100 anys de la visita d'Albert Einstein a Terrassa

El divendres 24 de febrer de 2023 farà 100 anys que el professor Albert Einstein va visitar les Esglésies de Sant Pere acompanyat de l'aleshores president de la Mancomunitat de Catalunya, Josep Puig i Cadafalch. Aquells dies, el professor Einstein havia estat realitzant un curs de tres conferències sobre la Relativitat a Barcelona. Aprofitant la proximitat de Terrassa i aprofitant que el propi Puig i Cadafalch havia participat activament en diferents campanyes arqueològiques a les Esglésies de Sant Pere, trobaren escaient de fer-hi una visita. Aquell dia, es dirigí de Barcelona vers Sant Cugat on hi visità el monestir de Sant Cugat. A continuació visità les esglésies. Einstein fou acompanyat per Domènec Palet i Barba, president de la Junta de Museus de Terrassa, i altres membres d'aquesta. El mateix dia 24 retornà a Barcelona. La premsa local se'n féu ressò a partir de la mateixa tarda del dia 24, mitjançant "El Dia" en la seva edició del vespre. El dilluns 26 de febrer la "Crónica Social" i altra vegada "El Dia" en feren memòria. El 2 de març, "La Acción" en féu un breu comentari que finalitzava amb paraules prou expressives: "Agraïm de tot cor la visita del professor Einstein; els hostes d'aquesta calitat embaumen l'espai del poble d'esperit, d'amor i d'esperança". No hi ha constància gràfica de la visita i atès el poc espai de temps en què passà per Terrassa no se'n féu més ressò. Ni la recerca feta a l'Arxiu Municipal ni a l'Arxiu Tobella han permès retrobar cap altre element gràfic que il·lustri la visita. La premsa barcelonina no féu cap menció de la visita. (Font: Arxiu Històric de Terrassa 18 de novembre 2009)

Per aquest motiu, es van organitzar els següents actes per commemorar aquesta visita:

La Mainada al Museu: La Pepa Puig i l'Einstein a la Seu

  • Organitza: Museu de Terrassa
  • Col·labora: 3 Turons, història i patrimoni

Conferència: La redescoberta de la bellesa oblidada

  • A càrrec de: Carles Sánchez Márquez
  • Organitza: Òmnium Cultural
  • Col·labora: Museu de Terrassa

XVI Jornades de Relativitat de Terrassa

  • Organitza: Agrupació Astronòmica de Terrassa (aaT)

Concert Cicle Sons del Temps: Científics

  • A càrrec de: Quartet Brossa
  • Organitza: Servei de Promoció i Difusió Cultural

Jornada de la Relativitat

Organitzada des de l'any 2008 per l'associació Planeta da Vinci i l'Agrupació Astronòmica de Terrassa i amb el suport de l'Ajuntament, vol commemorar la visita a Terrassa de l'autor de la Teoria de la Relativitat, Albert Einstein, acompanyat per Josep Puig i Cadafalch el 26 de febrer de 1923.

En aquesta jornada s'apropa la ciència a la societat i es posa l'accent especialment en la física, tot destacant la importància de la ciència i el coneixement pel futur de la nostra societat.

Conferència Tinc baixa visió
 
Les limitacions que pot provocar una discapacitat visual són tan diverses i variades com pacients existeixin. Això genera molta incomprensió social. En aquesta conferència es donarà a conèixer les causes i entendre les limitacions que es generen en aquesta població a través d'exercicis de simulació, així com els aspectes principals en el tracte a les persones amb discapacitat visual.
  • Cartell de la conferència Tinc baixa visió
  • Dia: 10 d'octubre, 19.30 hores 
  • Lloc: Casal Cívic Vapor Gran
  • Durada de l'activitat: 1 h
  • Assistència gratüita amb places limitades
  • A carrec de: Eulalia Sánchez Herrero, professora de la Facultat d'Óptica i Optometria de Terrassa (FOOT)
  • Organitació: Servei d'Universitats de l'Ajuntament de Terrassa i Facultat d'Óptica i Optometria de Terrassa (FOOT).

Exposició La Taula Periòdica

L'any 2019 es va celebrar, a nivell internacional, el 150è aniversari de la Taula Periòdica dels Elements Químics descoberta per D. I. Mendeléiev el 1869. La taula periòdica és una construcció científica que ha esdevingut una autèntica icona i que avui manté plenament la seva vigència.
 

En aquesta exposició es va poder veure un recull exhaustiu d'elements en forma elemental, dels minerals a partir dels quals s'obtenen objectes quotidians on els elements són protagonistes. Es va poder veure i tocar cristalls bellíssims de bismut, fragments de ferro amb més de 3.400 milions d'anys d'antiguitat i metalls tant lleugers que suren.

Es van fer visites guiades per a centres de secundària i batxillerat, a  càrrec de Marc Boada, divulgador científic.