Seguretat alimentària: Consells per menjar a l'aire lliure

Quan arriba el bon temps augmenten les  barbacoes i pícnics que ens permeten gaudir dels aliments i la bona companyia en un entorn agradable.

Mantenir la cadena del fred i respectar les normes d'higiene durant la preparació i la conservació del menjar ajuda a garantir la seguretat dels aliments.

Us oferim alguns consells per menjar a l'aire lliure a l'estiu:

  • Cal mantenir la cadena de fred i respectar la higiene durant la preparació i conservació dels aliments
  • És aconsellable utilitzar blocs refrigerants o glaçons protegits per mantenir el fred a la bossa nevera.
  • Guarda els aliments en recipients hermètics, separant els aliments crus dels cuits i també el menjar que ja estigui preparat.
  • És important omplir la bossa nevera a darrera hora, amb els aliments que ja estiguin refrigerats

Podeu descarregar-vos el PDF amb tots els consells

Per a més informació consulteu la pàgina web de l'Agència Catalana de Seguretat Alimentària

A la cuina, juga net!

La correcta manipulació dels aliments pot tenir un clara incidència sobre la seguretat dels productes alimentaris i, per tant, sobre la salut. Les empreses de restauració i els establiments d'alimentació han de conèixer i aplicar la normativa relacionada amb la higiene per garantir la innocuïtat dels aliments.   

A nivell particular també hauríem de tenir en compte i aplicar mesures d'higiene alimentària per evitar riscos relacionats amb l'alimentació. Seguir les normes d'higiene durant la preparació i la conservació dels menjars ajuda a garantir que els aliments siguin segurs i evita intoxicacions.

Aquests consells recullen algunes idees bàsiques sobre com tractar els aliments des del moment de la compra fins al seu consum.

A la cuina juga net!

Altres consells: 

  1. Protegeix-te de les toxiinfeccions alimentàries!!  Web de l'Agència Catalana de Seguretat Alimentària (ACSA)
  2. Descarregueu-vos el document:  Del restaurant a casa.  

 

 

Consulta les etiquetes

  1. Consulta les etiquetes, hi pots trobar tota la informació en relació a ingredients, al·lèrgens, informació nutricional, ...
  2. Revisa les dates de caducitat o consum preferent

 

 


Pots trobar més informació al web de Seguretat Alimentària de la Generalitat de Catalunya:

Inici

No trenquis la cadena de fred

Quan les condicions de temperatura i temps són favorables els microorganismes troben les condicions necessàries per reproduir-se. Per tant, cal que mantinguis els aliments a una temperatura adient, ja que si un microorganisme troba les condicions adequades es pot multiplicar ràpidament i en poques hores passarem de tenir un bacteri a tenir-ne milions.
Per sota dels 5°C i per sobre dels 65°C el creixement dels microorganismes es retarda o s'atura, per tant la zona de perill està entre aquestes dues temperatures, que és la idònia per a la seva reproducció. 

Pots trobar més informació interessant al web de Seguretat  Alimentària de la Generalitat de Catalunya:

Inici

Conservació i manipulació dels ous

  1. Conserva els ous en un lloc fresc i sec i a temperatura constant, és a dir, al refrigerador.
  2. Renta't les mans abans i després de manipular ous .
  3. Rentar els ous és una pràctica que, a més de ser innecessària, en pot facilitar la contaminació.
  4. No trenquis l'ou en el mateix recipient on després l'has de deixar, tampoc separis la clara del rovell amb la closca de l'ou.

Pots trobar més informació al web de Seguretat Alimentària de la Generalitat de Catalunya:

Inici

Renta't les mans

Les mans també són una font de contaminació de microorganismes i per això cal que te les rentis sovint i de manera correcta. 
Quan:

  1. Abans de començar a preparar el menjar i després de manipular aliments crus
  2. Cada cop que tossis, esternudis, vagis al lavabo o toquis un animal domèstic
  3. Després de tocar les escombraries, diners, ...

Com:

  1. Mulla't les mans amb aigua calenta
  2. Posa't sabó i frega intensament el palmell, el dors, entre els dits i l'avantbraç durant 20 segons. També grata les ungles contra el palmell de la mà.
  3. Esbandeix amb aigua abundant.
  4. Asseca't, si pot ser, amb paper d'un sol ús.

I recorda que l'ús de guants no eximeix de rentar-se les mans.

Pots trobar més informació al web de Seguretat Alimentària de la Generalitat de Catalunya:

Inici

Neteja i desinfecte els estris i superfícies

La neteja i la desinfecció serveixen per reduir o eliminar el nombre de microorganismes. 
Netejar és reduir els residus visibles i la brutícia
Desinfectar és reduir el nombre de microorganismes presents.

  1. Neteja les superfícies abans de fer-les servir i també després d'utilitzar una superfície per manipular aliments. I recorda: Primer retira les restes, després neteja i finalment desinfecta.

Inici


Desinfecta, renta i renova draps, esponges i fregalls


Els microorganismes poden arribar als aliments de moltes maneres. També ho poden fer a través dels draps de cuina, les esponges o els fregalls. Per això recorda que: 

  1. Han d'estar molt nets i els has de renovar sovint, ja que acumulen microorganismes. De tant en tant es recomana que els posis en un recipient en aigua calenta amb detergent o lleixiu.
  2. No t'assequis las mans amb un drap que abans s'hagi usat per manipular aliments crus, com carn o peix.
  3. Si és possible substitueix els draps per paper de cuina.

Inici

Descongela a la nevera

No descongelis els aliments a temperatura ambient
Pots descongelar els aliments al frigorífic o al microones. 

  1. Si ho fas a la nevera separa els productes que s'estan descongelant de la resta d'aliments, col·loca'ls preferiblement a la part baixa de nevera i evita que degotegin. Pots descongelar-los en un recipient que permeti la separació de l'aliment i el líquid de descongelació. Consumeix l'aliment en màxim 24-48 hores.
  2. Si ho fas al microones evita que es cogui la part externa. Descongela l'aliment en dues o tres fases remenant-lo per evitar que quedin parts congelades. Consumeix-lo immediatament.
  3. Si descongeles sota un raig d'aigua corrent has de disposar l'aliment en un embolcall o bossa de plàstic estancs i deixar-lo sota un raig d'aigua corrent freda. S'ha de consumir immediatament.

I recorda que no es pot tornar a congelar un aliment descongelat. 

Podeu trobar més informació al web de Seguretat  Alimentària de la Generalitat de Catalunya:

Inici

Desinfecta verdures i hortalisses

S'han de netejar i desinfectar totes les verdures que es mengen crues i les fruites que es mengen sense pelar. 

Primer s'han de netejar els vegetals sencers, abans de tallar, sota el raig d'aigua. Després caldrà submergir-los completament en un solució desinfectant, seguint les indicacions del fabricant per utilitzar la dosi correcta i deixar-los el temps necessari. 
Per últim, s'hauran d'esbandir amb aigua corrent i escorre'ls bé. 

Pots trobar més informació al web de Seguretat  Alimentària de la Generalitat de Catalunya:


Evita la contaminació encreuada

Es parla de contaminació encreuada quan hi ha transferència de microorganismes o altres substàncies alienes, com els al·lèrgens, d'un aliment a un altre. Pot ser per contacte directe entre aliments o bé per contacte indirecte a través de les mans, els estris de cuina, les superfícies, ...
Per exemple, al posar en el mateix plat el llom ja cuit del que està per coure o tallar pollastre cru i un tomàquet amb el mateix ganivet. 

Per això:

  1. Separa els aliments crus dels que ja estan cuinats. 
  2. No facis servir els mateixos estris (bols, taules de tall, ganivets, ...) per manipular aliments crus o aliments ja cuinats. 

Pots trobar més informació al web de Seguretat  Alimentària de la Generalitat de Catalunya:

Inici

Guarda a la nevera 


El temps i la temperatura són factors que poden afavorir el creixement de microorganismes.

  1. Posa a la nevera els aliments cuinats que no consumeixis immediatament.
  2. Els productes s'han d'emmagatzemar segons la seva naturalesa, sempre que sigui possible separa els diferents tipus d'aliments (carns, peixos, verdures, ...) en diferents zones o envasos.
  3. Els aliments frescos s'han de conservar entre 0 i 4ºC. Controla que la temperatura de la nevera no estigui per sobre dels 4ºC. 
  4. Evita tenir les portes del frigorífic obertes durant molt temps.
  5. Intenta no sobrecarregar els equips per garantir la correcta temperatura de tots els aliments.
  6. Treu els aliments de la nevera a mida que els necessitis. 
  7. Prepara els aliments amb la mínima antelació al seu consum.

Pots trobar més informació al web de Seguretat  Alimentària de la Generalitat de Catalunya:

Inici

Cou suficientment els aliments

  1. Cou suficientment els aliments, sobretot la carn, el pollastre, els ous i el peix. La calor ha d'arribar al centre de la peça.
  2. Les truites han de quedar ben quallades
  3. Reescalfa bé el menjar. Un aliment és prou calent quan s'ha de deixar refredar per poder-lo menjar.
  4. L'oli de fregir s'ha de renovar sovint.

 

Inici

Protegeix els aliments amb envasos

La funció de l'envàs és protegir l'aliment de possibles contaminacions externes. 
Utilitza envasos nets, en bon estat, preferentment de vidre, i aptes per a ús alimentari. 
No reutilitzis envasos d'un sol ús, com per exemple les terrines de gelat. 

 

 

Pots trobar més informació al web de Seguretat  Alimentària de la Generalitat de Catalunya:

Inici