El Dia Universal dels Drets dels Infants se celebra arreu del món el 20 de novembre. En aquesta data, les Nacions Unides van promulgar la Declaració dels drets de l'infant, el 1959.

30 anys després, el 20 de novembre de 1989, l'organisme internacional va adoptar la Convenció sobre els drets dels infants , que estableix els drets civils, polítics, econòmics, socials i culturals de la infantesa i obliga els estats que la ratifiquen a protegir aquests drets. A dia d'avui, aquest document constitueix, a tot el món, la guia i referència a l'hora de defensar els drets dels infants.

L'Ajuntament de Terrassa, en el seu rol de garant de drets d'infants i adolescents, va adoptar aquests drets com a punt de partida per a l'elaboració del Pla Local de la Infància i l'Adolescència de Terrassa (PLIA) aprovat pel Ple el març de 2022. D'aquesta manera, les quatre línies estratègiques en què s'estructura el pla es corresponen amb quatre drets recollits per la convenció: dret a la informació i la participació, dret a la salut al benestar i a la protecció, dret a l'educació dins i fora de l'escola i dret a viure en entorns saludables i segurs. El document emmarca, des de la seva aprovació, totes les polítiques municipals relacionades amb la infància i l'adolescència.

DUDI 2023

Cada any, Terrassa se suma a la celebració del Dia Universal dels Drets dels Infants amb diferents iniciatives impulsades per l'Ajuntament i per les entitats i serveis d'aquest àmbit, com ara les entitats de lleure, AFAs, escoles, etc.

Per al 2023 les accions commemoratives programades són les següents:

  • 15 de novembre, 18 h. Hora del conte: Pau, pau, pau: la meva polsada de sorra, a la BD2.
  • 16 de novembre, tot el dia: representació teatral "Quins drets tinc?" al Teatre Principal. L'obra anirà a càrrec de l'alumnat de batxillerat escènic de l'Institut Torre del Palau. Es faran 3 sessions: La primera a les 10.30 h, la segona a les 12.30 h i la tercera a les 19:30 h. Els dos passis del matí s'han adreçat a alumnat de les escoles de primària, mentre que la sessió de tarda serà oberta a tota la ciutadania. Més informació i inscripcions al web TCultura.
  • 18 de Novembre. Plenari Inicial del Consell Municipal de la Infància i l'Adolescència de Terrassa (CMIAT), que representa l'inici del curs 23-24. Formen part del CMIAT un total de 125 conselleres i consellers d'entre 10 i 14 anys, de 51 centres educatius de la ciutat. Coincideix amb el 2n Congrés del Consell Nacional de la Infància i l'Adolescència de Catalunya (CNIAC), que ha preparat un manifest que enguany gira al voltant de la "Violència contra la infància i l'adolescència".
  • 19 de novembre, a partir de les 9.30 h. VIII Cursa Solidària per a la Infància. Activitat socioesportiva organitzada per INSOC-CEG (Iniciatives SocioCulturals-Centre d'Esplai Guadalhorce) amb la finalitat d'aconseguir fons per a lluitar contra la pobresa infantil i juvenil, fent una tasca social a i per la comunitat a través d'aquesta entitat.
  • 20 de novembre: L'Ajuntament de Terrassa i el monument de la Dona Treballadora s'il·luminarà  de color blau. Paral·lelament entre els dies 17 al dia 24 de Novembre  hi haurà penjada una pancarta commemorativa  del DUDI a la plaça Nova.  
  • Del 20 al 24 de novembre. Activitats commemoratives internes dels esplais diaris de la ciutat. 
  • Del 20 al 25 de novembre. Mostra de llibres "Els infants tenim drets" a la BD4.
  • 23 de novembre. La Biblioteca Central de Terrasas acolirà a les 17.30 una sessió especial de L'aventura de llegir, amb el "Taller d'escultura: comprenem els conflictes a través de l'art". Durant l'activitat, es treballarà la pau i la resolució dels conflictes. Està adreçat a infants entre 4 i 9 anys. Per a participar-hi, cal fer inscripció prèvia mitjançant aquest enllaç.
  • 23 de novembre, 18 h. Hora del conte: Pau, pau, pau: la meva polsada de sorra, a la BD4.
  • 25 de novembre, 12 h. Hora del conte: Pau, pau, pau: la meva polsada de sorra, a la BD5.