Medi Ambient i Sostenibilitat
- Telèfon:
- 937 397 000
- Adreça electrònica:
- [email protected]
- Correu postal:
- C. Del Pantà, 20 2 (08221 Terrassa)
Educació primària
Tallers:
Visites:
Conèixer l'Anella Verda:
Conèixer el Parc Natural
Reciclem el paper
El taller de reciclatge de paper té dues modalitats:
1.- Fer paper blanc: adreçat als alumnes que elaboren paper reciclat per primer cop
2.- Aplicació de tècniques creatives: adreçat a alumnes que ja han elaborat paper reciclat i que volen aprofundir en les tècniques de treball amb paper reciclat artesà.
Adreçat a : Alumnes d'educació infantil i cicle inicial d'educació primària
Objectius :
Durada : 1 hora i 30 minuts
Materials: L'escola ha de preparar paper vell ( preferentment folis usats) per a les dues modalitats. Per a la modalitat 2, cada alumne haurà de portar elements per decorar els fulls reciclats ( fotos de revistes, papers de colors, purpurines, punta de llapis de colors, fils, llanes, flors i fulles seques...).
Fem joguines ecològiques
Consisteix a fer joguines a partir de deixalles. Es fabricaran cotxes, coets, nines, cases, robots...
Adreçat a : Alumnes de cicle mitjà d'educació primària
Objectius :
Durada : 1 hora i 30 minuts
Materials : Cal preparar deixalles, que siguin netes i que es puguin aprofitar, com ara : cartrons de rotlles de paper de vàter i de cuina, roba vella, ampolles de plàstic ( de mides diferents),brics, capses de cartró...
Esmorzars sostenibles
Activitat que pretén conèixer quin és l'impacte social i ambiental que generem amb l'esmorzar del grup-classe i de quina manera el podem reduir.Parlarem dels diferents ingredients d'un esmorzar comú a través del dibuix d'un còmic, i posteriorment aprendrem a calcular la Petjada ecològica referent a l'alimentació ( tipus de dieta, origen dels aliments i residus ) i es reflexionarà sobre la manera de disminuir-la, fent propostes i cercant alternatives conjuntament. Per últim es faran propostes per a realizar una campanya de sensibilització al centre educatiu i s'animarà als docents a dinamitzar-la amb el suport de les educadores.
Adreçat a : alumnes de cicle superior d'educació primària
Objectius:
Durada: 1,5 hores
Material: ordinador i projector. L'aula permeti moure les taules i cadires per fer grups.
La ciutat dels residus
L'activitat consisteix en la creació d'una ciutat amb diferents elements que es repartiran a l'alumnat. L'objectiu és conèixer el concepte de residu i els diferents espais de la ciutat on es generen. Primer, es farà una reflexió conjunta sobre què és un residu? Després, amb el suport d'una lona i diferents peces els participants muntaran la maqueta d'una ciutat (escola, casa, cafeteria, hospital, fruiteria, parc infantil i planta de reciclatge). Identificaran quins residus es generen en cada espai, a quin contenidor s'han de dipositar i en quins productes nous es poden convertir si es gestionen correctament
Adreçat a : Alumnat de segon cicle d'educació infantil (p3, p4 i p5)
Objectius:
Durada: 1 hora
La moda que incomoda
Durant l'activitat els participants reflexionaran sobre el model de producció i consum de roba, amb l'objectiu de conscienciar-los sobre la necessitat de repensar-lo i canviar-lo, adoptant nous hàbits de consum més sostenibles que reduixin els residus tèxtils que generem.
S'estructura en tres grans blocs:
Introducció: la roba és un tema complex, no és com qualsevol altre producte o servei que podem adquirir. Per entendre l'actual model de consum, cal tenir en compte diversos factors econòmics, socials, psicològics, etc. També s'identificaran les diferents etapes del cicle de vida d'una peça de roba.
Models de producció (rols): aquesta és una dinàmica de treball per grups en la que, a través de la resolució de tres proves, l'alumnat identificarà els diferents models de producció de roba (multinacional, local, etc.) i els impactes socials i ambientals que se'n deriven.
Consumidors responsables: en aquesta dinàmica, es parlarà d'aspectes de la roba des del punt de vista del consumidor i es realitzarà un joc final de preguntes i respostes per recordar la importància d'incorporar hàbits de prevenció i reutilització dels residus tèxtils.
Adreçat a:Alumnat de primer cicle d'Educació Secundària Obligatòria (1r i 2n d'ESO)
Objectius:
Durada: 1,5 h
Scape Room: Retorn a la Terra
La base de l'Escape Room és un futur incert, on el consumisme i el materialisme han portat a l'esgotament dels recursos naturals, la gana i desnutrició de la societat occidental, que ha de permetre als participants prendre consciència sobre la necessitat de fer un consum responsable i de separar i reciclar els residus que generem, i com a premissa imprescindible per poder sortir de la sala de joc havent resolt els enigmes relacionats amb la gestió dels residus. L'activitat es realitza per un grup classe que a la vegada s'organitzarà en 4 grups de treball. L'escape es muntarà en un espai ampli del centre educatiu. La ubicació serà fixa i seran els grups classe participants els què aniran rotant. Es recomana programar els diferents grups classe el mateix dia, en horaris consecutius.
Objectius :
Adreçat a : Alumnes d'educació primària i ESO.
Durada: 1 hora per grup classe.
Som els nous compostaires!
L'activitat s'adreça a l'alumnat de cicle mitjà i superior que comencen aquest any a fer compostatge. Durant la sessió es dóna a conèixer el cicle de la matèria orgànica i el procés d'autocompostatge. A més, aprendran a nivell teòric i pràctic com fer un bon manteniment i seguiment del compostador per obtenir un adob de qualitat.
L'activitat es divideix en dos parts:
Primera part (50 min): sessió a l'aula en la què les explicacions de l'educador/a ambiental es combinen amb diferents dinàmiques participatives que tenen per objectiu conèixer el procés de compostatge, els paràmetres físics que el regulen i quins passos s'han de seguir per fer un bon manteniment del compostador.
Segona part (30 min):
En el cas del format presencial correspon a la part pràctica en la que s'avalua l'estat del compostador del centre i es realitza una dinàmica per posar en pràctica els continguts treballats en la primera part. Els alumnes aprendran in situ com realitzar les tasques de manteniment i seguiment del compostador.
En el cas del format en línia es realitzaran unes dinàmiques participatives per conèixer les eines i tasques de manteniment del compostador que hauran de realitzar al llarg del curs i es mostraran diferent compostadors reals per analitzar el seu estat i debatre si és correcte o no. En cas de no ser correcte, es proposarà entre tots, com solucionar-ho.
El temps de realització de les dinàmiques previstes és variable en funció del ritme de treball del grup
Es posarà a disposició del docent de referència una fitxa d'activitats complementàries per donar continuïtat a l'activitat de manera autònoma.
Adreçat a: Alumnes de cicle mitjà i superior d'educació primària.
Objectius:
Durada: 1,5 h
Seguim fent compostatge
L'activitat s'adreça als alumnes que comencen aquest any a fer compostatge i que ja han realitzat la sessió 1 (Som els nous compostaires) i ja porten un temps realitzant les tasques de manteniment i seguiment del compostador.
Aquesta sessió es planteja com una activitat de seguiment per comprovar in situ que el compostador del centre funciona correctament i reforçar els aspectes clau sobre el cicle de la matèria orgànica, el procés de compostatge i la importància de participar activament en la separació de residus, especialment, dels orgànics.
L'activitat es divideix en dos parts:
Primera part (45 min): el taller s'inicia visitant amb el grup classe el compostador. Es realitzaran les tasques de manteniment i seguiment del compostador i es valorarà el seu estat.
Segona part (45 min): es realitza a l'aula i a través d'un joc de grans dimensions, els alumnes dividits per grups hauran de superar proves i preguntes relacionades amb el cicle de la matèria orgànica, el procés de compostatge i la separació de residus domèstics. Aquesta dinàmica permet reforçar els aspectes clau treballats en la primera part i ampliar-ne els coneixements d'una manera divertida
Adreçat a: Alumnes de cicle mitjà i superior d'educació primària.
Objectius:
Durada : 1,5 h
El menjar no és per llençar (menjador)
Prèviament a la realització de l'activitat s'enviarà al docent de referència l'enllaç per accedir a l'activitat virtual. Serà una connexió en directe amb un educador/a ambiental que dinamitzarà l'activitat.
L'educadora/a realitzarà una breu presentació teòrica per explicar què és el malbaratament alimentari, causes, conseqüències, etc.
A continuació es realitzaran unes dinàmiques participatives per diferenciar residus orgànics, inorgànics i aliments malbaratats i es farà el joc "Em llences o em menges" de manera conjunta amb tot el grup classe per identificar quines accions quotidianes fomenten o redueixen el malbaratament alimentari en els diferents passos de la cadena alimentària: hort, mercat, cuina i al plat.
Es posarà a disposició del docent de referència una fitxa d'activitats complementàries per donar continuïtat a l'activitat de manera autònoma.
Material de suport:
L'activitat és virtual per tant és necessari que a l'aula del grup participant disposi d'un ordinador amb connexió a internet, pantalla gran, altaveus, micròfon i càmera per facilitar la interacció de l'educador/a amb el grup a través de la pantalla.
Material a càrrec de:
El centre ha de disposar d' ordinador amb connexió a internet, pantalla gran, altaveus, micròfon i càmera.
Adreçat a : cicle mitjà i superior de primària
Objectius:
Durada: 1 hora
Lloc de realització: En línia
Saps què compres?
S'expliquen els conceptes de consumisme, el comerç just, els residus que es generen, la procedència dels productes que comprem, l'impacte ecològic dels diferents productes i consells per consumir responsablement.
Joc on l'alumnat comprova si consumeixen d'una manera sostenible i aprendran a valorar aquells productes ecològics que generen un mínim impacte en el medi ambient en comparació a d'altres.
Adreçat a : Alumnes de cicle superior de primària i secundària
Objectius :
Durada : 1 hora i 30 minuts
Cuines solars
Explicació i posada en marxa de les cuines solars, on es couran aliments, que al final de la sessió els i les alumnes podran menjar per comprovar els beneficis de l'energia solar.
Sessió introductòria sobre l'aprofitament de les energies renovables (amb suport audiovisual)
A continuació l'alumnat podrà, mitjançant una sèrie de pràctiques, càlculs i mesures, aprendre com estalviar energia i aigua a casa per reduir l'impacte sobre el planeta.
Adreçat a : Alumnes de cicle superior d'educació primària
Objectius:
Durada : 3 hores
Materials: dossier per a l'alumnat.
Flors de primavera
A través d'un PowerPoint es tractaran temes relacionats amb la primavera: característiques de l'època, la floració, la pol•linització, els animals pol•linitzadors i les espècies més representatives que trobem a l'Anella Verda. A la part més pràctica, es coneixeran i observaran les espècies de plantes aromàtiques i s'elaboraran bossetes d'olor amb elles.
Adreçat a : Alumnes d'educació primària
Objectius :
Durada : 1 hora i 30 minuts
Les aventures d'una llavor
A través d'un conte, els infants poden reconèixer el cicle d'una planta i els diferents elements que intervenen en el seu creixement, al mateix temps que descobreixen els diferents animals que habiten a un hort i la seva importància en el seu funcionament. L'activitat introdueix conceptes matemàtics bàsics i afavoreix la motricitat fina a través de la manipulació de llavors i la preparació de la terra per a sembrar-les en torretes fetes a partir de materials reutilitzats.
Adreçat a : P-2; P-3; P-4; P-5 i C.I. de primària.
Objectius:
Durada : 1 hora i 15 minuts
L'hort a l'escola
El taller consta de dues parts complementàries: una part teòrica en què es fa una introducció a l'horticultura ( l'hort, el manteniment i la cura, el calendari de pagès, les eines, etc.) i una part pràctica, en què els alumnes fan un hort a l'aula, aprenen a sembrar, a regar i a tenir cura de les plantes. Per acabar es treballen alguns dels conceptes apresos a traves d'unes fitxes.
Adreçat a : Alumnes d'educació infantil i primària
Objectius :
Durada : 1 hora i 30 minuts
XXXXT! El soroll a la nostra ciutat
S'inicia amb una activitat experimental: s'organitza una orquestra amb el grup on cada alumne tracta de reproduir el so de l'instrument seleccionat. El resultat permetrà una primera descripció participativa sobre les sensacions que generen els sons.
S'elabora un paisatge sonor per grups a partir d'un llistat de sons i sorolls que s'escolten des de l'aula. Es visualitza la diferència entre so i soroll, es coneix la unitat de mesura i l'aparell que s'utilitza per mesurar.
Cada grup presenta el seu paisatge a la resta i aporten propostes per tal de transformar-lo i millorar-lo.
Adreçat a : Alumnes de cicle superior de primària
Objectius :
Durada : 3 hores
Camí escolar, trepitgem la ciutat
El taller gira entorn la mobilitat sostenible i els projectes de Camins Escolars. Es planteja amb l'objectiu que l'alumnat reconegui els avantatges dels modes actius de desplaçament i de gaudir de la ciutat de manera segura, saludable i amb respecte pel medi ambient.
L'activitat compta amb una primera part a l'aula i una altra de descoberta de l'entorn del centre, on el grup classe surt al carrer per valorar-lo des de l'òptica del Camí Escolar.
Adreçat a : cicle mitjà i superior de primària
Objectius:
Durada: dues hores
Experimentem el canvi climàtic
Tots hem sentit a parlar del canvi climàtic i de l'efecte hivernacle però costa imaginar com els gasos, quelcom invisible, poden modificar tant les condicions de vida al nostre planeta. En aquest taller recrearem, mitjançant experiments senzills i molt entenedors, com es produeixen els efectes dels gasos, d'on provenen i quines conseqüències poden tenir a llarg termini. Entre d'altres, veurem com puja el nivell del mar en una maqueta o com puja la temperatura modificant diferents paràmetres.
Adreçat a : educació primària
Objectius:
Durada: 1,5 hores
Mesurem la contaminació
Activitat on els alumnes podran mesurar diferents paràmetres que permetin entendre quins són els tipus de contaminació presents a l'entorn, quina relació tenen amb els nostres hàbits quotidians i quins efectes tenen sobre la nostra salut, la biodiversitat i l'entorn. L'activitat es basa en realitzar 5 proves, inclosa la visita a la cabina de control atmosfèric de la Rambleta del Pare Alegre. En cada una d'elles es treballa una temàtica diferent relacionada amb la contaminació i la posada en comú final permetrà assolir una visió global de la nostra ciutat i treballar per millorar la qualitat ambiental.
Adreçat a: alumnes de cicle mitjà i superior d'educació primària i ESO
Objectius:
Durada: 2 hores
Lloc on es realitza: Cabina de control atmosfèric de la Rambleta del Pare Alegre,4
Materials: A càrrec dels participants: llapis o boli. A càrrec de l'educadora: làmines amb diferents tipus de contaminació. Aparells per mesurar i fitxes d'instruccions i recollida de dades per a cada prova.
El Gos Tico i la gateta Rita tenen una casa nova
Un gos i una gateta una mica entremaliats són adoptats per diferents famílies però desgraciadament sempre tornen a la protectora. Després de passar unes quantes aventures i conèixer a diferents amics a cada casa, finalment troben un propietari que els entén i els estima de veritat i on troben un lloc molt bonic per viure i poden passar molt temps jugant.
Un conte dinàmic on participen els nens amb les accions dels animals i acabaran fent cadascú cada personatge amb materials reciclats.
Adreçat a: educació infantil, 1r i 2n de primària
Objectius:
Durada: 1 hora
Els animals de companyia ens necessiten!
"Una simpàtica infermera d'animals va a l'aula per demanar ajuda als nens,ja que s'ha adonat que els animals no es troben bé. Les seves necessitats bàsiques no estan satisfetes i necessiten que els infants ho sàpiguen per poder-los ajudar."
Mitjançant preguntes i jocs s'intenta conscienciar als infants de tots els animals que podem tenir a casa i conèixer les seves necessitats bàsiques ( com hem de cuidar la seva salut, temps que els hi hem de dedicar, llocs on han de viure..).
Adreçat a: infantil i 1r i 2n de primària
Objectius:
Durada : 1 hora
Parlem gos?
Adreçat a : 1er a 6è de primària
Objectius:
Durada: 1 hora
Eco-escola: com cuidar el medi ambient des de l'aula.
En aquest taller aprendrem què podem fer cada un de nosaltres a l'escola per millorar el nostre entorn, com reciclar, com reduir els residus que generem a classe, com estalvia aigua quan anem al wàter i llum a l'aula, etc. Farem un petit estudi de l'impacte que tenim sobre el medi que ens rodeja i quines tècniques que apliquem a l'escola podem aplicar també a casa. Per acabar, realitzarem una dinàmica per a obtenir solucions als problemes que hem detectat i rebrem un diploma de defensors del medi ambient!.
Adreçat a : cicle superior de primària i ESO
Objectius:
Durada : 1 hora i 30 minuts
Els estats de l'aigua
Es pretén que l'alumnat conegui els diferents estats de l'aigua i les seves transformacions. Es comença amb una petita introducció teòrica i a continuació, es realitzen exercicis d'un quadern que es reparteix a l'alumnat. Finalment, realitzen petits experiments per veure els canvis d'estat de l'aigua d'una manera senzilla i visual.
Adreçat a : Alumnes d'educació primària
Objectius:
Durada : 1 hora
Petita explicació del cicle de l'aigua amb l'aigua amb l'ajuda d'un power-point. Finalment, es procedeix a construir una petita maqueta del cicle de l'aigua amb l'ajuda de l'alumnat.
Adreçat a : Alumnes d'educació primària
Objectius :
Durada: 1 hora
Intervenció humana en el cicle de l'aigua
Activitat que parla de l'aigua com a recurs per l'home. S'explica el procés que segueix l'aigua que utilitzem des de que s'agafa del riu fins que torna un cop depurada. L'alumnat fa una exercicis i construeix un mural interactiu amb totes les fases del cicle humà de l'aigua.
S'acaba amb una part experimental per veure com es pot netejar aigua amb una maqueta senzilla de depuradora.
Adreçat a : Alumnes d'educació primària
Objectius :
Durada: 1 hora
Com s'ho fan els animals per viure a l'aigua?
Descobrirem quines dificultats comporta viure a l'aigua i les conseqüents adaptacions que han desenvolupat alguns animals. Veurem els diferents tipus d'animals en els diferents hàbitats i descobrirem quines diferències tenen els seus cossos. Havent aprofundit amb cadascuna de les adaptacions, dissenyarem per grups, el nostre propi animal en un hàbitat hipotètic plantejat per l'educador.
Adreçat a : Alumnes de 4t, 5è i 6è d'educació primària
Objectius :
Durada: 1 hora
La princesa de l'Aigua
Narració teatralitzada del conte "la Princesa de l'Aigua" explica com és la vida d'una nena d'un poblat de l'Àfrica, que cada dia amb la seva mare ha de recòrrer molts kilòmetres per arribar al pou a buscar aigua. El conte ens parla del rol tradicional que té la dona com a portadora d'aigua en molts països. I com aquesta tasca tan elemental és alhora invisible com ho són les pròpies dones.
Aquesta activitat es complementària de l'exposició: Té gènere l'aigua?
Adreçat a: Alumnat d'educació infantil i cicle inicial de primària.
Objectius
Durada: 1 h
Conte de l'Àvia Grill i la defensa de l'aigua
L'Àvia Grill i la defensa de l'aigua és una llegenda que ens anima a lluitar per l'aigua com a bé comú. Una vegada explicat el conte per part d'una narradora i mitjançant un audiovisual, l'alumnat podrà fer preguntes al voltant de l'aigua, l'ús quotidià que fem d'ella i la importància que sigui un bé comú.
L'explicació del conte, va acompanyada de l'exposició "te gènere l'aigua" que estarà a disposició de l'escola durant una setmana.
Adreçat a: Alumnat de I4, I5, 1r, 2n i 3r de primària
Objectius:
Durada : 1 hora
Té gènere l'aigua?
Exposició itinerant, on a partir de fotografies i textos, distribuïts en set plotters, es fa un recorregut pel rol que desenvolupa la dona al món en relació a l'aigua, les lluites que hi ha en la seva defensa com a dret universal i la necessitat de prendre consciència d'un consum sostenible i responsable del plàstic.
1. Presentació "Dones d'aigua": Defensem la gestió pública i democràtica de l'aigua.
4. La lluita de les dones per la defensa de l'aigua com a bé comú
5. Lluites a Catalunya per la recuperació dels rius Ebre, Ter, Llobregat i Besòs i els conflictes a l'Estat Espanyol
6. La remunicipalització a Terrassa
7. El sabor de l'aigua de l'aixeta: un repte
Adreçat a: Alumnat d'educació primària, ESO i batxillerat.
Objectius
Durada: 15 / 21 dies.
Desplastifiquem-nos!
Taller dinamitzat on l'alumnat passarà per quatre racons diferents amb l'objectiu final d'entendre els motius pels quals s'han prohibit els plàstics d'un sol ús.
Es realitzaran diferents tipus d'activitts ( experiment, joc del memory, concurs de preguntes...) i es coneixerà l'origen dels plàstics i els impactes associats, es parlarà del cost ambiental i social del procés de reciclatge, s'explicarà quin és el destí final dels plàstics que no es reciclen ( abocados controlats, incineradores, enviament a abocadors d'altres països i contaminació del mar ) i, per últim, es reflexionarà sobre les alternatives que tenim a l'ús dels plàstics.
Adreçat : cicle mitjà i superior de primària
Objectius :
Durada: 1 hora
La nostra petjada a l'entorn
Xerrada- taller on es s'explicaran els ecosistemes urbans i periurbans i la fauna que hi habita. Es descriurà la fauna urbana en sobre-població (espècies plaga) i la flora i fauna exòtica i invasora, les característiques de totes elles i el seu impacte sobre el medi i com el nostre comportament hi afecta.
Objectius:
Adreçat a: alumnes d'educació primària
Durada : 1,5h
El món de les abelles. Taller de fer espelmes
S'explicaran les diferents dinàmiques relacionals entre la fauna i la flora, donant molta importància a la tasca pol·linitzadora de l'abella mel·lífera i donant visibilitat a la resta de pol·linitzadors. També els diferents tipus d'abelles que podem trobar dins de la mateixa família, les seves tasques i necessitats.
Coneixerem les eines necessàries per desenvolupar l'ofici d'apicultor, el vestit que es posen per visitar les abelles sense perill, l'ús del fumador i les diferents parts d'una arna.
Ensenyarem una mostra de tots els productes que podem obtenir de les abelles i explicarem quin és el seu procés de recol·lecció i transformació, tant per part de les abelles com de l'apicultora.
Per acabar realitzarem un taller d'espelma de cera verge d'abella i ble de cotó orgànic certificat, on cada participant es pot endur la seva pròpia espelma a casa.
Adreçat a: Alumnes de 5è i 6è d'educació primària
Objectius:
Durada:1,5 h
Visita a la deixalleria de Can Casanovas
Visita guiada a la deixalleria de Can Casanovas. L'alumnat veurà d'una deixalleria municipal com a servei de la ciutat. El dia de la visita, els alumnes hauran de portar material que hauran recollit selectivament a casa seva o a l'escola i que sigui admès a una deixalleria.
Adreçat a : Alumnes de cicle mitjà i superior de primària, secundària i batxillerat
Objectius :
Durada : 2 hores
La deixalleria mòbil a l'escola
L'activitat consisteix en ubicar la deixalleria mòbil al pati de l'escola per tal que els alumnes puguin visitar-la, per aprendre la diversitat de residus que es poden reciclar i el seu tractament.
El conductor de la deixalleria dóna una breu explicació sobre el seu funcionament i els diferents residus que recull. Es pot completar la visita demanant als alumnes que portin de casa algun residu no habitual i el deixin a la deixalleria mòbil.
Objectius:
Adreçat a: Alumnes d'educació infantil i educació primària.
Durada: 1 h aproximadament.
Coneix el CTR-Vallès. Què en fem dels residus al Vallès Occidental?
Prèviament a la realització de l'activitat s'enviarà al docent de referència l'enllaç per accedir a l'activitat virtual. Serà una connexió en directe amb un educador/a ambiental que dinamitzarà l'activitat.
L'activitat s'inicia amb una breu presentació teòrica per part de l'educador/a sobre separació de residus. On van els residus més habituals que fem a la llar i a l'escola? Es resoldran els dubtes que puguin sorgir i es debatrà sobre la importància de reduir i reutilitzar els residus.
A continuació es realitzarà una dinàmica cooperativa per seleccionar els residus que van a cada contenidor o fracció en el cas dels municipis amb recollida porta a porta.
Després es visionarà el vídeo de 360º per conèixer el Centre de Tractament de Residus del Vallès Occidental. L'alumnat podrà veure imatges reals dels residus, la maquinària i el funcionament de la planta.
Al finalitzar l'activitat es mostraran unes manualitats elaborades amb residus reutilitzats i s'enviarà a l'equip docent una fitxa amb les instruccions per fer la manualitat com a activitat complementària.
Es posarà a disposició del docent de referència una fitxa d'activitats complementàries per donar continuïtat a l'activitat de manera autònoma.
Material de suport:
L'activitat és virtual per tant és necessari que a l'aula del grup participant disposi d'un ordinador amb connexió a internet, pantalla gran, altaveus, micròfon i càmera per facilitar la interacció de l'educador/a amb el grup a través de la pantalla.
Material a càrrec de:
El centre ha de disposar d' ordinador amb connexió a internet, pantalla gran, altaveus, micròfon i càmera.
Adreçat a : Alumnes de cicle superior de primària (5è i 6è)
Objectius:
Durada : 1 hora i 30 minuts
Visita a les instal·lacions de Taigua
Visita a la planta de tractament i potabilització que Taigua té instal·lades al riu Llobregat, al terme d'Abrera i que capta l'aigua del riu, la tracta, la potabilitza i l'envia fins als dipòsits de Terrassa per abastir als ciutadans
Adreçat a : Alumnes de cicle mitjà i superior d'educació primària, ESO i batxillerat
Objectius :
Durada: 1 hora
Oficis de camp de l'Anella Verda
Activitat a l'aula per descobrir què és l'Anella Verda i que representa com a entorn rural a gaudir i preservar. Explorarem el patrimoni natural i històric dels masos de l'Anella Verda a través del joc i la recreació d'activitats tradicionals.
El joc ens permet descobrir que és un ofici, com s'organitzen tradicionalment els gremis i quins han estat els oficis del camp terrassenc més destacats. Treballarem en equips amb el suport de nombrosos materials associats als oficis de camp.
Al taller utilitzarem petits telers tradicionals per fer-nos un braçalet de quilòmetre zero made in Anella Verda!
Adreçat a : alumnes d'educació primària
Objectius:
Durada : 2 hores
L'avi Josep m'explica el bosc de Bonvilar
De petit l'avi Josep ens portava a passejar pels entorns de Bonvilar. Allà hi vam passar un munt d'aventures i vam aprendre moltes coses. Vam descobrir els arbres, els animals, els conreus, ... I ara que ja soc gran, m'agradaria explicar-vos-ho. Mitjançant un itinerari pel bosc i conreus de Bonvilar coneixerem aquest entorn proper al municipi de Terrassa.
Adreçat a: Alumnes de cicle inicial de primària
Objectius:
Durada : Mig dia
Preu : El transport va a càrrec de l'escola
Descobrim el paisatge de Bonvilar
A través d'una gimcana descobrirem els diferents elements que formen el paisatge actual de Bonvilar. Els alumnes , en grups reduïts , hauran de superar un seguit de proves d'observació, habilitat, relació... per conèixer i valorar aquest entorn proper al municipi de Terrassa.
Adreçat a : Alumnes de cicle mitjà i superior de primària
Objectius:
Lloc d'aplicació : Centre d'informació Ambiental Bonvilar
Durada : Mig dia
Preu : El transport va a càrrec de l'escola
Biodiversitat a l'Anella Verda
Al llarg d'un itinerari realitzarem un treball de camp per descobrir el paisatge i la biodiversitat de l'Anella Verda de Terrassa. Amb instrumental de mesura i a partir de material cooperatiu, estudiarem les condicions ambientals i la flora dels hàbitats de l'Anella Verda (camps, boscos i torrents) per adonar-nos de com aquest paisatge divers afavoreix la biodiversitat.
També reflexionarem sobre els avantatges de preservar aquest paisatge, dels projectes previstos per millorar els seus valors ecològics, econòmics i socials i de com podem participar els ciutadans.
Abans de la sortida, podreu preparar el treball de camp des de l'aula amb la projeció d'un pdf que presenta l'Anella Verda i els objectius, l'itinerari i la metodologia del treball de camp.
L'activitat finalitza amb l'elaboració d'un mural que presenta la biodiversitat de l'Anella Verda utilitzant les dades i les mostres obtingudes duran el treball de camp.
Els centres escolars propers al Parc Agroforestal, poden iniciar el treball de camp des del mateix centre escolar on els anirà a buscar el monitor
Adreçat a : Cicle mitjà i superior de primària
Objectius :
Durada: Mig matí
Lloc on es realitza : Podeu escollir fer la sortida i el treball de camp entre 4 àmbits diferents de l'Anella Verda:
Si escolliu l'àmbit que us és més proper no us caldrà autocar, ja que l'educador us vindrà a buscar i iniciarà l'activitat des del mateix centre educatiu.
Pirates del bosc
Joc de pistes inspirat en la dinàmica d'un room escape
Adreçat : Cicle mitjà i superior de primària
Objectius : Conscienciar de la importància de salvaguardar la natura i donar a conèixer la feina que desenvolupa l'entitat de Voluntaris Forestals de Terrassa
Durada: 1 hora
Calendari: 2n i 3r trimestre, en horari de 9 a 13h
Fem de Voluntaris Forestals
L'activitat consisteix en l'exposició de la tasca que realitzen els voluntaris forestals i una demostració amb els materials d'extinció d'incendis
Adreçat : Cicle inicial, mitjà i superior de primària
Objectius : Conscienciar de la importància de salvaguardar la natura i donar a conèixer la feina que desenvolupa l'entitat de Voluntaris Forestals de Terrassa
Durada: 1h i 30minuts
Calendari: 3r trimestre, en horari de 15 a 17h
Lloc de realització : aula i pati ( cal accedir amb una pica al pati )
Plantem un arbre!
Activitat a desenvolupar en un espai natural de l'Anella Verda a determinar. Es repartiran les plantes i les eines per grups i s'explicarà les diferents espècies de plantes, l'hàbitat i la tècnica per plantar.
Objectius:
Adreçat : Alumnes de cicle superior de primària i de secundària
Durada: 2.30h
Calendari : gener, febrer i març
Viu el Parc
Treball previ a l'aula : es farà un joc d'enginy i d'habilitat que farà que l'alumnat conegui les gran àrees que integren un parc: natura, ús públic, activitats econòmiques i patrimoni històric i cultural i construeixen el "seu propi parc". Aquesta activitat pot variar segons la evolució de la pandèmia.
Aquesta sessió tindrà lloc els mesos de març i abril de 2023. Les dates es concretaran via telefònica a finals del primer trimestre...
Festa al Parc : Jornada festiva al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac. Es faran activitats d'habilitat i motores, també tallers que reforcin els continguts treballats a l'aula. Després de dinar, un espectacle d'animació posarà el punt i final a la jornada.
La festa es farà durant el mes de maig de 2023
Adreçat a : Alumnes de 5è de primària
Objectius :
Durada: 2 sessions
Coneguem els nostres Parcs
Sortida al parc: itinerari de descoberta de la natura guiat a la Casa Nova de l'Obac.
Adreçat a : Alumnes de 6è de primària
Objectius:
Durada: 2 sessions