El Pla Terrassa Ciutat Jugable és una iniciativa de l'Ajuntament de Terrassa per a disposar d'una guia que faci possible planejar una ciutat més apropiada per al joc d'infants i adolescents al carrer. Els treballs d'elaboració de l'estudi van començar l'octubre de 2022.

El pla constituirà un estudi diagnòstic de la situació dels espais de joc i de lleure infantil i adolescent de la ciutat, valorant la quantitat, distribució, inclusivitat i altres factors, i marcant les prioritats d'acció a partir d'ara. L'objectiu és garantir a tota la ciutat el dret dels infants i adolescents a l'esbarjo i al joc, tal com estableix l'article 31 de la Convenció de les Nacions Unides sobre els drets dels infants.

L'elaboració d'aquest pla s'emmarca en el Pla Local d'Infància i Adolescència de Terrassa (PLIA), aprovat el mes de març de 2022, concretament dins la línia estratègica d'espai públic, seguretat i civisme. Igual que el PLIA, el Pla Terrassa Ciutat Jugable està alineat amb l'Agenda 2030 i dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides, i incorpora una mirada interseccional, garantint la inclusivitat i l'equitat.

D'aquesta manera, el Pla Terrassa Ciutat Jugable es planteja com a element central d'una estratègia de ciutat que contempli el joc com una necessitat més de la ciutadania i que fomenti el joc al carrer, lliure i gratuït, en espais lliures de sexisme, racisme, LGTBIfòbia, capacitisme o qualsevol altra discriminació.

Per a elaborar l'estudi, l'Ajuntament compta amb el suport d'una consultora que coordina el treball tècnic i està recollint, per diferents vies, els punts de vista de diversos agents (personal tècnic municipal, AFAs de les escoles bressol, famílies, entitats, membres del Consell Municipal de la Infància i l'Adolescència i adolescents participants en projectes com Districte Jove o mitjançant el Punt Jove a l'Institut.

Actuacions a l'espai públic per fomentar el joc

En la mateixa línia de millorar l'espai públic fent-lo més adequat al joc, la socialització i l'activitat física d'infants i adolescents, l'Ajuntament ha dut a terme els darrers anys diverses actuacions, renovant més d'una trentena de les 189 zones de joc infantil i adolescent de la ciutat des de 2019. Altres actuacions han estat:

  • Pintat de xarranques i altres jocs al terra al carrer dels Telers, amb la col·laboració de les entitats Va de Joc, Vet Aquí Que i Amics de les Arts i Joventuts Musicals
  • Pintat de jocs infantils a terra a Can Jofresa
  • Gronxador de la plaça de Frederica Montseny per a persones amb mobilitat reduïda amb cadira de rodes
  • Millora de la zona de joc infantil al passeig Comte d'Ègara, dissenyat a partir d'un procés participatiu amb alumnes de l'escola Tecnos, la més propera a la zona
  • Creació de quatre zones de cal·listènia
  • Construcció de dues pistes esportives d'ús lliure
  • Instal·lació de taules de ping-pong
  • Reubicació de cistelles de bàsquet

Consulteu les zones de joc infantil que hi ha actualment a la ciutat.