardins de la que havia estat la casa del doctor en farmàcia Domènec Ventalló i Llobateras, del carrer Cremat. Era el teatre més gran de Terrassa.

El Cinema Catalunya es va construir al pati de la casa número 11 del carrer de Sant Pere i va ser inaugurat el 1916. A Terrassa, en aquell moment, hi van haver temporades amb cinc sales de cinema. Una sala de cinema desconeguda per la ciutadania de Terrassa, i que en aquests moments es troba en situació d'abandó, és la que ocupa una part de la planta baixa de l'antic Hospital del Tòrax, construïda per aportar moments d'entreteniment als malalts que estaven en aquest recinte.

El 2017 es va constituir l'anomenada Taula local de l'audiovisual, amb la participació inicial de l'Àrea de Cultura de l'Ajuntament, la Terrassa Film Office, l'Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC), l'INS Santa Eulàlia (amb els cicles formatius d'imatge i so), la Societat Municipal de Comunicació de Terrassa, la Filmoteca de Catalunya i el Parc Audiovisual de Catalunya. L'objectiu d'aquesta iniciativa és potenciar la visibilitat de Terrassa com a ciutat per a la indústria audiovisual i donar impuls a la formació audiovisual en les escoles locals.

(Font: Baltasar Ragón, Terrassa. Historials i Efemèrides, Terrassa, Tallers Gràfics Josep Ventayol Vilà, 1929)