Mostra del Coneixement 2023-2024

La Mostra del Coneixement és un projecte del Servei d'Universitats i transferència del coneixement que té per objectiu ampliar i consolidar activitats vinculades al món de la universitat, la recerca, la innovació i el coneixement. Aquestes activitats, adreçades als centres de secundària amb estudis d'ESO, Batxillerat i Cicles formatius de la nostra ciutat, volen apropar el coneixement que es genera a la universitat en diferents formats: jornades, xerrades, conferències, visites guiades i actes lúdics.

Consta d'un calendari conincident amb el curs escolar, dotat d'activitats que amplien l'oferta curricular formativa dels propis centres de secundària. És així doncs, una proposta formativa, educativa, cultural i lúdica vinculada a la universitat i al coneixement.

Les activitats de Mostra del Coneixement amplien l'oferta curricular dels centres de secundària i funcionen a demanda, és a dir, el professorat pot demanar qualsevol activitat per un data en concret, posteriorment es realitza el tràmit amb la persona ponent fins a la confirmació final de la sessió.

L'objectiu és fomentar vocacions en l'alumnat i donar a conèixer el món de la recerca, la ciència i la innovació, camps que aviat podran triar per realitzar els seus estudis superiors al Campus Terrassa.

Activitats per àmbits:

 1. Universitat i Campus
 2. Món laboral
 3. Medi ambient i sostenibilitat
 4. Astrofísica i espai exterior
 5. Ciència i tecnologia
 6. Foment de les professions STEAM
 7. Història i prehistòria
 8. Gestió personal i social 
 9. Literatura i pensament
 10. Informació i comunicació. Les TIC
 11. Salut i benestar emocional
 12. TU. TOP TEN

 

Cicle de conferències TU. TOP TEN

Per aquesta nova edició 2023-2024 hem incorporat un cicle de conferències anomenat TU. TOP TEN, en el que oferim 10 sessions que hem programat amb data i hora tancada. Només caldrà inscripció prèvia a través del codi QR ubicat a cada apartat. Aquestes sessions repassen 10 aspectes o temàtiques molt sensibles que estan afectant als nostre alumnat i que creiem que poden ser de molt interès tant per aquest col·lectiu com per al professorat, les famílies i la ciutadania en general.

 

 

 

 

 

 

Altres recomanacions:

Una revolució necessària: l'Adolescència 

 • Sessió d'obertura cicle TU. TOP TEN
 • Data: 6 d'octubre de 2023
 • Hora: 12.30 h
 • Lloc: sala d'actes del Vapor Universitari de terrassa
 • Inscripció: a través d'aquest enllaç

La Dra. Rosa Casafont és metge i experta en neurociència i neurobiologia del comportament. Creadora del Mètode Thabit i
autora de diversos llibres: Viatge al teu cervell. L'art de transformat el teu cervell, Viatge al teu cervell emocional, Gimnasia emocional y coaching i Educarnos para educar. Neuroaprendizaje para trasformar la educación.

Aquesta sessió està orientada a descobrir les característiques del cervell adolescent i del seu desenvolupament. Aprendrem que podem ser una bona influència per acompanyar-los en el seu procés de vida. sessió dirigida als adolescents i també a les famílies i professionals que volen construir-se i contribuir a la millora continua en la seva pràctica educatiova. Partirem de l'Autoconeixement i veurem eines de fàcil aplicació per a gestionar millor les emocions i els estats d'ànim. Aprendrem estratègies i procediments que afavoreixen la qualitat de vida tant a casa com al centre educatiu.

 

L'Enginy (in)visible

 • Xerrada
 • Codi sessió: 6.1
 • A càrrec de: Núria Salán
 • Durada: 1 h
 • Inscripció: a través d'aquest enllaç

En l'actualitat, homes i dones accedeixen a la formació universitària aparentment en paritat, però en les titulacions de caràcter tecnològic encara no s'ha assolit un mapa de població que reprodueixi els percentatges de la societat. Així, en aquesta xerrada es comenta com va ser l'accés de les dones a la universitat en carreres de ciència i tecnologia, quina va ser la resposta de la societat, curiositats, anècdotes, dades numèriques d'abans i d'ara. Es posa en relleu la poca visibilitat de la dona a l'àmbit tecnològic i com encara s'arrosseguen estereotips que no afavoreixen l'apropament de la dona a les titulacions tecnològiques. Una xerrada per fer pensar. 

 

L'Enginy (in)visible. Dones, Ciència i Tecnologia: Passat present i futur

 • Exposició
 • Petició a través d'aquest d'aquest enllaç
 • Durada: 15 dies
 • Podeu visualitzar l'exposició en PDF: L'Enginy (in)visible

Les primeres escoles d'enginyeria a Catalunya van trigar més de 65 anys, des dels seus inicis, a tenir una dona a les seves aules. Abans de 1980, entre tots els centres universitaris als quals s'impartien titulacions tecnològiques (enginyeria, arquitectura, informàtica o telecomunicacions), es van titular 631 dones, d'un total de més de 35.000 estudiants. I des d'aquella data fins ara, el percentatge de dones a les titulacions tècniques ha augmentat lleugerament, però encara no supera el 30%.

Aquesta exposició està relacionada amb la xerrada anterior L'enginy (in)visible. Consta de 5 roll ups i podeu disposar d'ella en el vostre centre durant 2 setmanes. Només cal fer la petició a través de l'enllaç.