En el marc del Pla Educatiu d'Entorn, a Terrassa es desenvolupen actualment dos programes per facilitar l'aprenentatge i l'ús del català, de manera informal, a famílies que volen millorar o iniciar-se en l'ús de l'idioma. Ambdós programes es basen en el voluntariat i compten amb el suport i la coordinació de l'Ajuntament de Terrassa.

El programa Xerrem-Junts és una iniciativa de la Coordinadora d'Associacions per la Llengua Catalana per fomentar l'ús social del català, que fa anys que es va començar a desenvolupar a les biblioteques. La iniciativa consisteix a generar espais socials de trobada i comunicació de persones adultes en català. 

El curs 2013-14 s'incorporen al programa diverses escoles, on s'apleguen familiars de l'alumnat per fer sessions de conversa amb persones voluntàries.

El 2022, Òmnium Cultural engega a Terrassa un programa similar, anomenat Vincles-Treu la llengua. 

Totes dues entitats tenen el mateix objectiu: treballar per la difusió, ús i promoció de la llengua catalana. En ambdós casos, es tracta de dinamitzar un grup de conversa en català entre gent que vol aprendre o millorar la comprensió i l'expressió orals de l'idioma. Les dues entitats fan formació i faciliten els materials didàctics necessaris pel bon desenvolupament de les sessions i suport al voluntariat.

L'Ajuntament de Terrassa fa difusió d'aquests programes per tal d'arribar al màxim de centres educatius, a través del Pla Educatiu d'Entorn, i dinamitza la gestió del voluntariat a través del Punt del Voluntariat. Actualment hi ha prop d'una vintena de  centres educatius on les famílies gaudeixen d'algun dels dos programes.  

Les persones interessades a fer voluntariat en aquest programa poden consultar la corresponent crida al voluntariat