El Pla Terrassa Ciutat Jugable és una iniciativa de l'Ajuntament de Terrassa per a disposar d'una guia que faci possible planejar una ciutat més apropiada per al joc d'infants i adolescents al carrer. 

Aquest document tècnic, enllestit el març de 2023, constitueix un estudi diagnòstic de la situació dels espais de joc i de lleure infantil i adolescent de la ciutat, valorant la quantitat, distribució, accessibilitat, inclusivitat i altres factors, i incorporant també un decàleg de recomanacions que indiquen els criteris a seguir i les prioritats d'acció en aquest àmbit. L'objectiu és garantir a tota la ciutat el dret dels infants i adolescents a l'esbarjo i al joc, tal com estableix l'article 31 de la Convenció de les Nacions Unides sobre els drets dels infants.

Pla Terrassa ciutat jugable

L'elaboració d'aquest pla s'emmarca en el Pla Local d'Infància i Adolescència de Terrassa (PLIA), aprovat el mes de març de 2022, concretament dins la línia estratègica d'espai públic, seguretat i civisme. Igual que el PLIA, el Pla Terrassa Ciutat Jugable està alineat amb l'Agenda 2030 i dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides, i incorpora una mirada interseccional, garantint la inclusivitat i l'equitat.

D'aquesta manera, el Pla Terrassa Ciutat Jugable es planteja com a element central d'una estratègia de ciutat que contempli el joc com una necessitat més de la ciutadania i que fomenti el joc al carrer, lliure i gratuït, en espais lliures de sexisme, racisme, LGTBIfòbia, capacitisme o qualsevol altra discriminació.

Per a elaborar l'estudi, l'Ajuntament va recollir, per diferents vies, els punts de vista de diversos agents (personal tècnic municipal, AFAs de les escoles bressol, famílies, entitats, membres del Consell Municipal de la Infància i l'Adolescència i adolescents participants en projectes com Districte Jove o mitjançant el Punt Jove a l'Institut. Aquest procés participatiu es va desenvolupar durant els darrers mesos de 2022, amb el suport de la Diputació de Barcelona i la implicació de diferents serveis municipals: Joventut, Educació, Polítiques de gènere, LGTBI, Capacitats diverses, Ciutadania i Espais verds i biodiversitat urbana.

Actuacions a l'espai públic per fomentar el joc

En la mateixa línia de millorar l'espai públic fent-lo més adequat al joc, la socialització i l'activitat física d'infants i adolescents, l'Ajuntament ha dut a terme els darrers anys diverses actuacions, renovant més d'una trentena de les 189 zones de joc infantil i adolescent de la ciutat des de 2019. Altres actuacions han estat:

  • Pintat de xarranques i altres jocs al terra al carrer dels Telers, amb la col·laboració de les entitats Va de Joc, Vet Aquí Que i Amics de les Arts i Joventuts Musicals
  • Pintat de jocs infantils a terra a Can Jofresa
  • Gronxador de la plaça de Frederica Montseny per a persones amb mobilitat reduïda amb cadira de rodes
  • Millora de la zona de joc infantil al passeig Comte d'Ègara, dissenyat a partir d'un procés participatiu amb alumnes de l'escola Tecnos, la més propera a la zona
  • Creació de quatre zones de cal·listènia
  • Construcció de dues pistes esportives d'ús lliure
  • Instal·lació de taules de ping-pong
  • Reubicació de cistelles de bàsquet

Consulteu les zones de joc infantil que hi ha actualment a la ciutat.