Electrificació de l'enllumenat públic de Terrassa

Antigament els carrers de la vila al fer-se fosc, eren il·luminats mitjançant uns fanals d'oli, que un home anomenat Josep Ventayol s'encarregava diàriament d'encendre i apagar.

A principis d'octubre de l'any 1842, Barcelona inaugurava la il·luminació pública per gas. Tot i tenir diverses propostes, no va ser fins al juny de 1860 que es va inaugurar oficialment la primera instal·lació de 97 fanals a gas a Terrassa arribant a 700 fanals, l'any 1927.

Va ser l'empresari Francesc Giralt, que pels volts de l'any 1884, va muntar la primera instal·lació elèctrica a la ciutat, en el Vapor Galí, on tenien maquinària els industrials Salvans, germans i Busquets. Un temps després, el mateix Giralt va posar llums a casa del seu amic, el rellotger Salvador Arch, al carrer Font Vella, número 18.

El 1893, el Centre Industrial Terrassenc, instal·la una il·luminació elèctrica per a particulars, en concret a la Botiga Biosca, la farmàcia Coll i la barberia Neia del carrer Sant Pere números 28, 26 i 22, respectivament, i a cal Sanana del carrer Major.

Però en aquells anys, el fet de poder tenir electricitat era de les coses més luxoses només a l'abast de les cases més acomodades.

El 1897, durant la celebració de la Festa Major del poble de Sant Pere, els senyors Arch i Julià aconsegueixen instal·lar, no sense dificultats, l'enllumenat elèctric a l'envelat.

Tot i que Sabadell té enllumenat elèctric des del 1895, i Rubí des del 1897, Terrassa s'abasteix de gas pel consum de l'enllumenat públic i domèstic, donat que la introducció de l'electricitat no sembla representar una millora significativa en aquell moment.

El 1904, l'Escuela Superior de Industrias recull el pla d'estudis de la nova titulació de Perito Electricista. A l'Escola d'Arts i Oficis Municipal de Terrassa, en el tercer curs s'estudiava Electrotècnia elemental.

En el 1906, la companyia del Norte de ferrocarril anuncia la introducció d'uns nous cotxes de segona classe amb totes les comoditats, incloent-hi la il·luminació elèctrica.

Va ser l'any 1907 quan es va inaugurar l'enllumenat elèctric al carrer Sant Pere per mitjà d'arcs voltaics, i es va haver d'esperar fins a l'abril del 1924, perquè l'electricitat arribés també als fanals dels carrers de la Fontvella i Gavatxons. A partir d'aquesta data, l'enllumenat elèctric es va anar estenent per altres carrers de la ciutat, convivint encara amb els fanals de gas fins als anys cinquanta.

(Font 1: Baltasar Ragón, Terrassa. Historials i Efemèrides, Terrassa, Tallers Gràfics Josep Ventayol Vilà, 1929)

(Font 2: Maria Galí Font, Breu anecdotari. De l'inici de l'electrificació a Terrassa, Estudis Universitaris en Tecnologia i Societat, curs 2019-2020)