Mostra del Coneixement 2023-2024

  • Dossier Mostra 2023-2024
  • Adreçat a: centres de secundària de Terrassa
  • Preu: gratuït
  • Inscripció: oferta exhaurida per al 1r trimestre curs 23-24. L'1/12/23 s'activarà l'enllaç del 2n trimestre (gener-març 24)

La Mostra del Coneixement és un projecte del Servei d'Universitats i transferència del coneixement que té per objectiu ampliar i consolidar activitats vinculades al món de la universitat, la recerca, la innovació i el coneixement. Aquestes activitats, adreçades als centres de secundària amb estudis d'ESO, Batxillerat i Cicles formatius de la nostra ciutat, volen apropar el coneixement que es genera a la universitat en diferents formats: jornades, xerrades, conferències, visites guiades i actes lúdics.

Consta d'un calendari conincident amb el curs escolar, dotat d'activitats que amplien l'oferta curricular formativa dels propis centres de secundària. És així doncs, una proposta formativa, educativa, cultural i lúdica vinculada a la universitat i al coneixement.

Les activitats de Mostra del Coneixement amplien l'oferta curricular dels centres de secundària i funcionen a demanda, és a dir, el professorat pot demanar qualsevol activitat per un data en concret, posteriorment es realitza el tràmit amb la persona ponent fins a la confirmació final de la sessió.

L'objectiu és fomentar vocacions en l'alumnat i donar a conèixer el món de la recerca, la ciència i la innovació, camps que aviat podran triar per realitzar els seus estudis superiors al Campus Terrassa.

Activitats per àmbits:

  1. Universitat i Campus
  2. Món laboral
  3. Medi ambient i sostenibilitat
  4. Astrofísica i espai exterior
  5. Ciència i tecnologia
  6. Foment de les professions STEAM
  7. Història i prehistòria
  8. Gestió personal i social 
  9. Literatura i pensament
  10. Informació i comunicació. Les TIC
  11. Salut i benestar emocional
  12. TU. TOP TEN

 

Cicle de conferències: TU. TOP TEN

  • Programació TU. TOP TEN
  • Adreçat a: alumnat, les seves famílies, professorat i per a tota la ciutadania de Terrassa.
  • Inscripcions a través dels següents enllaços i també dels codis QR del programa.
  1. Una revolució necessària: l'Adolescència
  2. Les pantalles són el problema?
  3. Salut Mental per al Benestar Emocional
  4. Mètode: Croissant de xocolata negra
  5. Ús i abús de la intel·ligència artificial
  6. Internet: Com fer-ne un ús segur i a quins perills ens enfrontem
  7. Jornada: Resistència i deportació femenina
  8. L'educació afectivo-sexual en l'adolescència
  9. Una breu i atzarosa història de la vida
  10. Ciència amb perspectiva

Per aquesta nova edició 2023-2024 hem incorporat un cicle de conferències anomenat TU. TOP TEN, en el que oferim 10 sessions que hem programat amb data i hora tancada. Només caldrà inscripció prèvia a través del codi QR ubicat a cada apartat. Aquestes sessions repassen 10 aspectes o temàtiques molt sensibles que estan afectant als nostre alumnat i que creiem que poden ser de molt interès tant per aquest col·lectiu com per al professorat, les famílies i la ciutadania en general.

 

 

 

 

 

 

Propera conferència TU. TOP TEN

Mètode: Croissant de Xocolata Negra

  • A càrrec de: Jordi Dueso
  • Data: dijous, 11 de gener de 2024
  • Hora: 12.30 h
  • Lloc: sala d'actes del Vapor Universitari de Terrassa
  • Inscripció: a través d'aquest enllaç

Aprèn a afrontar les adversitats de forma positiva i crea oportunitats:

  • Desafia't!... a superar la teva adversitat.
  • Repta't!... a fer realitat la teva passió.
  • Prepara't!... a lluitar pel que t'emociona.
  • Desperta't!... i passa a l'acció. Tu decideixes: Vols ser espectador/a de la vida o protagonista?

 

Xerrada: L'Enginy (in)visible

  • Codi sessió: 6.1
  • A càrrec de: Núria Salán
  • Durada: 1 h
  • Inscripció: a través d'aquest enllaç

En l'actualitat, homes i dones accedeixen a la formació universitària aparentment en paritat, però en les titulacions de caràcter tecnològic encara no s'ha assolit un mapa de població que reprodueixi els percentatges de la societat. Així, en aquesta xerrada es comenta com va ser l'accés de les dones a la universitat en carreres de ciència i tecnologia, quina va ser la resposta de la societat, curiositats, anècdotes, dades numèriques d'abans i d'ara. Es posa en relleu la poca visibilitat de la dona a l'àmbit tecnològic i com encara s'arrosseguen estereotips que no afavoreixen l'apropament de la dona a les titulacions tecnològiques. Una xerrada per fer pensar. 

 

Exposició: L'Enginy (in)visible. Dones, Ciència i Tecnologia: Passat present i futur

Les primeres escoles d'enginyeria a Catalunya van trigar més de 65 anys, des dels seus inicis, a tenir una dona a les seves aules. Abans de 1980, entre tots els centres universitaris als quals s'impartien titulacions tecnològiques (enginyeria, arquitectura, informàtica o telecomunicacions), es van titular 631 dones, d'un total de més de 35.000 estudiants. I des d'aquella data fins ara, el percentatge de dones a les titulacions tècniques ha augmentat lleugerament, però encara no supera el 30%.

Aquesta exposició està relacionada amb la xerrada anterior L'enginy (in)visible. Consta de 5 roll ups i podeu disposar d'ella en el vostre centre durant 2 setmanes.