Servei d'Universitats
- Telèfon:
- 937 363 023
- Adreça electrònica:
- [email protected]
- Correu postal:
- Carrer Telers, 5, 2n - 08221 Terrassa
Mostra del Coneixement 2022-23
La Mostra del Coneixement és un projecte del Servei d'Universitats que té per objectiu ampliar i consolidar activitats vinculades al món de la universitat, la recerca, la innovació i el coneixement. Aquestes activitats, adreçades als centres de secundària amb estudis d'ESO, Batxillerat i Cicles formatius de la nostra ciutat, volen apropar el coneixement que es genera a la universitat en diferents formats: jornades, xerrades, conferències, visites guiades i actes lúdics.
Consta d'un calendari conincident amb el curs escolar, dotat d'activitats que amplien l'oferta curricular formativa dels propis centres de secundària. És així doncs, una proposta formativa, educativa, cultural i lúdica vinculada a la universitat i al coneixement.
Les activitats de Mostra del Coneixement amplien l'oferta curricular dels centres i funcionen a demanda, és a dir, només es realitzen aquelles activitats que els centres sol·liciten. D'aquesta manera hi ha una racionalització dels recursos del propi servei d'Universitats.
L'objectiu és fomentar vocacions en l'alumnat i donar a conèixer el món de la recerca, la ciència i la innovació, camps que aviat podran triar per realitzar els seus estudis superiors al Campus Terrassa.
Activitats per àmbits:
Algunes recomanacions:
Exposició: L'Enginy (in)visible: Dones, Ciència i Tecnologia
Les primeres escoles d'enginyeria a Catalunya van trigar més de 65 anys, des dels seus inicis, a tenir una dona a les seves aules. Abans de 1980, entre tots els centres universitaris als quals s'impartien titulacions tecnològiques (enginyeria, arquitectura, informàtica o telecomunicacions), es van titular 631 dones, d'un total de més de 35.000 estudiants. I des d'aquella data fins ara, el percentatge de dones a les titulacions tècniques sí que ha augmentat, però no supera el 30%...
Conferència L'Enginy (in)visible
En l'actualitat, homes i dones accedeixen a la formació universitària aparentment en paritat, però a les titulacions de caràcter tecnològic encara no s'ha assolit un mapa de població que reprodueixi els percentatges de la societat. Així, en aquesta xerrada es comenta com va ser l'accés de les dones a la universitat en carreres de ciència i tecnologia, quina va ser la resposta de la societat, curiositats, anècdotes, dades numèriques d'abans i d'ara. Es posa en relleu la poca visibilitat de la dona a l'àmbit tecnològic i com encara s'arrosseguen estereotips que no afavoreixen l'apropament de la dona a les titulacions tecnològiques. Una xerrada per fer pensar.