Medi Ambient i Sostenibilitat
- Telèfon:
- 937 397 000
- Adreça electrònica:
- [email protected]
- Correu postal:
- C. Del Pantà, 20 2 (08221 Terrassa)
Seguretat alimentària: Consells per menjar a l'aire lliure
Quan arriba el bon temps augmenten les barbacoes i pícnics que ens permeten gaudir dels aliments i la bona companyia en un entorn agradable.
Mantenir la cadena del fred i respectar les normes d'higiene durant la preparació i la conservació del menjar ajuda a garantir la seguretat dels aliments.
Us oferim alguns consells per menjar a l'aire lliure a l'estiu:
Podeu descarregar-vos el PDF amb tots els consells
Per a més informació consulteu la pàgina web de l'Agència Catalana de Seguretat Alimentària
A la cuina, juga net!
La correcta manipulació dels aliments pot tenir un clara incidència sobre la seguretat dels productes alimentaris i, per tant, sobre la salut. Les empreses de restauració i els establiments d'alimentació han de conèixer i aplicar la normativa relacionada amb la higiene per garantir la innocuïtat dels aliments.
A nivell particular també hauríem de tenir en compte i aplicar mesures d'higiene alimentària per evitar riscos relacionats amb l'alimentació. Seguir les normes d'higiene durant la preparació i la conservació dels menjars ajuda a garantir que els aliments siguin segurs i evita intoxicacions.
Aquests consells recullen algunes idees bàsiques sobre com tractar els aliments des del moment de la compra fins al seu consum.
Altres consells:
Pots trobar més informació al web de Seguretat Alimentària de la Generalitat de Catalunya:
No trenquis la cadena de fred
Quan les condicions de temperatura i temps són favorables els microorganismes troben les condicions necessàries per reproduir-se. Per tant, cal que mantinguis els aliments a una temperatura adient, ja que si un microorganisme troba les condicions adequades es pot multiplicar ràpidament i en poques hores passarem de tenir un bacteri a tenir-ne milions.
Per sota dels 5°C i per sobre dels 65°C el creixement dels microorganismes es retarda o s'atura, per tant la zona de perill està entre aquestes dues temperatures, que és la idònia per a la seva reproducció.
Pots trobar més informació interessant al web de Seguretat Alimentària de la Generalitat de Catalunya:
Conservació i manipulació dels ous
Pots trobar més informació al web de Seguretat Alimentària de la Generalitat de Catalunya:
Renta't les mans
Les mans també són una font de contaminació de microorganismes i per això cal que te les rentis sovint i de manera correcta.
Quan:
Com:
I recorda que l'ús de guants no eximeix de rentar-se les mans.
Pots trobar més informació al web de Seguretat Alimentària de la Generalitat de Catalunya:
Neteja i desinfecte els estris i superfícies
La neteja i la desinfecció serveixen per reduir o eliminar el nombre de microorganismes.
Netejar és reduir els residus visibles i la brutícia
Desinfectar és reduir el nombre de microorganismes presents.
Desinfecta, renta i renova draps, esponges i fregalls
Els microorganismes poden arribar als aliments de moltes maneres. També ho poden fer a través dels draps de cuina, les esponges o els fregalls. Per això recorda que:
Descongela a la nevera
No descongelis els aliments a temperatura ambient
Pots descongelar els aliments al frigorífic o al microones.
I recorda que no es pot tornar a congelar un aliment descongelat.
Podeu trobar més informació al web de Seguretat Alimentària de la Generalitat de Catalunya:
Desinfecta verdures i hortalisses
S'han de netejar i desinfectar totes les verdures que es mengen crues i les fruites que es mengen sense pelar.
Primer s'han de netejar els vegetals sencers, abans de tallar, sota el raig d'aigua. Després caldrà submergir-los completament en un solució desinfectant, seguint les indicacions del fabricant per utilitzar la dosi correcta i deixar-los el temps necessari.
Per últim, s'hauran d'esbandir amb aigua corrent i escorre'ls bé.
Pots trobar més informació al web de Seguretat Alimentària de la Generalitat de Catalunya:
Evita la contaminació encreuada
Es parla de contaminació encreuada quan hi ha transferència de microorganismes o altres substàncies alienes, com els al·lèrgens, d'un aliment a un altre. Pot ser per contacte directe entre aliments o bé per contacte indirecte a través de les mans, els estris de cuina, les superfícies, ...
Per exemple, al posar en el mateix plat el llom ja cuit del que està per coure o tallar pollastre cru i un tomàquet amb el mateix ganivet.
Per això:
Pots trobar més informació al web de Seguretat Alimentària de la Generalitat de Catalunya:
Guarda a la nevera
El temps i la temperatura són factors que poden afavorir el creixement de microorganismes.
Pots trobar més informació al web de Seguretat Alimentària de la Generalitat de Catalunya:
Cou suficientment els aliments
Protegeix els aliments amb envasos
La funció de l'envàs és protegir l'aliment de possibles contaminacions externes.
Utilitza envasos nets, en bon estat, preferentment de vidre, i aptes per a ús alimentari.
No reutilitzis envasos d'un sol ús, com per exemple les terrines de gelat.
Pots trobar més informació al web de Seguretat Alimentària de la Generalitat de Catalunya: