El mosquit tigre és originari del sud-est asiàtic i es va detectar a Catalunya per primera vegada l'estiu de 2004. Se'l reconeix per les ratlles blanques al cap, el cos i les potes. El mosquit adult fa entre 2 mm i 10 mm.

Els ous i les larves viuen en petites basses d'aigua estancada, en àrees exteriors properes a la presència humana. Per això, la mesura més eficaç per evitar-ne la proliferació és eliminar els llocs amb aigua on creixen.

La presència del mosquit és molt molesta pel nombre  elevat de picades que causen els exemplars femella. Aquest mosquit, si es donen les circumstàncies adequades, té la capacitat d'actuar com a transmissor d'algunes malalties, com les produïdes pels virus Chikungunya, Dengue i Zika. 

L'Ajuntament fa el control i seguiment de la presència de mosquits o larves en els espais públics, als embornals, fonts, i al cementiri ja que són punts de cria molt productius. A les propietats privades també es reprodueix de manera important, per tant, cal dur a terme mesures de prevenció a casa evitant la presència de recipients que puguin acumular aigua, evitar petites basses, etc...

Ciència ciutadana per a investigar i controlar mosquits transmissors de malalties.

Mosquito Alert és un projecte de ciència ciutadana coordinat per les institucions CREAF, CEAB-CSIC i ICREA, impulsat per l'Obra Social "la Caixa"

 

L'Ajuntament de Terrassa l'any 2017 s'incorporà al projecte de Mosquito Alert per millorar la vigilància del mosquits transmissors de malalties. Aquest 2019 s'adhereix per tercer any al projecte.

Mosquito Alert és una plataforma de ciència ciutadana que recull i organitza les  imatges de moltes observacions de mosquits i de punts de cria, que rep de la ciutadania. Els científics del projecte avaluen les fotos i confirmen el tipus de mosquit,  un cop confirmades, les fotos s'incorporen en els mapes interactius, que permeten una millor vigilància i gestió del mosquit. Així doncs, Mosquito Alert uneix la ciutadania, científics, gestors de salut pública i medi ambient per lluitar contra el mosquit tigre i el mosquit de la febre groga, que són transmissors dels virus: Zika, Dengue i Chikungunya que poden provocar malalties d'origen tropical. 

Es proposa a la ciutadania que si detecten algun exemplar de mosquit, o punts d'acumulació d'aigua,  facin una foto i l'enviïn a través de l'aplicació mòbil a la plataforma Mosquito alert.

L'aplicació dóna informació senzilla i clara per fer la foto i enviar-la.

 

Podeu descarregar-vos el póster i el tríptic de l'aplicació per fer-ne difusió:

 

De totes maneres cal recordar que la millor manera de controlar els mosquits, és evitar la seva reproducció eliminant possibles punts de cria. A les propietats privades també es reprodueix de manera important, per tant, cal dur a terme mesures de prevenció evitant la presència de recipients que puguin acumular aigua, evitar petites basses, etc.