l·luminar monuments i elements arquitectònics

La llum pot contribuir a ressaltar la visibilitat dels elements arquitectònics d'una ciutat i a embellir els seus monuments. Una il·luminació ben dissenyada atorga valor a l'edifici i ofereix una experiència visual única.

A més de les raons estètiques, pot haver-hi raons de seguretat si la construcció està situada en entorns urbans foscos i poc transitats. En els últims anys, també s'utilitza la il·luminació del patrimoni arquitectònic, tant les enceses com les apagades, com a forma d'expressió col·lectiva solidària, o reivindicativa, en determinades dates.

La llum, com a vehicle d'expressió artística en l'entorn urbà, aconsegueix un gran protagonisme en els Festivals de la Llum que se celebren a tot el món. Els festivals d'Amsterdam, Lió, Berlín, Londres i Hèlsinki són coneguts entre la cinquantena que s'organitza a Europa. A ells se sumen els de Barcelona, Olot i Manresa. L'èxit dels festivals es basa en la capacitat de la il·luminació acolorida per a atreure l'atenció de la gent i en la realització d'efectes especials que la tecnologia moderna permet.

Molts sistemes d'il·luminació actuals utilitzen llum de tipus LED perquè presenta múltiples avantatges i resol alguns problemes tècnics i mecànics. A més, aconsegueix millors resultats amb un menor consum de recursos.

La il·luminació de monuments ha de complir les regulacions i recomanacions relacionades amb la conservació del patrimoni, el control de consum energètic i la preservació del paisatge nocturn.

Una actitud respectuosa amb el medi ambient ha d'implicar el compromís que l'energia necessària per a la il·luminació ornamental procedeixi de fonts renovables i que el seu ús, a més de responsable, sigui compatible amb el dret de la ciutadania a la contemplació de la volta celeste.

Espectacle lluminós nocturn La Ruta de la Llum
Amb motiu de la celebració d'aquest esdeveniment a la ciutat de Terrassa, l'empresa LAMP il·luminarà dues de les fites de l'espectacle lluminós nocturn que inaugurarà La Ruta de la Llum, una de les activitats que contempla el programa oficial. "Transicions" és el títol de la instal·lació lumínica que s'ocorrerà simultàniament en dos dels monuments intervinguts: l'emblemàtica Masia Freixa al parc de Sant Jordi i la Carpa de Vallparadis al Torrent de la Font d'en Sagrera, que es podran visitar durant el 15 i 16 de Maig de 2021. 

"Transicions" és una peça que sorgeix a partir de la inspiració en l'arquitectura modernista, i es basa en les referències que aquest moviment pren de la pròpia naturalesa. Fluïdesa, formes orgàniques i naturalesa són fonaments del modernisme i, per tant, el punt de partida aquesta instal·lació lumínica. 

La Masia Freixa, símbol de la fluïdesa i un homenatge a l'harmonia, és l'element central de la instal·lació Transicions, que conquista la pell de l'edifici com a teló de fons, per a representar a manera de metàfora, un viatge per les transicions del cel. La llum ens acompanya per un capvespre càlid i suau en les seves tonalitats ambre, passant per un energètic i intens mig dia amb els seus tons celeste viu, amainant en un capvespre amb un violeta pacificador que ens convida a la contemplació, per a finalment submergir-nos en un blau profund de nit abstreta i reflexiva. 

De manera simultània, la Carpa de Vallparadís, recull en la seva pell dinàmica i sinuosa aquestes transicions lumíniques, convertint-la de manera temporal en una volta celeste que genera una atmosfera lumínica singular dins del parc de Vallparadís.