La vespa asiàtica (Vespa velutina nigrithorax) és una espècie invasora que viu originàriament a la Xina, es va detectar a Catalunya l'any 2012 i actualment és present a tot el territori.

 

 

 

Com diferenciar-la de la vespa autòctona

La vespa asiàtica es diferencia fàcilment de la resta de vespes per la seva morfologia: és més gran que la vespa autòctona i de coloració fosca a pràcticament tot el cos, exceptuant una línia de color groc en el quart segment de l'abdomen. És l'única vespa que té les potes fosques en la meitat anterior i de color groc en la meitat posterior.

Pujar

Quin risc suposa

La vespa asiàtica no és més agressiva que la vespa autòctona, només ataca si es troba amenaçada, per això és important no acostar-se a menys de 5 metres del niu. La composició del verí és pràcticament la mateixa que el de la vespa autòctona, tot i que la seva picada pot ser més molesta i més dolorosa perquè el fibló és més llarg.

La vespa asiàtica te efectes negatius sobre la biodiversitat, ja que incideix a la pol·linització, la flora silvestre i a la producció de mel i de cera.

Pujar

Què cal fer en cas de picada

Renteu la zona de la picada amb aigua i sabó i apliqueu gel o aigua freda. En persones al·lèrgiques o en cas de picades múltiples poden aparèixer altres símptomes. Si s'observen altres símptomes, sense perdre la calma però de forma urgent cal trucar al 061 o anar com més aviat millor a un centre de salut per rebre el tractament adequat.

Pujar

Com són els nius de la vespa asiàtica

Els niues estan formats per un material de cel·lulosa que recorda al paper, elaborat a partir de fibres i de la pròpia saliva de les vespes. Els nius acostumen a ser voluminosos i trobar-se a gran alçada dels arbres, tot i que també és possible trobar-los en altres punts com a terra o en edificis.

Pujar

Com actuar en cas de veure un niu

Una de les mesures més efectives per controlar l'expansió de la vespa asiàtica és la detecció i la neutralització de nius actius. Només cal retirar els nius que puguin comportar un risc per a les persones, ja que un cop neutralitzat o abandonat per les pròpies vespes, no tornen a ser reutilitzats.

  • Espai públic

Cal recollir bé la ubicació, la data de la troballa i prendre una fotografia si és possible.

Aquesta informació s'ha d'enviar:

  • Via web: instància a través de la Seu Electrònica
  • Oficina d'Atenció Ciutadana (OAC): via telefònica al 010 o bé presencialment amb cita prèvia
  • Servei de Protecció de la salut: Tel. 93 733 69 00 Ext 4259 de dilluns a divendres de 09.00 h. a 14.00 h.
     
  • Espai privat

En cas que trobeu un niu en el vostre espai privat caldrà que contacteu amb una empresa especialitzada de control de plagues que efectui la inactivació del niu.

Pujar

Si detectem vespes asiàtiques però no el niu

Si no localitzem el niu, no es podrà dur a terme cap actuació concreta. Els nius poden estar força lluny del moviment de les vespres.

Pujar

Més informació