Imatge espai cardioprotegit

Terrassa disposa de 59 espais cardioprotegits. En diem així dels espais d'equipament municipal que disposen d'un DEA en una vitrina. Un DEA és un desfibril·lador extern automàtic. Estan repartits pels 7 districtes de la ciutat. 

17 cotxes de la policia municipal porten un desfibril·lador mòbil, per atendre in situ les emergències. 

Aquests desfibril·ladors serveixen per a l'aturada cardiorespiratòria d'una persona. L'aturada cardiorespiratòria és una interrupció sobtada i inesperada de la respiració i de la circulació d'una persona. D'entrada és la mort d'una persona però si s'actua al moment és potencialment reversible. El primer minut després de l'aturada és crucial amb els massatges de reanimació mentre algú altre aconsegueix un DEA i/o es truca a emergències. 

Sovint l'aturada cardiorespiratòria és causada per una fibril·lació ventricular (FV). La FV és una arrítmia mortal que es caracteritza per un desordre absolutament caòtic de l'activitat elèctrica i mecànica del cor. Apareix habitualment associada a la malaltia coronària, però també pot estar causada per descàrregues elèctriques, intoxicacions o sensibilitat a fàrmacs, ofegament o traumatismes. L'únic tractament de la fibril·lació ventricular és la desfibril·lació elèctrica. S'estima que la FV és responsable del 70% de les morts sobtades. 

El desfibril·lador (DEA) és l'aparell que serveix per restaurar el ritme cardíac en cas d'una aturada cardiorespiratòria causada per una FV. És un aparell segur, que no realitza cap descàrrega elèctrica si no és necessari. El DEA determina si hi ha d'haver descàrrega o no després d'analitzar el ritme cardíac. Només si hi ha fibril·lació ventricular realitza la descàrrega.  

Les probabilitats de ressuscitar sense seqüeles disminueixen molt ràpidament, en qüestió de pocs minuts, des de l'aparició de la fibril·lació ventricular. Durant aquests pocs minuts serà determinant si la persona afectada ha rebut una bona atenció pel que fa a les maniobres de reanimació cardiopulmonar (RCP). Aquests massatges amb els dos palmells de la mà entrellaçats pressionant el pit seran els que garantiran l'oxigen als òrgans vitals (especialment al cervell) mentre no es resolgui la fibril·lació ventricular. 

Per tot això,  tan important és disposar d'un DEA a prop com ho és saber fer aquests massatges de ressuscitació que s'anomenen maniobres de RCP (reanimació cardiopulmonar). 

Formació ciutadana

En aquest enllaç hi ha les inscripcions als tallers de la programació d'enguany per saber com actuar davant d'una aturada cardiorespiratòria.  

Formació vinculada al fet de tenir un DEA en un espai municipal

Hi ha d'haver personal format per a la capacitació en l'ús del DEA i en primeres intervencions en cas d'aturada cardiorespiratòria en els centres que disposen d'un desfibril·lador.

Accés les 24 hores

Hi ha 5 equipaments amb desfibril·lador que estan accessibles sempre (la resta només estan accessibles en l'horari d'obertura):

  1. Casal Cívic Can Palet II 
  2. Local carrer Arenys de Mar 
  3. Casal Cívic Can Palet Vista Alegre 
  4. Casal Cívic Can Gonteres 
  5. Casal Cívic Les Fonts 

Un DEA móbil

Ubicat al Servei de Salut i Comunitat. Per fer servir en esdeveniments de ciutat en que sigui recomanable disposar d'un DEA.

Com actuar en cas de parada cardiorespiratoria

 

Comproveu els punts de la ciutat on hi ha desfibril·ladors: