Dimecres 20 de juny es commemorarà el Dia Mundial de les Persones Refugiades, una diada per recordar a tothom qui és perseguit per motius de raça, religió, nacionalitat, pertinença a un grup social determinat o opinions polítiques, es trobi fora del seu país, i també a tota aquella persona que trobant-se en una de les situacions anteriors, ha hagut de fugir de casa seva però encara es troba dins el seu país.

Aquesta diada, que va ser instaurada per Nacions Unides l'any 2001, vol recordar que des de l'any 2015 Europa assisteix a una greu crisi humanitària com a conseqüència del desplaçament forçat de centenars de milers de persones que fugien de la guerra a Síria.

En aquests darrers quatre anys Terrassa ha dedicat esforços materials i econòmics en donar assistència a les persones refugiades, i han estat moltes les lliçons apreses en un context caracteritzat per la variabilitat, la incertesa, el canvi i l'amenaça.

A mitjans de 2018, l'ONU xifrava en més de 70 milions les persones que havien hagut d'abandonat forçosament les seves llars, la qual cosa suposa el major èxode mai registrat en la història. Aquestes xifres es deuen principalment a la continuïtat de conflictes de llarguíssima durada (Palestina, Colòmbia, Afganistan o República Democràtica del Congo), i a la falta de resolució també d'uns altres més recents, com els que han sorgit a Síria, Sudan del Sud o Myanmar. Per altra banda, s'estan donant noves causes de migració forçada, com ara les viscudes per les persones de l'anomenada ‘Caravana migrant' de Centreamèrica, que també han patit nombroses vulneracions de drets humans en la seva ruta cap als Estats Units, o les que s'estan produint en diferents parts del món amb els denominats ‘refugiats climàtics'.

Per donar visibilitat a aquesta situació s'ha instal·lat a la Biblioteca Central de Terrassa l'exposició "Camins migrants" de Creu Roja, que podrà visitar-se fins al proper dissabte 22 de juny.