El 15 de febrer se celebra el Dia Internacional del Càncer Infantil. Aquest dia té com a objectiu sensibilitzar i conscienciar sobre la importància dels desafiaments als quals s'enfronta la mainada i l'adolescència afectada conjuntament amb les seves famílies. També hi ha la necessitat que nenes i nens tinguin accés a un diagnòstic precís i primerenc i puguin rebre un tractament eficaç arreu.

Des de 1978, el llaç daurat és el símbol que representa tothom que té càncer infantil, enfortint així la visibilitat de la malaltia i la incidència social. Aquest color daurat vol aportar llum i esperança per erradicar aquesta malaltia.  

El càncer infantil és una patologia que consisteix en un creixement anormal de cèl·lules malignes i que es disseminen a l'interior del cos dels nens i les nenes. La causa sol ser desconeguda i és difícil prevenir-ne el desenvolupament. Aquesta malaltia abasta una sèrie de tumors diferents que en el seu conjunt és de molt baix volum.

Els càncers infantils més freqüents són la leucèmia, malaltia de la sang que s'origina a la medul·la òssia (25%), els tumors cerebrals que s'originen en el teixit del cervell (20%) i els limfomes que s'originen en el teixit limfàtic (14%). Altres càncers menys habituals són el carcinoma de tiroides, el càncer de cèl·lules germinals i d'altres. Trobareu informació resumida de diferents càncers infantils al Canal Salut.

No és un càncer però es tracta com a tal la histiocitosi. Aquesta malaltia poc comuna es diu histiocitosi de cèl·lules de Langerhans (HCL) i afecta sobretot els nens més que a les nenes. Se'n desconeixen les causes i la majoria de persones afectades sobreviuen a la malaltia tot i que, en alguns casos, es poden desenvolupar problemes crònics de salut.

S'estima que a Catalunya es diagnostiquen entre 170 i 200 casos nous anuals entre 0 i 14 anys. Malgrat aquest baix volum, el càncer, a Catalunya, és la primera causa de mortalitat en nens i nenes de 5 a 14 anys i la segona en adolescents de 15 a 24 anys, després dels accidents.

Avui dia la supervivència a aquesta malaltia ha arribat al 77% al nostre territori i és similar a la mitjana europea. Es considera superada quan han transcorregut 5 anys sense malaltia. 

Gràcies als avenços en la ciència, les persones que són diagnosticades de manera precoç aconsegueixen sobreviure, el que representa una notícia esperançadora davant una realitat molt crua.

Més informació sobre el càncer infantil aquí.