Detall "Autoretrat", 1941El senyor Pere Cortés ha donat 12 pintures i 4 dibuixos fets pel seu pare, Ramon Cortés Casanovas (un autoretrat magnífic de la primera època; cinc paisatges, tres dels quals són marines i per últim, pintures de la darrera època). També ha cedit un bust en terracota que retrata el seu progenitor.

Ramon Cortés i Casanovas (Terrassa 1906-1977) fou una figura rellevant i molt valorat  com a artista de la nostra ciutat. Va destacar com a retratista, malgrat que s'iniciés en el món de la pintura de la mà de Tomàs Viver, un dels mestres del paisatgisme local.

Rebia molts encàrrecs de particulars i d'entitats.

Va pintar membres de la burgesia local, artistes i companys del seu entorn, però sobretot destacaca per ser l'autor de retrats oficials per a institucions locals. A la col·lecció del Museu de Terrassa tenim 24 retrats, sis dels quals pertanyen a la galeria de la Junta de l'Hospital de Sant Llàtzer i set a la Galeria de Terrassencs i Terrassenques Il·lustres.

Ramon Cortés exercí d'artista fins al finals dels seus dies. La seva producció de maduresa es caracteritza per l'ús d'una paleta molt colorista i un traç lliure que dona com a resultat unes obres fresques i d'una gran espontaneïtat.