El mosquit tigre és una espècie originària del Sud-est asiàtic que a l'estiu de 2004 es va detectar per primera vegada Catalunya. Es caracteritza per ser actiu sobretot de dia, principalment en zones ombrívoles i humides, i les seves picades poden resultar molt molestes per l'elevat nombre de picades que fan i poden causar reaccions al·lèrgiques més importants que els mosquits autòctons.

L'Ajuntament de Terrassa porta a terme actuacions preventives i de control per tal de reduir l'expansió d'aquesta espècie invasora al municipi. Tot i així us recordem que la mesura més important i eficaç és evitar els focus de cria de mosquit tigre i per tant la posta d'ous, motiu pel qual es recomana eliminar tots els punts d'aigua on pot reproduir-se aquest insecte. L'aplicació d'insecticides sobre el mosquit adult no és un mètode eficaç per controlar la plaga.

 

Com és i on viu

El mosquit adult fa entre 2 i 10 mm. Se'l reconeix per les ratlles blanques al cap i al cos. Els ous i les larves viuen en petites quantitats d'aigua estancada, en àrees exteriors, properes a la presència humana. No acostumen a pondre els ous en aigües en moviment ni en grans masses d'aigua.

Pujar

Què fa

És actiu sobretot de dia. Actua principalment a l'exterior de les cases i en radis petits des del seu focus de creixement, i s'amaga en àrees ombrívoles. Volen només fins a uns 400 metres del punt de cria.

L'època d'activitat comença a l'abril i pot allargar-se fins al novembre. Les pluges i les altes temperatures afavoreixen la seva reproducció i, amb elles, la proliferació d'un insecte que molesta, especialment, per la quantitat de picades que causen les femelles. Si es donen les circumstàncies adequades, té la capacitat d'actuar com a transmissor de malalties, com les produïdes pels virus del Dengue, Chikungunya i Zika.

Pujar

Consells per prevenir la seva presència

El més efectiu, i al mateix temps molt senzill, és eliminar el punts d'aigua on puguin créixer les larves:

  • Evitar qualsevol recipient a l'exterior que pugui acumular aigua: testos, gerros, joguines, cendrers, galledes, plats sota els testos, pneumàtics, etc.
  • Buidar i/o tapar amb tela mosquitera (malla de 2mm. de mida màxima) els safareigs.
  • Evitar les acumulacions d'aigua en zones de drenatge o en canals de desguàs.
  • Buidar piscines de plàstic, inflables o similars cada 3 o 4 dies i, si no s'han d'utilitzar retirar-les, i evitar també forats i depressions de terra on es pugui acumular aigua.
  • Vigilar les basses petites: si és possible buidar-les setmanalment, podem posar-hi peixos vermells que es menjaran les larves.
  • Vigilar i canviar sovint els abeuradors dels animals domèstics.

Per evitar la cria del mosquit tigre convé ser constant en aquestes mesures.

Pujar

Com evitar les picades

Evitar l'entrada del mosquit als edificis, instal·lant tela mosquitera a les obertures que n'impedeixi el pas.

Portar roba de màniga llarga, pantalons llargs (millor si són de color clar) i mitjons.

Pujar

Si opteu per utilitzar repel·lent

Compliu estrictament les instruccions, especialment quant al nombre d'aplicacions diàries permeses.

Eviteu l'ús en infants més petits de dos anys. En nens/es més grans s'evitarà sempre que es pugui i mai no és posarà a les mans dels infants perquè se les poden posar a la boca o als ulls.

Quan ja no calgui el repel·lent, cal netejar bé la pell amb aigua i sabó.

Si presenteu algun tipus de reacció a la pell, renteu bé la zona amb aigua i sabó i consulteu el centre de salut.

Pujar

Com curar les picades

Renteu i desinfecteu bé la zona de la picada. El tractament és simptomàtic i en cas que persisteixin les molèsties consulteu al centre de salut.

Pujar

 

Mosquito Alert és un projecte de ciència ciutadana, al qual està adherit l'Ajuntament de Terrassa des de l'any 2017, i  que està coordinat per les institucions CREAF, CEAB-CSIC i I CREA, impulsat per l'Obra Social "la Caixa". 

Mosquito Alert és una plataforma de ciència ciutadana que recull i organitza les  imatges de moltes observacions de mosquits i de punts de cria, que rep de la ciutadania. Els científics del projecte avaluen les fotos i confirmen el tipus de mosquit, i un cop confirmades les fotos s'incorporen en els mapes interactius, que permeten una millor vigilància i gestió del mosquit. 

Així doncs, Mosquito Alert uneix la ciutadania amb l'àmbit científic i la gestió de la salut pública i el medi ambient  per lluitar contra el mosquit tigre i el mosquit de la febre groga, que són transmissors dels virus Zika, Dengue i Chikungunya que poden provocar malalties d'origen tropical. 

Es proposa a la ciutadania que si detecten algun exemplar de mosquit, o punts d'acumulació d'aigua, facin una foto i l'enviïn a través de l'aplicació mòbil a la plataforma Mosquito Alert.

L'aplicació dóna informació senzilla i clara per fer la foto i enviar-la.

Podeu descarregar-vos el póster i el tríptic de l'aplicació per fer-ne difusió:

 

De totes maneres cal recordar que la millor manera de controlar els mosquits és evitar la seva reproducció eliminant possibles punts de cria. A les propietats privades també es reprodueix de manera important, per tant, cal dur a terme mesures de prevenció evitant la presència de recipients i espais que puguin acumular aigua.

Pujar

Més informació

 

Pujar