Terrassa té un impressionant actiu de lluita democràtica, un referent de la resistència contra la dictadura franquista. Un actiu construït a base de grans sacrificis de molta gent implicada en la recuperació de les llibertats democràtiques i nacionals que cal donar a conèixer i utilitzar per fomentar en la ciutadania valors democràtics, en especial el sentit de la tolerància i l'ètica de la solidaritat.

Avui veiem arreu com la intolerància, la xenofòbia i l'exaltació de la violència estan obrint escletxes en el marc de convivència democràtica. Considerem que la recuperació i el coneixement de la lluita que molts ciutadans de Terrassa van desenvolupar contra la dictadura ha d'ajudar a combatre aquestes actituds. I per això cal, entre d'altres coses, que la memòria democràtica formi part del paisatge urbà.

Amb aquest objectiu, l'Ajuntament de Terrassa desenvolupa el programa "Terrassa T Memòria" juntament amb entitats, associacions de memòria i persones estudioses del tema, aplegades a l'Espai de la Memòria i els Valors Democràtics de Terrassa.

24 08 2023

En Pere Mauri i l'allibertament de París

Avui fa 79 anys, el terrassenc Pere Mauri va entrar a París amb les forces republicanes que van ajudar a alliberar-la de l'ocupació nazi. Va ser condecorat per la República Francesa i reconegut com a Mort pour la France.

11 07 2023

Carretera a Gusen

carell del documentalProjecció del documental, presentació del projecte i col·loqui posterior

Lloc: Cinema Catalunya

Hora: a les 19 h.

Entrada gratuïta, reserva entrades

15 10 2022

Dia Nacional en memòria de les víctimes de la Guerra Civil

Acte Institucional  del Dia Nacional en memòria de les víctimes de la Guerra Civil  i de la repressió de la dictadura franquista.

82ê aniversari de l'afusellament del president Companys.

  • Lloc: Plaça de Luís Companys
  • Hora: 11:oo h. 

30 05 2022

Acte de cloenda projecte Stolsperteine a Terrassa 2022

A l'Institut Montserrat Roig de Terrassa

Als 12 h. 

L'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart; juntament amb la regidora de Memòria Històrica, Ona Martínez; la regidora del Districte 5, Patricia Reche; i portaveus dels Grups Municipals; participarà en l'acte de cloenda del projecte Stolpersteine a Terrassa 2022, que tindrà lloc a les 12 h a l'Institut Montserrat Roig

30 05 2022

Projecció de la pel·lícula: Te doy mi palabra

Al cinema Catalunya a les 18 h. Entrada gratuïta.

Projecció i xerrada amb familiars dels deportats i exiliats terrassencs: Véronique Olivares Salou i Manuela Cazalla-Martínez. Produit per l'associació Memoires Partagées i dirigit per Kino González. Compta amb el testimoni de Francisco 'Cisco' Giné (1919-2010) que va promoure durant la guerra la col·lectivització de la barberia que regentava juntament amb Liberto Botey al barri de Sant Pere de Terrassa.

Reserva d'entrades: http://entrapol.is/3Ui0u

06 05 2022

Col·locació llamborda de Joan Serarols Pons

Avui divendres 6 de maig col·locació de la llamborda Stolpersteine dedicada a Joan Sererols Pons, davant del seu darrer domicili al carrer Roger de Llúria, 22 a les 10:30 h. 

05 05 2022

77è aniversari de l'alliberament dels camps de concentració

Dia d'homenatge als deportats i deportades, a les persones assassinades i a totes les víctimes del nazisme.

77è aniversari de l'alliberament dels camps de concentració.

Durant aquest mes de maig, posarem tretze noves llambordes Stolperteine a Terrassa.

09 03 2022

Bruixes de Terrassa

Acte de record de totes les dones acusades injustament

  • 9 març a les 13h.
  • Plaça de la Torre del Palau

22-29 11 2021

Cicle: Cinema i deportació

Cartell del Cicle: cine i deportacióDedicat a la memòria sobre la deportació als camps d'extermini i amb la finalitat de sensibilitzar sobre el feixisme i recuperar la memòria històrica.

Dues películes al Cinema Catalunya: 

  • 22 de novembre: Memòria de la cenizas
  • 29 de novembre: El hijo de Saul

Les sessions són gratuïtes i comencen a les 19:30h.

Reserva d'entrades