Cartell de festival Creativament amb el logo guanyador del concursCreativaMent és un festival artístic on des de la co-creació entre persones amb i sense trastorn mental, es pretén combatre els estigmes en salut mental. 

D'aquest festival sorgiran diverses obres artístiques i se'n farà ressò el 10 d'octubre, Dia Mundial de la Salut Mental.

Estigma: fa referència a l'atribució de qualitats negatives i despectives sobre un col·lectiu de persones, en aquest cas les que tenen o han tingut algun tipus de trastorn mental, les quals passen a ser vistes, pensades i tractades a través d'un prisma construït a força de prejudicis i manca d'informació.

Les persones amb problemes de salut mental són considerades imprevisibles, incapaces per treballar i prendre decisions, poc intel·ligents, febles i agressives. Són estereotips que no es corresponen amb la realitat, però que influeixen en les actituds i comportaments que la gent té envers aquestes persones.

Festival CreativaMent

Aquest Festival posa en joc i en valor l'acció de cultivar, inherent a la paraula: cultura. La cultura ens convida a cultivar el coneixementi comprensió de realitats diverses, ens permet obrir els ulls, modificar mirades, prendre noves perspectives davant realitats conegudes o desconegudes. I sobretot, ens ofereix l'oportunitat de cultivar i transitar camins personals i col·lectius que transformin prejudicis, pors i estereotips en maneres més inclusives de relacionar-nos amb les vulnerabilitats pròpies i alienes.

El Festival CreativaMent parteix, posa en joc i promou valors fonamentals en la construcció d'una societat centrada en el benestar i el progrés de qui en forma part.

Pla d'accions

És l'eix central del CreativaMent. Consisteix en el procés co-creatiu que posa en relació a persones diverses perquè a partir de la reflexió i el debat entorn l'estigma en salut mental treballin i presentin públicament, expressions culturals que promoguin la presa de consciència i la transformació individual i col·lectiva.

Logo guanyador del festival Creativament que es representa amb un cor latent1. Logo del CreativaMent.

Aquest disseny de cor latent és el logotip guanyador del concurs obert a la ciutadania. Aquest logo representa i identifica la imatge del festival CreativaMent. El termini de presentació del logotip ha estat fins el 15 de setembre de 2021 i el 23 de setembre ha sortit públic el logotip guanyador. Aquestes han estat les bases del concurs. La seva autora, la Marta Benedí León, li ha posat el nom "Amb el cor latent". La seva inspiració a l'hora de dissenyar el logo del festival simbolitza que amb el cor latent es generen mecanismes que afavoreixen els valors fonamentals per a la construcció d'una societat centrada en el benestar, la diversitat, la cooperació...

2. El 10 d'octubre, dia mundial de la salut mental, inaugura PluralMENT, un nou programa de salut mental organitzat per la comissió antiestigma de la Taula de la Salut Mental de Terrassa.

Aquest programa està elaborat per persones amb experiència en salut mental en primera persona procedents del Servei de Rehabilitació Comunitària, Club Social Ègara i ActivaMent Vallès Occidental.

S'emet quinzenalment, diumenges alterns, de 15:00h a 16:00h per la Ràdio Municipal de Terrassa 95.2FM. Escolteu Podcasts del programa.  
 

3. Participació a l'obra de teatre "Mi padre no era un famoso escritor ruso" el 10 d'octubre a les 18 hores al Teatre Alegria.

El punt de partida és el descobriment d'un secret familiar i la necessitat de reconstrucció de la història de l'àvia paterna de la creadora Bárbara Bañuelos. És un projecte d'investigació personal i social. Una reflexió del cos físic, institucional, mental, social, sanitària, afectiva, política,... i com aquests cossos i aquestes veus amb patiment mental topen amb una societat que estigmatitza altres realitats, altres formes d'estar al món.

És un documental escènic dirigit per la Bárbara Bañuelos que reflexiona sobre el cos i el patiment mental de forma participativa. Es plantejaran preguntes: La societat continua imposant un model hegemònic de la normalitat? Som capaços de canviar la manera de dir, fer i mirar per a generar un diàleg horitzontal i estructures flexibles que donin cabuda  a veus amb patiment mental?

Entrades aquí

4. Mural participatiu l'1, 8, 22, 29, 30 i 31 d'octubre.

A partir del treball dinamitzat per l'artista Roger Abella, persones amb i sense l'experiència del trastorn mental, dissenyaran de forma participativa el dibuix que es pintarà de manera conjunta a una paret de la ciutat.

Informació per fer la inscripció

Procés d'elaboració

 

 

 

5. Exposició fotogràfica "Pots mirar sense jutjar?" del 22 d'octubre al 19 de novembre.

Exposició fotogràfica itinerant cedida per la comissió del Pla Antiestigma de Granollers: Pla Local Antiestigma | Ajuntament de Granollers

6. Obra de teatre de la directora Bárbara Bañuelos, "Hacer noche".

  • 30 de setembre a les 17 hores per a les persones que formen part de la Taula de Salut Mental de Terrassa.
  • 1 i 2 d'octubre a les 17 hotes (dins de la programació del TNT).

Entrades aquí

Obra de teatre de la directora Bárbara Bañuelos: HACER NOCHE – TNT

-  Passi el 30 de setembre a les 17 hores per a les persones que formen part de la Taula de Salut Mental de Terrassa.

7. Taula rodona "L'art: sacsejant estigmes" el 18 de novembre a les 17 hores a la Masia Freixa.

Amb Princesa Inca, Noelia Bardés, Cristina Méndez, Javi Jareño i Vanesa Aguilar.

8. Projecte artístic "Veritats invisibles" el 27 i 30 de setembre i el 12 de novembre.

Projecte artístic pluridisciplinari ideat per Adhoc.cat i Joan Ignasi Ros que es durà a terme en la via verda Collserola-Sant Llorenç entre els municipis de Terrassa, Sabadell, Matadepera i Sant Quirze del Vallès.

Es tracta d'un conjunt d'accions co-protagonitzades per dones, amb i sense trastorn mental, que reivindicaran el seu espai creatiu, alhora que visualitzaran la biodiversitat de l'hàbitat que connecta els dos parcs naturals. Aquestes experiències es documentaran en un llibre-acció, un vídeo i una exposició.

Informació de la inscripció

@creativamentTRS

@creativament_trs

Va a l'actualitat de salut comunitària