Jardins de la Casa Museu Alegre de Sagrera

L'àmbit que ocupen actualment els jardins de la Casa Museu Alegre de Sagrera havien estat dins els terrenys anomenats "les hortes de Sant Fruitós", pertanyents a la família Sagrera. Els jardins es troben a la part del darrera de la actual Casa Museu Alegre de Sagrera al carrer de la Font Vella, núm. 29, al centre de la ciutat. Està considerada una de les joies modernistes de Catalunya. És una edificació que fou en el seu origen la casa pairal de Joaquim de Sagrera, fabricant tèxtil de final del segle XVIII. L'any 1911 va canviar la seva fesomia resultat d'una reforma duta a terme per Melcior Viñals, arquitecte municipal, a l'inici del segle XX, concretamente l'any 1.912, en temps dels sucessors del propietari originari, Francesc Alegre i Roig i Mercè de Sagrera. Va ser quan les hortes van donar pas a aquests jardins tal i com els trobem en l'actualitat.

Previ a la reforma, més enllà dels terrenys d'hortes hi havia un celler i un trull, construccions que romanen en els jardins actualment convertides en el dipòsit museístic municipal.

L'any 1973, l'Ajuntament amb l'ajut de la Caixa d'Estalvis de Terrassa va adquirir la propietat i des d'aleshores tant la casa com els jardins, estan oberts al públic.

Els jardins ocupen l'espai entre les dues ales de la casa i tenen una superfície de 3.522 m2. Es tanquen al nord amb una gran reixa de ferro forjat amb decoració de garlandes i roses que separa la casa de la resta del jardí. El seu paviment està format per un mosaic amb tessel·les de marbre de tres colors que configuren una lleugera decoració vegetal i la inscripció "Salve" davant la reixa.

Són d'estil romàntic francès. Hi podreu trobar elements com ara un estany central amb l' estàtua d'un nen amb una oca, una gruta adossada al mur nord i bancs per seure. Diversos caminals envoltats per parterres de gespa recorren el jardí.

Al jardí hi podeu accedir des del carrer de la Fontvella i també pel carrer del Cardaire. S'han fet les adaptacions per dotar de major accessibilitat l'entrada als jardins des d'aquesta entrada del carrer del Cardaire.

Jardins de la Casa Museu Alegre de Sagrera