El dia 1 de desembre, fa 42 anys, que arreu del món se celebra el Dia Mundial de la Sida. És una jornada d'acció comunitària dedicada a sensibilitzar la població sobre la importància de continuar activa i constant en la resposta enfront el VIH insistint en la prevenció, el diagnòstic precoç i el suport a les persones afectades. És un esdeveniment de solidaritat i de consciència global.

Els avenços científics han millorat els tractaments facilitant que la infecció es converteixi en una una patologia crònica . Actualment les persones amb VIH viuen tants anys com aquelles que no el tenen i presenten necessitats específiques que es veuen agreujades per un estigma i discriminació latent en la societat que afecta el seu benestar i pot impedir l'adopció de mesures preventives.

A Catalunya, El Pacte Social contra la discriminació i l'estigma de les persones amb VIH pretén fer efectiu el compromís social cap al respecte a la diversitat, a l'educació integral i a la inclusió de totes les persones en una societat lliure de prejudicis. És el full de ruta que recull les propostes de les entitats comunitàries, el món professional, la ciutadania i les administracions catalanes per tal de reduir el nombre d'infeccions, garantir una atenció integral de qualitat i crear un entorn social sense serofòbia, amb una mirada transversal de perspectiva de gènere.

La commemoració del Dia Mundial de la Sida vol reforçar el compromís perquè sigui possible, tal i com fixa l'OMS, eliminar el VIH com a amenaça per a la salut pública l'any 2030.

 

 

Aquí es pot consultar l'acte institucional promogut per l'Ajuntament i les activitats relacionades.