La llum pot contribuir a fer ressaltar la visibilitat dels elements arquitectònics d'una ciutat i a embellir-ne els monuments. Una il·luminació ben dissenyada atorga valor a l'edifici i ofereix una experiència visual única.

A més de les raons estètiques, pot haver-hi raons de seguretat si la construcció està situada en entorns urbans foscos i poc transitats. En els últims anys, també s'utilitza la il·luminació del patrimoni arquitectònic, tant encenent-la com apagant-la, com a forma d'expressió col·lectiva, solidària o reivindicativa, en unes dates determinades.

La llum, com a vehicle d'expressió artística en l'entorn urbà, aconsegueix un gran protagonisme en els festivals de la llum que se celebren a tot el món. Els festivals d'Amsterdam, Lió, Berlín, Londres i Hèlsinki són coneguts entre la cinquantena que s'organitzen a Europa. S'hi sumen els d'Olot, Manresa i Barcelona. L'èxit dels festivals es basa en la capacitat de la il·luminació acolorida per atreure l'atenció de la gent i en fer els efectes especials que la tecnologia moderna permet.

Molts sistemes d'il·luminació actuals utilitzen llum de tipus LED perquè té múltiples avantatges i resol alguns problemes tècnics i mecànics. A més, aconsegueix més bons resultats amb un consum de recursos inferior.

La il·luminació de monuments ha de complir les regulacions i recomanacions relacionades amb la conservació del patrimoni, el control del consum energètic i la preservació del paisatge nocturn.

Una actitud respectuosa amb el medi ambient ha d'implicar el compromís que l'energia necessària per a la il·luminació ornamental procedeixi de fonts renovables i que se'n faci un ús, a més de responsable, compatible amb el dret de la ciutadania a poder contemplar la volta celeste.

Espectacle lluminós nocturn: la Ruta de la Llum

Amb motiu de la celebració d'aquest esdeveniment a la ciutat de Terrassa, l'empresa LAMP va il·luminar dues de les fites de la Ruta de la llum, l'emblemàtica Masia Freixa al parc de Sant Jordi i la Carpa de Vallparadís, al torrent de la Font d'en Sagrera, amb l'espectacle lluminós Transicions, que es va poder visitar durant el 15 i 16 de maig de 2021.