Turkey earthquake – a glimpse of the ECHO assessmentDilluns 6 de febrer de 2023 dos terratrèmols, amb nou hores de diferència, van sacsejar la zona sud de Turquia i la nord de Síria. La intensitat dels sismes va ser tan gran que de moment hi ha confirmat que han perdut la vida més de quaranta mil persones.

Terrassa, com ja ha fet històricament, ha estat especialment sensible a aquesta situació i a través de la convocatòria de subvencions per accions d'ajuda humanitària col·labora amb quatre projectes d'entitats especialitzades en la gestió de crisis urgents.

Cruz Roja Española envía 105 toneladas de ayuda humanitaria a Turquía y Siria | El Día de Zamora | Formato digital del periódico El Día de ZamoraEs tracta de la Fundació World Vision, Farmamundi, ACNUR i Creu Roja. L'aportació de l'Ajuntament es concreta en 10.000 euros per a cada un dels projectes presentats. Aquests contemplen l'adquisició de materials diversos com matalassos, mantes tèrmiques, kits de cuina, bidons de per transportar i emmagatzemar aigua, lones  per resguardar-se de les inclemències, kits d'higiene, paquets nutricionals, medicines i materials mèdics.

Paral·lelament, aquestes i altres entitats han obert diverses vies perquè la ciutadania pugui aportar recursos econòmics per a les primeres tasques de salvament i acollida de les víctimes. Les més destacades són:

L'Ajuntament de Terrassa no organitza recollida de material ja que l'experiència indica que es tracta d'una pràctica poc eficaç. Cal tenir en compte les despeses que es generen a l'hora d'emmagatzemar i transportar aquest material, a part del temps que trigarà en arribar. És més àgil comprar tot el que calgui en els països més propers al conflicte. Així es pot donar resposta a les necessitats de cada moment, és més barat, suposa menys impacte ambiental i ajuda les economies locals.

El Consulat de Turquia a Barcelona sí que feia recollida de material però recentment ha comunicat que de moment no admeten més donacions. Aquestes informacions es poden consultar en la seva pàgina de Facebook.

La nostra ciutat ha mostrat el condol amb els familiars de les víctimes i la solidaritat amb totes les persones i institucions dels territoris afectats mitjançant la realització d'un minut de silenci davant de l'Ajuntament.