Parc de la Republica

El Parc de la República, un pulmó verd al nord de la ciutat

Aquest nou espai de 35.000 metres quadrats s'executarà en tres fases diferenciades:

La primera és la que construirà l'àmbit de la zona esportiva, que inclou l'edifici dels nous vestidors, el camp de futbol 7, la nova delimitació de les tanques, el límit de l'avinguda de Béjar, el talús perimetral i el camí d'accés del parc a la zona esportiva. El termini d'obres és de 10 mesos, iniciant-les el mes de novembre de 2022 fins a l'agost del 2023.

En la Fase 2 s'executarà l'àmbit del límit dels equipaments de l'actual Biblioteca i del nou edifici annex al centre cívic President Macià. A més, contempla l'actuació en el carrer Roig Ventura (nord-sud) i la superfície entre els equipaments i la primera plataforma del Parc. El termini d'obres s'allargarà del juliol del 2023 al juny de l'any 2024.

Per últim entre el maig de 2024 i el juliol de 2025, es farà la darrera Fase del projecte. En aquesta s'executarà l'àmbit del Parc de la República, que inclou les diferents plataformes que conformen el parc, els camins longitudinals nord-sud, la bassa de reg, els paviments, la jardineria i altres elements.

La proposta arquitectònica vol recuperar la identitat del passat d'aquest espai públic valorant l'àmbit rural i de gestió de l'aigua: Es planteja un esquema de recollida d'aigua dels paviments i les zones enjardinades del Parc, també com del reg sobrant dels camps de futbol, que s'emmagatzema en una bassa d'acumulació i depuració per a obtenir aigua per a regar amb sistema de degoteig. Es calcula que el 40% del consum hídric anual del parc es cobrirà amb aquesta bassa.

Pel que fa a la vegetació, el nou Parc de la República inclourà espècies de ribera com el til·ler, el freixe i el lledoner i altra vegetació forestal, relacionant l'àmbit amb els boscos que repoblaven l'entorn amb pins, alzines, roures i arboços. També s'hi contempla la plantació d'oliveres i ametllers, fent referència a l'àmbit amb el passat d'explotació de la vinya.

Al nou àmbit també s'hi ha projectat un hort municipal de 500m2 que es gestionarà des de l'Ajuntament i estarà tancat.

A més, el projecte contempla quatre espais per a jocs infantils que es distribuiran en diverses parts del parc: dos contindran els jocs destinats a la primera infància, mentre la resta són més adequats per a escolars i adolescents.

Memòria del projecte

Procés de contractació

Proposta guanyadora del concurs d'idees

Acte de presentació del projecte del Parc de la República

Procés participatiu

El passat 17 de gener de 2019 es va obrir un procés participatiu per a presentar la proposta guanyadora a la ciutadania, que es va iniciar amb una sessió informativa al Vapor Universitari. Paral·lelament, a partir d'aquest dia, s'obre un canal de comunicació a la web de Participa Terrassa  on la ciutadania podrà expressar les seves opinions. 

El dissabte 2 de febrer de 2019 es va celebrar una Jornada de reflexió i deliberació. Durant el matí es va fer una actuació de dinamització a l'espai públic, a la Plaça del Primer de maig, i a la tarda es va realitzar una sessió de treball al centre cívic President Macià. Es va habilitar un espai per a infants de 3 a 12 anys per facilitar la participació de les famílies. Aquesta sessió es va estructurar en grups de treball oberts a tota la ciutadania, es podia assistir-hi fent una inscripció prèvia mitjancant l'enviament d'un correu electrònic a [email protected]  .       Més informació web de Participa Terrassa 

    

               Sessió matí                                   Sessió tarda

 

El passat dimecres 27 de març de 2019 es va celebrar la darrera sessió participativa sobre el futur parc de la República on es van analitzar les propostes recollides.  Més informació al web del Participa Terrassa 

La voluntat és que sigui un parc:

  • Amb projecció de ciutat (utilitzat per tots els habitants de Terrassa)
  • Accessible per a tothom
  • Connectat amb els equipaments de l'entorn, el barri i la resta de la ciutat i l'anella verda
  • Amb valor paisatgístic, rural i de gestió de l'aigua
  • Per gaudir i conviure