El mosquit tigre és originari del sud-est asiàtic i es va detectar la seva presència a Catalunya l'estiu de 2004. És fàcil d'identificar perquè les potes són negres i, les ratlles blanques li donen un aspecte de zebra. El mosquit adult és petit, perquè fa entre 6 i 9 mm i de color negre. Té una línia blanca darrere del cap i el cos i viu en racons humits i amb ombra. Els ous toleren els períodes de sequera, però fan eclosió quan estan coberts d'aigua. Per aquesta raó, les larves proliferen en aquells llocs on hi ha aigua estancada com són, per exemple, els plats dels testos, els gerros, les galledes o els canalons d'aigua.

És un insecte que està molt vinculat a l'espai exterior, on s'amaga entre la vegetació, tot i que també és fàcil de trobar a l'interior de les cases perquè volen poc i no s'allunyen gaire del lloc on han nascut. S'acostumen a desplaçar, bàsicament de dia, en un radi de 200 i 500 metres.

L'època d'activitat comença a abril i pot allargar-se fins al novembre. Les pluges i les altes temperatures afavoreixen la seva reproducció i, amb elles, la proliferació d'un insecte que molesta, especialment, per la quantitat de picades que causen les femelles.

Si es donen les circumstàncies adequades, té la capacitat d'actuar com a transmissor d'algunes malalties, com les produïdes pels virus Chikungunya, Dengue i Zika.

L'Ajuntament fa el control i seguiment de la presència de mosquits o larves en els espais públics, als embornals, fonts, i al cementiri municipal, ja que són punts de cria molt productius. A les propietats privades també es reprodueix de manera important, per tant, cal dur a terme mesures de prevenció, com són:

  • Buidar i posar sota cobert els objectes en els quals es pugui acumular aigua (gerros, galledes, plats d'animals domèstics, plats sota els testos...) i evitar la seva inundació. En el cas d'elements fixos, cal eliminar qualsevol cúmul d'aigua.
  • En recipients destapats (per exemple, bevedors per a animals) cal que l'aigua es renovi dos cops per setmana, com a mínim.
  • Les canaleres de recol·lecció d'aigües de les teulades han d'estar netes de restes vegetals i els embornals dels patis han d'estar nets.
  • Mantenir en condicions higienicosanitàries òptimes les piscines, basses i estanys

 

Ciència ciutadana per a investigar i controlar mosquits transmissors de malalties.

Mosquito Alert és un projecte de ciència ciutadana, al qual està adherit l'Ajuntament de Terrassa des de l'any 2017, i  que està coordinat per les institucions CREAF, CEAB-CSIC i I CREA, impulsat per l'Obra Social "la Caixa". 

Mosquito Alert és una plataforma de ciència ciutadana que recull i organitza les  imatges de moltes observacions de mosquits i de punts de cria, que rep de la ciutadania. Els científics del projecte avaluen les fotos i confirmen el tipus de mosquit, i un cop confirmades les fotos s'incorporen en els mapes interactius, que permeten una millor vigilància i gestió del mosquit. 

Així doncs, Mosquito Alert uneix la ciutadania amb l'àmbit científic i la gestió de la salut pública i el medi ambient  per lluitar contra el mosquit tigre i el mosquit de la febre groga, que són transmissors dels virus Zika, Dengue i Chikungunya que poden provocar malalties d'origen tropical. 

Es proposa a la ciutadania que si detecten algun exemplar de mosquit, o punts d'acumulació d'aigua, facin una foto i l'enviïn a través de l'aplicació mòbil a la plataforma Mosquito Alert.

L'aplicació dóna informació senzilla i clara per fer la foto i enviar-la.

Podeu descarregar-vos el póster i el tríptic de l'aplicació per fer-ne difusió:

 

De totes maneres cal recordar que la millor manera de controlar els mosquits és evitar la seva reproducció eliminant possibles punts de cria. A les propietats privades també es reprodueix de manera important, per tant, cal dur a terme mesures de prevenció evitant la presència de recipients i espais que puguin acumular aigua.