Terrassa té un impressionant actiu de lluita democràtica, un referent de la resistència contra la dictadura franquista. Un actiu construït a base de grans sacrificis de molta gent implicada en la recuperació de les llibertats democràtiques i nacionals que cal donar a conèixer i utilitzar per fomentar en la ciutadania valors democràtics, en especial el sentit de la tolerància i l'ètica de la solidaritat.

Avui veiem arreu com la intolerància, la xenofòbia i l'exaltació de la violència estan obrint escletxes en el marc de convivència democràtica. Considerem que la recuperació i el coneixement de la lluita que molts ciutadans de Terrassa van desenvolupar contra la dictadura ha d'ajudar a combatre aquestes actituds. I per això cal, entre d'altres coses, que la memòria democràtica formi part del paisatge urbà.

Amb aquest objectiu, l'Ajuntament de Terrassa desenvolupa el programa "Terrassa T Memòria" juntament amb entitats, associacions de memòria i persones estudioses del tema, aplegades a l'Espai de la Memòria i els Valors Democràtics de Terrassa.

28 10 2021

Col·locació de les primeres llambordes del record

Acte d'inici de col·locació de les llambordes Stolpersteine, un projecte que s'ha treballat conjuntament amb el Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya per homenatjar i recordar a les persones deportades als camps nazis.

 • Lloc: Casa Alegre de Segrera
 • Hora: 10 h.

17 09 2021

Jornades: Espai públic i memòria democràtica. La qüestió del nomenclàtor

El nomenclàtor a Terrassa: estat de la qüestió

 • Divendres 17 setembre
 • 18 h. Arxiu Històric (Baldrich, 268)
 • Amb Vicenç Villatoro (escriptor) i Jesús M. Romero (Ajuntament de Terrassa) modera Mariona Tomàs (periodista)

Espai públic i memòria històrica

 • Dissabte 18 setembre
 • 10 h. Arxiu Històric (Baldrich, 268)
 • Amb Xavier Marcet (Historiador i consultor) i Ona Martinez (Ajuntament de Terrassa) modera Mariona Vigués (Historiadora i professora), Rosa Boladeras (Ajuntament de Terrassa) i Domènec Ferran (Museu de Terrassa)

Inscripció a les jornades

12 09 2021

Visites Històriques guiades

La Guerra Civil i la repressió franquista

 • Diumenge 12 de setembre
 • 11h Trobada pl. Mossèn Cinto Verdaguer

La Guerra de successió a Terrassa

 • Dimecres 15 de setembre
 • 19h Trobada Raval de Montserrat

Les visites tindran una durada d'una hora i mitja aproximadament.

Inscripció a les visites guiades

29 07 2021

Presentació del projecte Stolpersteine a Terrassa

La regidora de Memòria Històrica, Ona Martínez, presenta el projecte Stolpersteine a Terrassa, que vol retre homenatge i mantenir la memòria de la repressió feixista a la ciutat. L'acte tindrà lloc al pati del Castell Cartoixa de Vallparadís (c/ de Salmerón, 17)

14 04 2021

90è aniversari de la proclamació de la República

Commemoració de al proclamació de la Repúblia

 • Acte Commemoratiu.
 • Hora: 18 h.
 • LLoc:  Arxiu Històric i Comarcal
 • Ciutadanes Republicanes: una reflexió entorn a l'educació i a l'accès de les dones a la vida pública durant la República. El seu llegat, avui.
 • A càrrec de les historiadores Mariona Vigués i Teresa Rodríguez.

Durant tot el dia la bandera tricolor onejarà al Parc de la República. Activitat organitzada conjuntament amb l'Associació de Terrassa per la Tercera República.

Es descobrirà una placa commemorativa de la proclamació de la República a la façana de la Casa del Poble, al carrer Cremat.

Organitza: CEHT i Ajuntament de Terrassa.​

Inscripció a l'acte

Nota: aquests dos actes, per raons de la prevenció de la pandèmia, no estaran oberts al públic

26 03 2021

Homenatge a Quitèria Tarragó Casellas

Imatge de Quitèria Tarragó

Llevadora, sindicalista i política, primera dona regidora. 1937

 

Divendres 26 de març de 2021. 18.30 h. Arxiu Històric i Comarcal de Terrassa

 • Presentació del llibre i l'exposició dedicada a la Quitèria Tarragó, a càrrec de Teresa Rodríguez, historiadora i professora i la intervenció d'Eva Fernández, infermera, antropòloga i activista feminista i veïnal
 • Conferència "Matronas y represión franquista durante y tras la Guerra Civil", a càrrec de Dolores Ruiz-Berdún, doctora en Història de la Ciència. Universitat d'Alcalà (UAH).

Cal inscriure's per assistir a l'acte

27 01 2021

Dia Internacional en memòria de les víctimes de l'Holocaust

El 27 de gener és el Dia Internacional de Commemoració en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust i de prevenció de Crims contra la Humanitat.

Hi haurà una encesa d'espelmes simbòlica a l'atri de l'Ajuntament per part de l'Alcalde i grups municipals durant el matí.

05 05 2020

5 de maig dia de la commemoració de l'alliberament de Mauthausen

El 5 de maig s´ha instaurat com el dia d'homenatge als deportats i deportades, a les persones assassinades i a totes les víctimes del nazisme, una jornada que coincideix amb la data de l'alliberament del camp de Mauthausen, el camp on hi hagué més persones internades republicanes espanyoles i catalanes, prop de 7.500.

04 03 2020

Homenatge a Quitèria Tarragó i Casellas

La primera dona regidora de l'Ajuntament de Terrassa, 1937.

18h. Masia Freixa
Café-xerrada: "Laccés de la dona a la política a la República"
a càrrec de Teresa Rodríguez i Herrerías, historiadora i professora