Medi Ambient i Sostenibilitat
- Telèfon:
- 937 397 000
- Adreça electrònica:
- [email protected]
- Correu postal:
- C. Del Pantà, 20 2 (08221 Terrassa)
"Conreant Terrassa" és un programa nascut l'any 2013 per impulsar i facilitar la creació d'una xarxa ciutadana d'espais verds, que són sostenibles des d'un punt de vista social i agronòmic, i que han servit per crear horts urbans d'autoconsum. L'Ajuntament facilita la cessió dels terrenys a les entitats i/o col·lectius perquè desenvolupin el seu projecte durant un temps determinat.
Aquesta xarxa, que actualment està integrada per 13 projectes, contribueix a crear biodiversitat a la ciutat, es pot ampliar en nous espais privats (solars, espais lliures urbans...) i públics (solars de titularitat municipal, escoles...).
A gener de 2021, les entitats que gestionen els 13 projectes actuals són:
Quins són els beneficis dels horts urbans?
D'una banda, ajuden a millorar la qualitat ambiental perquè absorbeixen el soroll de la ciutat; disminueixen l'efecte illa de calor i fomenten la biodiversitat.
Des d'un punt de vista social, ajuden a crear xarxes i millorar sensiblement les relacions personals, ja que són espais on la convivència i l'ajuda mútua prevalen sobre la rendibilitat i la competitivitat, afavorint així la salut i el benestar, tant físic com mental. A més, fomenten la cohesió social i comunitària, ja que poden donar solució a situacions socials crítiques perquè proporcionen producte fresc a famílies sense recursos.
A més, també ajuden a prendre consciència sobre el que posem a taula. Cultivar nosaltres mateixos els aliments ens permet apreciar el valor nutritiu dels productes hortícoles frescos, cultivats de manera ecològica, i en perfecte estat de maduració.
Com puc ser una persona usuària?
La gestió correspon a entitats sense ànim de lucre, que tenen un caràcter social i/o de preservació del medi ambient. Per participar, les entitats han d'estar inscrites en el Registre Municipal d'Entitats i Associacions Ciutadanes (RMEAC), perquè així s'acredita el seu caràcter pedagògic, terapèutic o social. Han de presentar un projecte que haurà de complir amb els objectius del programa "Conreant Terrassa" i sol·licitar la cessió d'un espai públic per a desenvolupar-ho, a través de la Seu Electrònica.
En cas de ser un particular, que no formes part de cap entitat, et pots posar en contacte amb alguna associació veïnal o social que ja gestioni un hort.
Són espais públics i privats?
Sí, hi ha horts urbans instal·lats en terrenys municipals i també en altres que són de propietat privada. L'Ajuntament, com a facilitador, cedeix a les entitats els terrenys perquè desenvolupin el seu projecte (social, ambiental, educatiu…) per un període de temps determinat.
Cal tenir en compte que:
Podeu cursar la vostra sol·licitud per participar en aquest programa d'horts urbans a través d'aquí
Quina documentació cal presentar?
Entitats
Persones particulars propietàries d'un espai
Per realitzar qualsevol gestió en l'atenció presencial és necessari presentar el Document Nacional d'Identitat (DNI).
Quin és el preu?
La gestió és gratuïta.
Quin és el termini de resolució previst?
2 mesos. És el període de temps previst tant pel que fa a l'aprovació del projecte presentat per l'entitat, d'acord amb les bases per a la cessió d'ús d'espais públics per a horts urbans a entitats sense ànim de lucre i cessió del solar públic amb llicència d'ocupació temporal, com per a la formalització del conveni de col·laboració entre l'Ajuntament, la persona propietària del solar i l'entitat sense ànim de lucre.
El termini de resolució comença a comptar a partir de la data de presentació de la instància i sempre que s'hagi presentat tota la documentació requerida.
Quin és el termini legal de resolució i silenci administratiu?
3 mesos.
Finalitzat el termini de resolució, l'efecte del silenci administratiu és el següent: Negatiu
Més informació
Documentació del projecte
Enllaços d'interès