Els equipaments que integren el Museu de Terrassa són:

Castell Cartoixa de Vallparadís: 

Dibuix del Castell Cartoixa de Vallparadís. Il·lustració: Bigordà

El Castell Cartoixa de Vallparadís té els seus orígens a principis del segle XII, quan Berenguer Sanlà i la seva esposa Ermessenda compren a Ramon Berenguer III, comte de Barcelona unes terres, prop del torrent de Vallparadís, per tal de construir-hi una fortificació.

El castell va pertànyer a la família Sanlà, que adoptà el cognom de "Terrassa", fins al 1344; moment en que Blanca de Centelles va lliurar els seus dominis de Vallparadís a l'orde religiós dels cartoixans.

El Castell Cartoixa de Vallparadís és un espai de participació i dinamització del territori on les comunitats, passades i presents, hi tenen un paper protagonista.

 

Casa Alegre de Sagrera

La Casa Alegre de Sagrera és un model d'habitatge de la burgesia local. A través de la nissaga familiar que hi va viure, podem resseguir la història de la indústria tèxtil de la ciutat.

Dibuix de la Casa Alegre de Sagrera. Il·lustració: BigordàLa casa fou construïda a principis del s. XIX per Joaquim de Sagrera i, l'any 1911, arrel del matrimoni entre Francesc Alegre i Mercedes de Sagrera, la casa va ser reformada per l'arquitecte Melcior Vinyals Muñoz seguint l'estil modernista que imperava a tot Europa.

Aquest espai conserva la seva essència i, alhora, combina una nova proposta d'usos que estableix un diàleg entre la història de la casa i l'art contemporani. 

 

Seu d'Ègara

La Seu d'Ègara és un conjunt monumental únic a Europa amb més de 2500 anys d'història.

Dibuix de la Seu d'Ègara. Esglesies de Sant Pere. Il·lustració: BigordàUn testimoni excepcional de l'arquitectura i la pintura monumental d'època visigoda gràcies al bon estat de conservació dels elements arquitectònics de la catedral de Santa Maria, de l'edifici funerari de Sant Miquel i de la parròquia de Sant Pere, així com de la decoració pictòrica dels tres absis.

La superposició de les diferents etapes històriques fan del conjunt un espai que ens transporta als orígens i a les arrels de la ciutat de Terrassa.

 

Torre del Palau i Centre d'Interpretació de la vila medieval de Terrassa (CIVMT)

Dibuix de la Torre del Palau. Il·lustració: Bigordà

La Torre del Palau va ser edificada al segle XII amb l'objectiu de controlar la cruïlla de camins que comunicaven Barcelona amb l'interior de Catalunya. Actualment és l'únic vestigi que es conserva del Castell Palau, lloc de residència del castlà i espai des d'on es presidia la vila.

A partir de la Guerra dels Segadors, el castell va adquirir diverses funcions: dipòsit militar, fàbrica de moneda de la vila i, durant uns mesos, seu de la Generalitat de Catalunya.

La Torre del Palau i el Centre d'Interpretació de la Vila Medieval de Terrassa parlen del naixement de la vila i del seu origen medieval. Són testimonis de la seva evolució, en tant que records d'un passat llunyà que ha vist com la ciutat s'ha anat transformant al seu voltant.

 

Claustre del convent de Sant Francesc

El Claustre del Convent de Sant Francesc forma part del Museu de Terrassa des del 2003.

Aquest convent d'estil barroc, amb traces renaixentistes, pertanyia als frares menors recol·lectes de Sant Francesc d'Assís i va ser construït l'any 1612.

Cal destacar-ne el plafons ceràmics de les llunetes que relaten la vida de Sant Francesc d'Assís.

Dibuix del claustre del convent de Sant Francesc. Il·lustració: Antoni Messeguer

En l'actualitat el convent es troba immers en un complex teixit social, sanitari i educatiu, regit per la Fundació de Sant Llàtzer.

Aquest espai, combina el seu valor patrimonial i artístic amb el benestar emocional, social i psíquic, en tant que nucli de dinamització de les Arts en Salut.