El programa +Estiu aplega diverses iniciatives municipals i d'entitats per a proporcionar a infants i joves activitats de lleure amb un component educatiu durant els mesos d'estiu, en la línia de la filosofia Educació 360, que suposa posar en valor l'educació fora de l'escola, de manera inclusiva i amb especial atenció a les famílies socioeconòmicament vulnerables. El projecte, iniciat el 2020, inclou els casals d'estiu de les entitats de lleure i altres activitats organitzades per l'ajuntament.

El projecte implica els serveis d'Educació, Infància i Adolescència, Joventut, Serveis Socials, Capacitats Diverses, Universitats, Cultura i Esports, a més de les entitats organitzadores dels casals, centres universitaris, escoles, instituts i altres entitats.

Una part significativa del programa + Estiu són les activitats estiuenques del Pla Educatiu d'Entorn (PEE). L'Ajuntament compta amb el suport econòmic del Pla de Millores d'Oportunitats Educatives de la Generalitat i l'Estat, que cobreix amb fons europeus part de les activitats del PEE.

L'extinció dels animals:  Casals de les entitats de lleure 2024

El casals d'estiu organitzats per les entitats de lleure de Terrassa amb suport municipal enguany comencen el 25 de juny, i hi haurà opcions de tres, quatre i cinc setmanes, fins al 26 de juliol. En el cas de casals de diversitat funcional, també hi haurà opció d'alguns dies d'agost i setembre.

Aquest any, l'Ajuntament de Terrassa dona suport a 15 entitats de lleure educatiu que organitzen un total de 29 casals repartits pels 7 districtes de la ciutat.

Aquest any, el centre d'interès de tots els casals gira entorn els animals en extinció, amb l'objectiu de conscienciar els infants en la protecció i defensa del medi ambient. Els infants i joves dels casals repartits pels 29 casals, es convertiran en exploradors i exploradores, que van viatjant pels diferents països i veuen com cada cop hi ha menys animals en certs punts del món, i que això passa perquè no cuidem bé el planeta.

Els casals comencen a les 9 del matí, ofereixen espai de menjador opcional i, alguns, disposen de torn de tarda. El preu del casal és de 56 € a la setmana, menjador i d'altres serveis a part.

Les inscripcions s'han de fer a través de l'entitat organitzadora de cada casal, fins omplir el número de places.

Consulteu el llistat de casals i les dades de contacte de les entitats que les organitzen.

També podeu consultar el Directori d'entitats juvenils i cercador d'entitats de l'Espai de les Entitats. 

Per tal de garantir l'accés de tots els infants i joves de Terrassa als casals d'estiu, l'Ajuntament compta, d'una banda, amb un sistema d'ajuts econòmics a través dels Serveis Socials i d'altra, amb diferents mecanismes d'inclusió de persones amb capacitats diverses i necessitats educatives especials. Aquestes prestacions van adreçades a infants, adolescents i joves de 0 a 18 anys. Excepcionalment, en el cas d'infants i joves amb diversitat funcional, l'edat s'amplia fins als 22 anys. En aquest sentit, els Serveis Socials municipals atorguen ajuts que poden cobrir part o la totalitat del cost dels casals i/o del servei de menjador.

En la línia dels darrers anys, hi haurà quatre casals dedicats específicament a infants i joves amb diversitat funcional amb un total de total de 170 places. A més, es reservaran 148 places per a persones amb necessitats educatives especials a la resta de casals, amb el consegüent reforç de monitoratge, per fer-los inclusius. Així, hi haurà un total de 318 places destinades a persones amb diversitat funcional o necessitats educatives especials.

Anar a l'índex

III Campus tecnològic de Terrassa

Per tercer any consecutiu, la col·laboració dels serveis d'Universitats i Transferència del Coneixement i d'Educació, i de tres centres universitaris de la ciutat, ha fet possible el Campus Tecnològic d'Estiu. S'han programat tres tallers diferents:

  • Tècniques d'animació audiovisuals, amb el CITM (UPC), del 25 al 28 de juny.
  • Fabricació digital, amb l'ESEIAAT (UPC) del 2 al 5 de juliol.
  • Realització d'un curtmetratge, amb l'ESCAC (UB), del 8 al 12 de juliol.

En total, el campus ofereix 75 places a alumnat de 3r i 4rt d'ESO amb necessitats específiques de suport educatiu, provinents de diversos centres participants al PEE.

Anar a l'índex

Tallers d'acollida lingüística i cultura popular

Aquests tallers s'adrecen a alumnat nouvingut de 6è de primària a 4rt d'ESO que aquest curs ha assistit a aules d'acollida. A través de diferents activitats relacionades amb el món de la cultura polular, els i les joves treballaran la competència linguïstica i avançaran en el coneixement de l'entorn. Hi haurà un o dos tallers per districte, segons les necessitats, amb un màxim de 15 joves per grup. Tots els tallers es desenvoluparan del 25 de juny al 12 de juliol, en horari de matí. 

Anar a l'índex

Curs de flotabilitat

Com cada any, en el marc del Pla Educatiu d'Entorn, l'Ajuntament ofereix aquest curs a alumnat de 6è que no sap mantenir la flotabilitat a l'aigua. El curs, amb un total de 100 places, es desenvoluparà del 25 de juny al 23 de juliol, amb dos torns en horari de matí. L'alumnat participant serà l'indicat pels centres educatius participants al PEE.

Anar a l'índex

Patis Oberts

També dins del Pla Educatiu d'Entorn, aquest estiu tindrà lloc una nova edició de Patis Oberts, el projecte que posa a disposició dels infants, joves i famílies de la ciutat els patis de diversos centres educatius. Enguany els centres participants seran les escoles Marià Galí Guix, Font de l'Alba, Agustí Bartra, Roc Alabern i Lanaspa-Giralt, i els instituts Ègara i Investigador Blanxart. Tots aquests patis obriran a la ciutadania del 2 de juliol a l'11 de setembre. 

Anar a l'índex

Casals de les Escoles Bressol Municipals

Les AFAs de les escoles bressol municipals de Terrassa, amb el suport de l'Ajuntament, ofereixen enguany casals d'estiu oberts als infants matriculats en qualsevol dels 11 centres. Hi haurà casals a tres escoles: Tabalet, Coloraines i Vallparadís, a càrrec de la Fundació Pere Tarrés. A totes tres escoles, els casals es desenvoluparan del 2 al 31 de juliol.

Anar a l'índex

Casals del Museu de Terrassa

També dins del programa +Estiu,  el Museu de Terrassa organitza com és habitual activitats per a infants i joves. Enguany, el Museu organitza els casals "Passa l'estiu al Museu. L'aigua, un tresor ara i sempre", amb cinc tallers d'una setmana de durada cadascun.

Anar a l'índex