Museu de Terrassa. Direcció i Serveis
- Telèfon:
- 937 397 072 (de dilluns a divendres, de 9 a 14 h)
- Adreça electrònica:
- [email protected]
- Correu postal:
- C. de la Font Vella, 28 (08221 Terrassa)
El Departament d'Educació i d'Acció Cultural (DEAC) és responsable de dissenyar, executar i programar una oferta regular d'activitats anuals; d'ajudar a la interpretació, difusió i coneixement del Museu i del patrimoni local i comarcal; i, de programar la dinamització de les exposicions permanents i temporals del Museu, elaborant-ne el material didàctic necessari.
Ofereix també una oferta d'activitats infantils i familiars en períodes no lectius.
Està integrat per personal especialitzat que s'encarrega de dur a terme les activitats del museu, seguint una metodologia adaptada als interessos, nivell i característiques de cada grup.
La programació anual s'actualitza i es renova cada any.
Enguany, el Museu de Terrassa impulsa un total de 53 activitats amb una oferta que inclou visites, itineraris, tallers o activitats en llengua estrangera.
Entre la programació de la Guia d'Activitats Didàctiques per a aquest curs destaquen tres noves propostes adreçades a l'alumnat d'educació primària, secundària i educació especial:
«Mites i heroïnes»: Una activitat que s'inicia amb una visita guiada a l'exposició permanent del Museu sobre l'edat antiga per descobrir com era l'Ègara ibèrica i romana. La segona part de l'activitat permet descobrir quines eren les creences dels habitants de l'antiga Ègara romana; com eren els seus Déus i quins eren els seus mites. Aquesta visita guiada connecta, a través d'un joc, les creences dels nostres avantpassats amb els costums i tradicions actuals.
«Històries del Castell: «Mil anys d'història donem per molt!» Aquesta activitat permetrà donar a conèixer als personatges més importants que han passat per la història de la Quadra de Vallparadís des del segle XII fins al segle XXI. Es tracta d'una visita dinamitzada i teatralitzada al Castell Cartoixa de Vallparadís que permet descobrir els diferents períodes històrics, des de l'Edat Mitjana fins a l'actualitat, de manera divertida i participativa. L'alumnat haurà de donar vida a diferents personatges que han estat claus en la història de Terrassa.
«3D aixovars pel futur»: Aquesta activitat té dues parts, una que es desenvolupa a l'escola i l'altra a la Seu d'Ègara. Inicialment s'explica a l'alumnat què és un aixovar funerari i com les peces que l'integren ens han permès conèixer com eren, com vivien i com s'organitzaven els nostres avantpassats. A partir d'aquí es planteja als nois i noies portar un objecte que sigui important a les seves vides per tal de crear un aixovar digital per explicar a les futures generacions com es vivia a Terrassa a principis dels segle XXI. En la segona sessió es fa una visita a la Seu d'Ègara per explicar les excavacions arqueològiques i el treball de recuperació i conservació dels vestigis del passat. Durant el recorregut, els i les participants tenen la possibilitat d'escanejar una de les peces que havia estat en mans d'una persona que va viure fa 2000 anys.
El servei s'adreça a tots els perfils de públics (escolar, tercera edat, educació especial, col·lectius diversos, ...) tot i que es dedica especial atenció al públic educatiu.
Les activitats es divideixen en visites, itineraris i tallers.
Aquesta oferta es realitza principalment en català o castellà però també trobareu una important proposta en llengua estrangera (anglès i francès).
Les activitats per a grups d'educació infantil es presenten sota el títol "La mainada al Museu".
Podeu consultar les fitxes explicatives de cada proposta en les subpàgines següents: