Donació de peces dels artistes Manel Viusà i Gertrudis Galí

Acte de donació al Castell Cartoixa de Vallparadís (15 de maig de 2021)El dissabte 15 de maig de 2021 va tenir lloc, al Castell Cartoixa de Vallparadís, la presentació de l'acte de donació d'obra artística dels autors Manel Viusà i Gertrudis Galí.

Una parella d'artistes amb unes vides molt intenses que s'influiren mutuament i que s'acompanyaren, tant en les coses bones com en les dolentes, al llarg de tota la seva vida. Els dos s'iniciaren en el món de la pintura, però la Gertrudis s'acabà decantant per l'escultura.
 
La presentació va tenir lloc dins el marc dels actes del Dia Internacional del Museu 2021 i es va fer coincidir amb la mostra de La Joia del Museu. Aquesta exposició, que se celebra anualment al voltant del 18 de maig, presenta, habitualment, una obra del museu d'incorporació recent; o bé, una obra destacada que es troba a les nostres reserves. Aprofitant que aquest any l'obra escollida havia estat l'escultura Les tres gràcies de la terrassenca Gertrudis Galí, vam pensar que seria un bon moment per fer pública la donació.
 
JLa Joia del Museu 2021: Les tres gràcies de Gertrudis Galíoana Viusà i Galí, filla dels dos artistes ha fet donació de 114 obres al Museu de Terrassa: 33 obres de Manel Viusà, entre gravats i pintures i 81 obres de Gertrudis Galí. En el cas d'ella el gruix més important de la donació correspon a dibuixos, dels quals en destacaríem dues sèries: una de retrats familiars i una altra d'escenes eròtiques. La donació d'obra artística de la Gertrudis es complementa amb: 2 pintures, 2 tapissos i 6 escultures.
 
La figura de la Gertrudis té un paper més destacat en aquesta donació per tres motius diferents:

  • ella és l'artista nascuda a Terrassa, malgrat que el Manel també estigué vinculat a la vida social i cultural de la ciutat durant el temps que la parella estigué residint a Terrassa, entre 1940 i 1948.
  • des del Museu hem pogut constatar una manca important de representació d'artistes femenines a la nostra col·lecció, tendència que volem revertir.
  • volem recuperar i visibilitzar la figura de Gertrudis Galí i posar-la en valor. Ella fou una gran artista que visqué un tant a l'ombra del seu marit, que també era molt més conegut per la seva vessant política.