Foto de la portada de la guia amb una adolescent arraulida

És necessària una acció col·lectiva per abordar la prevenció del suïcidi. L'Organització Mundial de la Salut recomana 4 intervencions clau que han demostrat ser efectives:

  1. Limitar l'accés als mitjans de suïcidi
  2. Interactuar amb els mitjans de comunicació per informar de manera responsable del suïcidi
  3. Fomentar les habilitats socioemocionals per a la vida de l'adolescència
  4. Identificar, avaluar, gestionar i fer un seguiment precoç de qualsevol persona afectada per conductes suïcides 

Aquestes intervencions clau han d'anar acompanyades dels pilars fonamentals: anàlisi de situació, col·laboració multisectorial, sensibilització, desenvolupament de capacitats, finançament, vigilància, seguiment i avaluació.

A Catalunya, des del 2022, els centres educatius disposen de la guia per a l'abordatge de la conducta suïcida i de les autolesions no suïcides, elaborada pels departaments de Salut i d'Educació de la Generalitat de Catalunya. També es compta amb un servei especialitzat en l'atenció telefònica a persones amb conducta o ideació suïcida i als seus familiars o persones properes. És la trucada al 061, una veu contra el suïcidi.

El 10 de setembre és el Dia Mundial per a la prevenció del suïcidi. Des del 2021 Terrassa commemora la diada fent accions i il·luminant de groc elements emblemàtics de la ciutat alhora que es parla dels mites i tabús al voltant del suïcidi.