mascota La mainada al museu. Il·lustració: Karen VicroEl Departament d'Educació i d'Acció Cultural (DEAC) és responsable de dissenyar, executar i programar una oferta regular d'activitats anuals; d'ajudar a la interpretació, difusió i coneixement del Museu i del patrimoni local i comarcal; i, de programar la dinamització de les exposicions permanents i temporals del Museu, elaborant-ne el material didàctic necessari.

 

Ofereix també una oferta d'activitats infantils i familiars en períodes no lectius.

Visita comentada al Castell Cartoixa de Vallparadís

Està integrat per personal especialitzat que s'encarrega de dur a terme les activitats del museu, seguint una metodologia adaptada als interessos, nivell i característiques de cada grup. 

La programació anual s'actualitza i es renova cada any. 

Enguany, el Museu de Terrassa impulsa un total de 53 activitats amb una oferta que inclou visites, itineraris, tallers o activitats en llengua estrangera.

Entre la programació de la Guia d'Activitats Didàctiques per a aquest curs destaquen tres noves propostes adreçades a l'alumnat d'educació primària, secundària i educació especial:

«Mites i heroïnes»: Una activitat que s'inicia amb una visita guiada a l'exposició permanent del Museu sobre l'edat antiga per descobrir com era l'Ègara ibèrica i romana. La segona part de l'activitat permet descobrir quines eren les creences dels habitants de l'antiga Ègara romana; com eren els seus Déus i quins eren els seus mites. Aquesta visita guiada connecta, a través d'un joc, les creences dels nostres avantpassats amb els costums i tradicions actuals.

«Històries del Castell: «Mil anys d'història donem per molt!» Aquesta activitat permetrà donar a conèixer als personatges més importants que han passat per la història de la Quadra de Vallparadís des del segle XII fins al segle XXI. Es tracta d'una visita dinamitzada i teatralitzada al Castell Cartoixa de Vallparadís que permet descobrir els diferents períodes històrics, des de l'Edat Mitjana fins a l'actualitat, de manera divertida i participativa. L'alumnat haurà de donar vida a diferents personatges que han estat claus en la història de Terrassa.

​«3D aixovars pel futur»: Aquesta activitat té dues parts, una que es desenvolupa a l'escola i l'altra a la Seu d'Ègara. Inicialment s'explica a l'alumnat què és un aixovar funerari i com les peces que l'integren ens han permès conèixer com eren, com vivien i com s'organitzaven els nostres avantpassats. A partir d'aquí es planteja als nois i noies portar un objecte que sigui important a les seves vides per tal de crear un aixovar digital per explicar a les futures generacions com es vivia a Terrassa a principis dels segle XXI. En la segona sessió es fa una visita a la Seu d'Ègara per explicar les excavacions arqueològiques i el treball de recuperació i conservació dels vestigis del passat. Durant el recorregut, els i les participants tenen la possibilitat d'escanejar una de les peces que havia estat en mans d'una persona que va viure fa 2000 anys.

Visita al claustre del convent de Sant Francesc

El servei s'adreça a tots els perfils de públics (escolar, tercera edat, educació especial, col·lectius diversos, ...) tot i que es dedica especial atenció al públic educatiu. 

Les activitats es divideixen en visites, itineraris i tallers.

Aquesta oferta es realitza principalment en català o castellà però també trobareu una important proposta en llengua estrangera (anglès i francès).

 

Les activitats per a grups d'educació infantil es presenten sota el títol "La mainada al Museu".

Podeu consultar les fitxes explicatives de cada proposta en les subpàgines següents: