El 15 de febrer Terrassa s'il·lumina de daurat per commemorar el dia internacional del càncer infantil. Nenes, nens i adolescents que pateixen càncer infantil o del desenvolupament s'enfronten a uns reptes i a unes dificultats molt grans per la seva manca de salut. L'esforç que fan les persones que el pateixen és ingent per lluitar contra el càncer. Aquest dia es posa l'altaveu que cal trobar la cura a aquesta malaltia i per això hi ha d'haver investigació. Mentrestant cal un diagnòstic precís i precoç i el tractament ha de ser eficaç per millorar la qualitat de vida de les nenes, dels nens i dels joves que sobreviuen a la malaltia.

El càncer infantil és aleatori i imprevisible i cada any es diagnostiquen molts nous casos de càncer infantil. Els càncers que afecten els nens, les nenes i el jovent són diferents dels càncers de la persona adulta. Pateixen alteracions que estan vinculades al procés de creixement i desenvolupament de l'ésser humà. Per això s'anomena càncer del desenvolupament, ja que és el càncer de la formació, de la generació de cèl·lules noves. És un conjunt de càncers diferents i molt infreqüents, com el retinoblastoma, el neuroblastoma, el nefroblastoma, el medul·loblastoma, l'osteosarcoma, el sarcoma de Ewing, els limfomes i les leucèmies infantils, etc. Per tant, ells i elles no pateixen càncer de pulmó, ni de colon, ni de mama, … que són càncers propis de l'envelliment de les cèl·lules.

Trobareu informació resumida de diferents càncers infantils al Canal Salut

S'estima que a Catalunya es diagnostiquen anualment uns 200 casos nous entre 0 i 14 anys. Malgrat el baix volum respecte al càncer de persona adulta que és molt gran, el càncer del desenvolupament a Catalunya és:

 • la 1a causa de mortalitat entre nens i nenes de 5 a 14 anys
 • la 2a causa de mortalitat entre adolescents de 15 a 24 anys (la 1a són els accidents)

Des de 1978, el llaç daurat és el símbol que representa tothom que té càncer infantil. Aquest color daurat vol aportar llum i esperança per erradicar aquesta malaltia.

 

 

A Terrassa hi ha mainada que té leucèmia. També n'hi ha amb histiocitosi de cèl·lules de Langerhans (HCL). L'HCL és caracteritza per una proliferació de cèl·lules que poden afectar a diferents òrgans i sistemes. L'afectació més freqüent és a la infància entre el 1r i 4t any de vida. És una malaltia esporàdica que passa més freqüentment en nens que en nenes. Està infradiagnosticada, s'estima una incidència anual entre 2 i 10 casos per milió d'infants menors de 14 anys. Se'n desconeixen les causes i la majoria de persones afectades sobreviuen a la malaltia tot i que es poden desenvolupar problemes crònics de salut.

Cal seguir investigant per arribar al 100% de la supervivència a aquesta malaltia. Avui en dia, les persones que són diagnosticades de forma precoç aconsegueixen sobreviure a la malaltia.

 

Es fa molta investigació a l'hospital de Sant Joan de Déu per al càncer del desenvolupament. A través de l'organització de xocolatades solidàries orgnanitzades per entitats s'han aconseguit diners per a molts projectes d'investigació.

 

Des de la 1a xocolatada solidària l'any 2018 fins a dia d'avui s'han fet les següents investigacions:

 • 80.000€ per al grup de recerca de sarcomes
 • 80.000€ per a teràpia amb nous fàrmacs en DIPG
 • 80.000€ per al programa de Precisió i Medicina Personalitzada
 • 80.000€ per al projecte d'implementació de tècniques per millorar la detecció de la malaltia en la leucèmia limfoblàstica aguda pediàtrica
 • 108.000€ per a projectes de suport assistencial
 • 9.000€ per a la compra d'un nou equip, una cadena de purificació d'aigua de qualitat tipus II
 • 60.717€ per a la nova unitat (i pionera a Espanya) d'oncologia pediàtrica integrativa
 • 85.000€ per a leucèmies
 • 85.000€ per a un nou projecte de desenvolupament de noves teràpies
 • 85.000€ per al grup de sarcomes
 • 85.000€ per al grup d'identificadors de noves dianes terapèutiques i teràpia de precisió 
 • 48.000€ per a l'adquisició d'un nou equipament (sistema de PCR quantitativa en temps real) que permet detectar, caracteritzar i quantificar molècules d'interès (DNA o RNA) presents en els tumors
 • 110.300€ per al finançament parcial d'un projecte d'investigació de teràpies de precisió

Va a les notícies de l'actualitat de salut comunitària