El 7 de setembre és el Dia Mundial de la conscienciació de Duchenne i Becker per tal de sensibilitzar la població mundial d'aquestes malalties neuromusculars que generen la distròfia muscular de Duchenne (DMD) i la distròfia muscular de Becker (DMB). S'il·luminen de color vermell edificis de tot el món. A Terrassa, l'Ajuntament i el Monument a la dona treballadora.

 

Guillaume Duchenne de Boulogne 1806-1875 va ser un metge francès que juntament amb el metge britànic Edward Meryon van descriure la distròfia muscular de Duchenne (DMD). Van utilitzar el microscopi per estudiar els músculs sans i els que tenien la malaltia.

 

 

 

Peter Emil Becker 1908-2000 va ser un neuròleg, psiquiatre i genetista alemany que va diferenciar dos tipus de distròfies musculars: la lligada al cromosoma X es confirmada com el patró hereditari per la DMD (distròfia muscular Duchenne) i una de similar amb patró d'herència, però menys greu i que permet més supervivència, la distròfia muscular de Becker (DMB).

Cada any, 1 de cada 5.000 nadons neixen amb distròfies musculars de Duchenne o de Becker. És menys freqüent en nenes. Aquesta malaltia és genètica, rara, degenerativa i incurable. Afecta als músculs per culpa de la distrofina, la proteïna del múscul, que si no funciona correctament fa una distròfia progressiva debilitant els músculs fins a perdre la seva funcionalitat i acabar en cadira de rodes. Deixen de caminar dels 7 als 12 anys i la mitja d'esperança de vida és de 30 anys.

monument de la dona treballadora il·luminat de vermellLa diferència entre Duchenne i Becker és que mentre que les persones que pateixen la malaltia de Duchenne tenen una manca completa del gen que produeix la proteïna de la distrofina, la de Becker té nivells més baixos o una versió més curta d'aquesta proteïna protectora muscular. Els símptomes de Duchenne es comencen a mostrar de nadons o infants. Les persones amb Becker tenen símptomes menys greus que sovint es mostren quan es converteixen en persones adultes. És per això que Becker pot ser vista com una forma més lleu que Duchenne.

És una alerta quan un infant té caigudes freqüents, dificultat en pujar les escales, aixecar-se de terra, saltar o córrer. També hi pot haver endarreriment de la parla i problemes de conducta.

Globus vermell representatiu de DuchenneEl Dia Mundial visualitza la malaltia i aquest coneixement genera solidaritat. S'agafa consciència de la investigació que s'està portant a terme per trobar la cura i de tota la tasca que es fa als nens sobretot i als joves afectats per millorar la seva qualitat de vida i que puguin gaudir també d'un creixement feliç. Aquest saber, de ben segur que afavoreix a que la gent faci accions en benefici de la causa com, per exemple, fer compres solidàries a la Botiga Solidària de Salut de l'Ajuntament de Terrassa.

A Terrassa hi ha l'associació sense ànim de lucre, Cors Lluitadors de Duchenne, que dona suport a les famílies afectades i dona visibilitat a la malaltia. També recapta fons per a la investigació, que van directes a l'Hospital de Sant Joan de Déu. En aquest hospital el Dr. Jaume Colomer, cap de la Unitat de Patologia Neuromuscular del Servei de Neuropediatria tracta les distròfies musculars dels infants des de 2007. Ha fet publicacions, projectes d'investigació i participació en assajos clínics. Des de 2010 està portant a terme l'assaig clínic de l'exó saltant-se a la distròfia muscular de Duchenne per corregir el marc de lectura del missatge del gen DMD. Un estudi clínic per avaluar dos règims de dosificació de GSK2402968 per a l'eficàcia, la seguretat, la tolerabilitat i la farmacocinètica en subjectes ambulants amb distròfia muscular de Duchenne.

 

Col·laboreu i interactueu amb aquestes malalties clicant aquí

Consulteu l'actualitat de salut comunitària de la ciutat