Els camps de can Colomer

Terrassa compta amb un ric patrimoni històric i artístic que abasta de la prehistòria fins als nostres dies.

La possible  presència humana al torrent de Vallparadís es remunta al Pleistocè Inferior, entre 800.000 i 1.000.000 anys, tal com es proposa al jaciment de Vallparadís amb les marques als ossos dels animals practicats amb una incipient indústria lítica.

El patrimoni medieval conservat és destacable, els elements més singulars són la Seu d'Ègara. Esglésies de Sant Pere, el Castell Cartoixa de Vallparadís, la Torre del Palau i les capelles de Sant Cristòfol de Ca n'Anglada, Santa Magdalena del Puigbarral i Santa Margarida del Mujal.

Del segle XVI és la construcció de l'edifici parroquial de Sant Pere i el Sant Esperit i del segle XVII el Convent de Sant Francesc de frares recol·lectes.

La Terrassa actual és fruit de la unió entre la vila medieval de Terrassa i la universitat forana, posteriorment poble de Sant Pere. La vila va créixer al voltant de la Torre del Palau i del Castell Palau i l'altre nucli era la part rural de l'entorn de les esglésies de Sant Pere.

Foto antiga de la Masia FreixaEls perfils de les xemeneies conservades demostren que un dels períodes més importants de la ciutat va ser la revolució industrial. El sector tèxtil va impulsar la creació d'edifics industrials i modernistes únics, com ara el Vapor Aymerich, Amat i Jover (actual mNACTEC), la Masia Freixa, la Casa Alegre de Sagrera, el Mercat de la Independència, l'edifici de l'Ajuntament, l'Escola Industrial, el Teatre Principal, el Gran Casino o el Parc de Desinfecció, entre d'altres.  

 

A més Terrassa compta amb un ric patrimoni cultural amb festivals de dansa, música i teatre. La ciutat ha vist passar artistes de jazz de talla internacional i ha vist néixer grans artistes, sobretot gràcies a la Nova Jazz Cava i al Festival anual de Jazz.

Fira modernista. Parades informatives al Raval de MontserratL'activitat cultural tradicional sempre ha estat present a la ciutat, una mostra d'això són la gran quantitat grups de cultura popular com ara els  castellers, bastoners, esbarts, colles sardanistes, imatgeria o els grups de foc. Una vivacitat que es nota sobretot durant Festa Major, Carnestoltes i Fira Modernista.