Medi Ambient i Sostenibilitat
- Telèfon:
- 937 397 000
- Adreça electrònica:
- [email protected]
- Correu postal:
- C. Del Pantà, 20 2 (08221 Terrassa)
Educació secundària i batxillerat
Tallers:
Treballs de recerca de la Gestió del cicle integral de l'aigua a la ciutat
Petjada ecològica dels nostres esmorzars
L'objectiu de l'activitat és donar a conèixer l'impacte social i ambiental que generem amb l'esmorzar del grup-classe i de quina manera el podem reduir. Es farà l'anàlisi de diferents ingredients d'un esmorzar a través d'un còmic, i posteriorment el càlcul de la petjada ecològica referent a l'alimentació ( tipus de dieta, origen dels aliments i residus ) i es reflexionarà sobre la manera de disminuir-la, fent propostes i cercant alternatives conjuntament. Per últim es faran propostes per a realitzar una campanya al centre educatiu i s'animarà als docents a dinamitzar-la amb el suport de les educadores.
Adreçat a : alumnes de 3r i 4t d'ESO
Objectius:
Durada : 1 hora
Fem sabó amb oli de cuina usat
Prèviament a la realització de l'activitat s'enviarà al docent de referència l'enllaç per accedir a l'activitat virtual. Serà una connexió en directe amb un educador/a ambiental que dinamitzarà l'activitat.
L'alumnat haurà de portar el material necessari per a la realització de l'activitat (es comunicarà al docent de referència al formalitzar la reserva).
S'enviarà un vídeo de mostra del taller per a què els docents puguin organitzar l'alumnat i el material.
L'educadora/a realitzarà una breu presentació teòrica sobre on va cada residu, la importància de la separació en origen i els impactes de la no separació de l'oli.
A continuació es realitzarà el taller de reciclatge d'oli de cuina usat. L'educador/a farà en temps real tots els passos i l'alumnat els haurà de reproduir seguint les indicacions de l'educador/a. És imprescindible la col·laboració i participació dels docents per assegurar-se que fan els passos correctament i se segueixen les normes de seguretat.
Un cop elaborat el sabó es facilitaran les instruccions finals fins a poder-lo utilitzar.
Es posarà a disposició del docent de referència una fitxa d'activitats complementàries per donar continuïtat a l'activitat de manera autònoma.
Material de suport:
L'activitat és virtual per tant és necessari que a l'aula del grup participant disposi d'un ordinador amb connexió a internet, pantalla gran, altaveus, micròfon i càmera per facilitar la interacció de l'educador/a amb el grup a través de la pantalla.
Cada alumne haurà de portar el material necessari per fer l'activitat (el docent responsable rebrà un mail amb el llistat de material un cop faci la reserva).
L'aula on l'alumnat faci l'activitat ha d'estar ben ventilada i disposar d'un punt d'aigua proper.
Material a càrrec de:
El centre ha de disposar d' ordinador amb connexió a internet, pantalla gran, altaveus, micròfon i càmera.
El centre ha de disposar d'una aula ben ventilada i amb un punt d'aigua proper.
L'alumnat haurà de portar el material de seguretat d'ús individual.
Adreçat a : Alumnes d'educació secundària i batxillerat
Objectius :
Durada : 1 hora i 30 minuts
Scape Room: Retorn a la Terra
La base de l'Escape Room és un futur incert, on el consumisme i el materialisme han portat a l'esgotament dels recursos naturals, la gana i desnutrició de la societat occidental, que ha de permetre als participants prendre consciència sobre la necessitat de fer un consum responsable i de separar i reciclar els residus que generem, i com a premissa imprescindible per poder sortir de la sala de joc havent resolt els enigmes relacionats amb la gestió dels residus. L'activitat es realitza per un grup classe que a la vegada s'organitzarà en 4 grups de treball. L'escape es muntarà en un espai ampli del centre educatiu. La ubicació serà fixa i seran els grups classe participants els què aniran rotant. Es recomana programar els diferents grups classe el mateix dia, en horaris consecutius.
Objectius :
Adreçat a : Alumnes d'educació primària i ESO.
Durada: 1 hora per grup classe.
S'expliquen els conceptes de consumisme, el comerç just, els residus que es generen, la procedència dels productes que comprem, l'impacte ecològic dels diferents productes i consells per consumir responsablement.
Joc on l'alumnat comprova si consumeixen d'una manera sostenible i aprendran a valorar aquells productes ecològics que generen un mínim impacte en el medi ambient en comparació a d'altres.
Adreçat a : Alumnes de cicle superior de primària i secundària
Objectius :
Durada : 1 hora i 30 minuts
Es muntaran i posaran en funcionament uns equips solars tèrmics per comprovar com es pot escalfar aigua per a diferents aplicacions amb l'enrgia del sol.
Adreçat a : Alumnes d'educació secundària obligatòria, de batxillerat tecnològic i de formació professional
Objectius :
Durada : 3 hores
Materials: dossier per l'alumnat
Muntatge de quatre maquetes de cases que funcionen únicament amb energia solar fotovoltaica per obtenir l'electricitat. Els alumnes faran la instal•lació elèctrica amb la col•locació dels aparells de consum ( llums convencionals, llums de baix consum i timbres ).
Adreçat a : Alumes d'educació secundària obligatòria.
Objectius :
Durada: 2 hores
Mitjançant la reproducció de dos ambients diferenciats : un de relaxació i un altre d'excitació sonora i de diferents sons quotidians que provenen de la ciutat. Es treballarà els conceptes: silenci, so i soroll, les politiques de contaminació acústica i la tolerància subjectiva als sorolls.
Consta d'una part pràctica on l'alumnat mitjançant un sonòmetre realitza una presa de dades de diferents situacions sonores del centre educatiu.
Per finalitzar, analitzen les dades recollides, els efectes nocius per la salut i fan propostes de possibles millores a nivell de centre i ciutat.
Adreçat a : Alumnes de primer cicle de secundària
Objectius :
Proposar accions per desenvolupar.
Durada : 2 hores
D'on ve l'emergència climàtica? Què podem fer per combatre-la?
Per a primer cicle d'ESO: Taller dinamitzat a partir d'un còmic sobre la vida d'un tomàquet per conèixer el cicle de producció agrícola. Descobrirem que hi ha models de producció molt diferents, i per tant històries de vida de les hortalisses molt diferents també. Cadascun influeix en major o menor mesura en el Canvi Climàtic: emissió de gasos d'efecte hivernacle, consum de combustibles fòssils, contaminació atmosfèrica...
D'aquesta manera provarem d'establir la relació entre el propi consum i el Canvi Climàtic.
Per a segon cicle d'ESO i Batxillerat: Explicació teatralitzada que permet debatre sobre el Canvi Climàtic (causes, conseqüències i solucions, sobretot solucions) des de diferents punts de vista: es confronten tres discursos que existeixen en l'actualitat al voltant d'aquest problema global: el sobiranista alimentari o agroecològic, el tecnooptimista i el de la geoenginyeria. Es realitzen dinàmiques per tal d'afavorir la reflexió, el debat i la participació dels joves.
Adreçat : ESO i Batxillerat
Objectius:
2. Per a segon cicle d'ESO i Batxillerat:
Durada : per a primer cicle d'ESO 1 hora; per a segon cicle d'ESO i batxillerat 2 hores
Vehicles elèctrics i mobilitat sostenible
Taller pràctic i dinàmic que consta de dues parts. La primera, a l'aula, i amb el suport d'un audiovisual , s'expliquen els avantatges dels vehicles elèctrics davant dels de benzina, en quant al soroll, contaminació, canvi climàtic, etc. Després al pati de l'escola es mostra una bicicleta elèctrica i els alumnes poden provar com funciona.
Adreçat a : Alumnes de segon cicle de secundària i batxillerat
Objectius :
Durada : 2 hores
Activitat on els alumnes podran mesurar diferents paràmetres que permetin entendre quins són els tipus de contaminació presents a l'entorn, quina relació tenen amb els nostres hàbits quotidians i quins efectes tenen sobre la nostra salut, la biodiversitat i l'entorn. L'activitat es basa en realitzar 5 proves, inclosa la visita a la cabina de control atmosfèric de la Rambleta del Pare Alegre. En cada una d'elles es treballa una temàtica diferent relacionada amb la contaminació i la posada en comú final permetrà assolir una visió global de la nostra ciutat i treballar per millorar la qualitat ambiental.
Adreçat a: alumnes de cicle mitjà i superior d'educació primària i ESO
Objectius:
Durada: 2 hores
Lloc on es realitza: Cabina de control atmosfèric de la Rambleta del Pare Alegre,4
Materials: A càrrec dels participants: llapis o boli. A càrrec de l'educadora: làmines amb diferents tipus de contaminació. Aparells per mesurar i fitxes d'instruccions i recollida de dades per a cada prova.
Eco - Escola: com cuidar el medi ambient des de l'aula .
En aquest taller aprendrem què podem fer cada un de nosaltres a l'escola per millorar el nostre entorn, com reciclar, com reduir els residus que generem a classe, com estalvia aigua quan anem al wàter i llum a l'aula, etc. Farem un petit estudi de l'impacte que tenim sobre el medi que ens rodeja i quines tècniques que apliquem a l'escola podem aplicar també a casa. Per acabar, realitzarem una dinàmica per a obtenir solucions als problemes que hem detectat i rebrem un diploma de defensors del medi ambient!.
Adreçat a : cicle superior de primària i ESO
Objectius:
Durada : 1 hora i 30 minuts
L'aigua i el cos humà
Per què bevem aigua? Quin és el recorregut que fa l'aigua dins del nostre cos? Per què suem? Són algunes de les preguntes que ens plantejarem i intentarem resoldre mitjançant petits experiments i la interpretació de textos científics. Dividirem l'alumnat en quatre grups on treballaran en equip per resoldre totes aquestes preguntes i al final exposarem a la resta de companyes/ys les nostres conclusions
Adreçat a : Alumnes de cicle mitjà i superior d'educació primària, ESO i batxillerat
Objectius :
Durada: 1 hora
Té gènere l'aigua?
Exposició itinerant, on a partir de fotografies i textos, distribuïts en set plotters, es fa un recorregut pel rol que desenvolupa la dona al món en relació a l'aigua, les lluites que hi ha en la seva defensa com a dret universal i la necessitat de prendre consciència d'un consum sostenible i responsable del plàstic.
1. Presentació "Dones d'aigua": Defensem la gestió pública i democràtica de l'aigua.
2. Les dones i el dret a l'accés a l'aigua.
3. L'arribada de l'aigua corrent a les nostres llars.
4. La lluita de les dones per la defensa de l'aigua com a bé comú.
5. Lluites a Catalunya per la recuperació dels rius Ebre, Ter, Llobregat i Besòs i els conflictes a l'Estat Espanyol.
6. La remunicipalització a Terrassa.
7. El sabor de l'aigua de l'aixeta: un repte.
Adreçat a: Alumnat d'educació primària, ESO i batxillerat.
Objectius
Durada: 15 / 21 dies.
Las Damas Azules
Visionat del documental "Las Damas Azules" de la directora Berengere Sarrazin i produïda per Enginyeria sense fronteres. La projecció mostra l'exemple de més de tres anys de lluita per l'aigua amb el consegüent empoderament i creixement personal de les dones d'una zona minera del nord del Perú. Finalitzada la pel.lícula s'obrirà un debat per analitzar el seu contingut.
Aquesta activitat es complementària de l'exposició: Té gènere l'aigua?
Adreçat a: Alumnat d'ESO i batxillerat.
Objectius
Durada: 1.30 h
Tast d'aigua
Taller de tast d'aigua que ens permetrà avaluar i comparar les propietats organolèptiques de l'aigua a partir de quatre mostres diferents, de l'aixeta, d'una font, de tractament d'osmosi i d'aigua envasada, i reflexionar com cadascuna d'aquestes procedències suposen un important impacte social, ambiental i econòmic.
Estructura del taller:
a) Tast d'aigua.
b) Avaluació de l'aigua: fase visual, olfactiva i de boca.
c) Avaluació dels impactes vers l'entorn i econòmics.
d) Debat.
Adreçat a: Alumnat d'ESO, batxillerat i cicles formatius.
Objectius
Durada: 2 h
Materials : 24 gots o copes de vidre, 4 gerres, tovallons de paper
Preu: 40-50€
Ofegades pels deutes
L'activitat té una marcada orientació social, on es problematitza la situació de pobresa energètica que es pateix a moltes llars de Catalunya, i els impactes que això té sobre les persones a nivell de salut, social, emocional, etc. L'activitat comença amb la projecció d'un vídeo en que hi intervenen dos testimonis que pateixen pobresa energètica i no tenen accés a l'aigua i al sanejament garantit tal com reconeix el Dret Humà a l'Aigua. També hi intervé l'Aliança contra la Pobresa Energètica i la Plataforma d'Afectades per la Hipoteca tot presentant la llei 24/2015 i l'Agència de Salut Pública de Barcelona que aporten la problemàtica en qüestions de salut i el Col·legi Oficial de Treball So- cial de Catalunya que parla del seu dia a dia treballant a serveis socials.
Una vegada visualitzat el vídeo, es dividirà l'alumnat en grups per abordar la problemàtica visualit- zada mitjançant la participació en un joc de rol i una posada en comú al final. Una part de l'alum- nat assumirà casos reals de pobresa energètica, mentre que també hi haurà els rols d'empresa d'aigua privada, pública, serveis socials, ajuntament, comunitat de veïnes i moviments socials. En finalitzar l'activitat l'estudiantat estarà en condicions de conèixer què és la pobresa energètica i identificar quins impactes té sobre les persones a nivell social i econòmic, com fer-hi front i quines són les seves causes.
Adreçat : Batxillerat i cicles formatius
Objectius:
Preu: 175€ per grup classe.
Coneguem els ecofeminismes
L'Ecofeminisme posa en valor allò que permet el sosteniment de la vida, tant en la cura de les persones com del planeta, i pretén trobar solucions comunes en les dues problemàtiques globals. Amb aquest taller entendrem a través de diferents dinàmiques participatives, el vincle i relació que hi ha entre l'ecologisme i el feminisme, es reflexionarà sobre les causes de les crisis socioambientals, les conseqüències i les solucions que proposen els Ecofeminismes. Acabarem pensant què podem fer en el dia a dia per posar en pràctica aquestes solucions.
Adreçat : 2n cicle de la ESO i batxillerat
Objectius :
Durada: 2 hores
No t'ho creguis tot! Falsos mites alimentaris
Què amaguen els aliments? És perillós consumir un aliment caducat? els conservants son bons o dolents? Com reacciona el nostre cos davant d'un al·lergen alimentari? Netegem o desinfectem? Què hem de saber dels ous frescos? Què son les contaminacions creuades? El 50% dels brots d'intoxicació alimentària son produïts a l'àmbit particular...
Aquestes son algunes de les preguntes que ens podem plantejar i que volem resoldre mitjançant un taller teòric-pràctic. Parlem de seguretat i higiene alimentària. La sessió tractarà els temes més destacats a través de l'impacte de casos reals i el joc interactiu per equips on els diferents grups hauran de raonar les seves respostes que seran el fil conductor de l'activitat per desmitificar falsos mites a cuina.
Adreçat a : Alumnes de primer cicle d'Educació Secundària
Material: Projector, accés a internet i dispositius tipus tableta o PC portàtil (1 per grup de treball)
Durada : 1h30'
Fem ciència ciutadana: descobrim la biodiversitat urbana
Itinerari per un parc o jardí del municipi on s'avaluarà la presència de la biodiversitat urbana a través de l'app iNaturalist o Natusfera. S'identificarà la flora, els invertebrats i els vertebrats presents a l'espai amb l'ajuda dels educadors i s'aniran pujant les observacions a l'aplicació. En finalitzar el matí es compartiran els resultats obtinguts i es valorará l'estat de la biodiversitat a la ciutat.
Objectius.
Conèixer aplicacions de ciència ciutadana col.laborativa i descrobrir-ne el potencial
Descobrir la riquesa de la biodiversitat urbana i conèixer la presència i problemàtica de les espècies al.lòctones invasores
Obtenir informació útil per a realitzar una diagnosi col.laborativa de la biodiversitat urbana a Terrassa
Adreçat a: alumnes d'educació secundària
Durada: 3 hores (1 h a l'aula i 2 h d'itinerari )
Observacions : Caldrà un telèfon mòbil o tauleta per a grups de 5 alumnes. Les aplicacions son compatibles amb Android i Apple.
Connecta't al Consum responsable d'energia
Proposta educativa que té per objectiu donar a conèixer l'elevat consum d'energia que es realitza en el dia a dia i el seu origen amb la finalitat de prendre consciència dels impactes que aquest fet té sobre el medi ambient i la salut de les persones. També es farà una reflexió sobre les bones pràctiques que es poden incorporar a la vida quotidiana per a dur a terme un consum energètic responsable en tots els àmbits quotidians.
L'activitat s'estructura en dos blocs:
Bloc 1: Què és l'energia? On es consumeix?, introducció al concepte d'energia, d'on prové, on gastem més energia a la llar i quins impactes ambientals i sobre la salut té el consum excessiu. A través d'una dinàmica experimental, els participants analitzaran el consum elèctric dels aparells elèctrics i electrònics més habituals.
Bloc 2: Estudi i interpretació de la factura de la llum. També es coneixeran quines estratègies es poden aplicar a casa i al centre educatiu per aconseguir un estalvi energètic alhora que un estalvi econòmic.
Objectius:
Adreçat a: alumnes de primer cicle d'ESO
Durada: 1,5 hores
Lloc: aula que disposi d'endolls i es pugui agrupar l'alumnat en 5 grups de treball.
Visita a la deixalleria de Can Casanovas
L'alumnat veurà d'una deixalleria municipal com a servei de la ciutat.
El dia de la visita, els alumnes hauran de portar material que hauran recollit selectivament a casa seva o a l'escola,i que sigui admès a una deixalleria.
Adreçat a : Alumnes de cicle mitjà i superior de primària, secundària i batxillerat
Objectius :
Durada : 2 hores
Coneix el CTR-Vallès. Missió Residus
Prèviament a la realització de l'activitat s'enviarà al docent de referència l'enllaç per accedir a l'activitat virtual. Serà una connexió en directe amb un educador/a ambiental que dinamitzarà l'activitat.
L'educadora/a dinamitza virtualment l'interactiu "Missió residus" on es plantegen diferents escenaris (mercat, casa i bateria de contenidors). A cada escenari es realitzen diverses preguntes que l'alumnat haurà de respondre de manera cooperativa.
A continuació es visionarà el vídeo de 360º per conèixer el Centre de Tractament de Residus del Vallès Occidental. L'alumnat podrà veure imatges reals dels residus, la maquinària i el funcionament de la planta.
L'activitat finalitza amb un dinàmica senzilla per tal de reforçar els conceptes més importants de l'activitat.
Es posarà a disposició del docent de referència una fitxa d'activitats complementàries per donar continuïtat a l'activitat de manera autònoma.
Material de suport:
L'activitat és virtual per tant és necessari que a l'aula del grup participant disposi d'un ordinador amb connexió a internet, pantalla gran, altaveus, micròfon i càmera per facilitar la interacció de l'educador/a amb el grup a través de la pantalla.
Material a càrrec de:
El centre ha de disposar d' ordinador amb connexió a internet, pantalla gran, altaveus, micròfon i càmera.
Adreçat a : Alumnes de 2n cicle d'ESO (3r i 4t d'ESO)
Objectius:
Durada : 1 hora i 30 minuts
Pràctica de producció de Biogas a Can Barba
L'activitat es realitza a la Planta de Biometanització de Can Barba i s'inicia amb una presentació on s'explica què és el biogàs, com es genera, quines aplicacions té i la relació de les activitats quotidianes que realitzem els ciutadans i la seva repercussió en la generació de residus. S'inclouen diverses qüestions per avaluar i aclarir conceptes amb els alumnes, al voltant del procés que segueixen els residus d'es d'un punt de vista tècnic i científic..
Després de l'explicació, el grup es divideix: la meitat dels alumnes visiten les instal·lacions de la Planta de Biometanització de Can Barba i l'altra meitat realitzen una pràctica al laboratori de la planta simulant el procés de producció de biogàs real de la instal·lació. Després els grups s'intercanvien.
L'activitat acaba amb la posada en comú i conclusions dels treballs duts a terme.
Objectius:
Adreçat a : alumnes de batxillerat i/o segon cicle d'ESO
Durada: 3 hores
Visita a les instal·lacions de Taigua
Visita a la planta de tractament i potabilització que Taigua té instal·lades al riu Llobregat, al terme d'Abrera i que capta l'aigua del riu, la tracta, la potabilitza i l'envia fins als dipòsits de Terrassa per abastir als ciutadans
Adreçat a : Alumnes de cicle mitjà i superior d'educació primària, ESO i batxillerat
Objectius :
Durada: 1 hora
Bonvilar, un espai periurbà en constant transformació
A partir d'un estudi monogràfic coneixeran l'evolució històrica del paisatge de Can Bonvilar i identificarem les tensions i els conflictes existents a l'actualitat entre les diverses funcions urbanes que pot realitzar. Tot plegat per entendre que el paisatge està en constant construcció i que la forma que pren depèn de tots i totes.
Adreçat a : Alumnes d'educació secundària
Objectius :
Lloc d'aplicació : Centre d'informació Ambiental Bonvilar
Durada : 1-2 hores de treball previ a l'aula
Visita i itinerari de 3 hores al CIAB
2 hores de treball posterior a l'aula
Preu : El transport va a càrrec de l'escola
Biodiversitat a l'Anella Verda
Al llarg d'un itinerari realitzarem un treball de camp per descobrir el paisatge i la biodiversitat de l'Anella Verda de Terrassa. Amb instrumental de mesura i a partir de material cooperatiu, estudiarem les condicions ambientals i la flora dels hàbitats de l'Anella Verda (camps, boscos i torrents) per adonar-nos de com aquest paisatge divers afavoreix la biodiversitat.
També reflexionarem sobre els avantatges de preservar aquest paisatge, dels projectes previstos per millorar els seus valors ecològics,econòmics i socials i de com odem participar els ciutadans.
Abans de la sortida, podreu preparar el treball de camp des de l'aula amb la projeció d'un pdf que presenta l'Anella Verda i els objectius, l'itinerari i la metodologia del treball de camp.
L'activitat finalitza amb l'elaboració d'un mural que presenta la biodiversitat de l'Anella Verda utilitzant les dades i les mostres obtingudes duran el treball de camp.
Els centres escolars propers al Parc Agroforestal, poden iniciar el treball de camp des del mateix centre escolar on els anirà a buscar el monitor
Adreçat a : Cicle mitjà i superior de primària i ESO
Objectius :
Durada: Mig matí
Lloc on es realitza : Podeu escollir fer la sortida i el treball de camp entre 4 àmbits diferents de l'Anella Verda:
Si escolliu l'àmbit que us és més proper no us caldrà autocar, ja que l'educador us vindrà a buscar i iniciarà l'activitat des del mateix centre educatiu.
Plantem un arbre!
Activitat a desenvolupar en un espai natural de l'Anella Verda a determinar. Es repartiran les plantes i les eines per grups i s'explicarà les diferents espècies de plantes, l'hàbitat i la tècnica per plantar.
Objectius:
Adreçat : Alumnes de cicle superior de primària i de secundària
Durada: 2.30h
Calendari : gener, febrer i març