Foto de la portada de la guia amb una adolescent arraulidaAquesta és la guia per a l'abordatge de la conducta suïcida i de les autolesions no suïcides elaborada pels departaments de Salut i d'Educació de la Generalitat de Catalunya.

Des del servei de Salut i Comunitat es dona coneixement de la guia als centres d'educació primària i secundària de la ciutat perquè, a Catalunya, els suïcidis són la 2a causa de mort no natural entre joves de 15 a 29 anys.

Es pot fer molt per prevenir el suïcidi. L'Organització Mundial de la Salut recomana 4 intervencions clau que han demostrat ser efectives:

  1. Limitar l'accés als mitjans de suïcidi
  2. Interactuar amb els mitjans de comunicació per informar de manera responsable del suïcidi
  3. Fomentar les habilitats socioemocionals per a la vida de l'adolescència
  4. Identificar, avaluar, gestionar i fer un seguiment precoç de qualsevol persona afectada per conductes suïcides 

Aquestes intervencions clau han d'anar acompanyades dels pilars fonamentals: anàlisi de situació, col·laboració multisectorial, sensibilització, desenvolupament de capacitats, finançament, vigilància, seguiment i avaluació.

Des de la proposta de resolució del 2021 a l'Ajuntament de Terrassa que es treballa per al Pla Nacional de Prevenció del Suïcidi de Catalunya (PLAPRESC). 

El 10 de setembre és el Dia Mundial per a la prevenció del suïcidi i des del 2021 que es commemora la diada fent accions i il·luminant de groc elements emblemàtics de la ciutat alhora que es parla dels mites i tabús al voltant del suïcidi.

Infografia d'actituds davant autolesions no suïcides d'alumnes