L'envelliment actiu i saludable tracta d'ampliar l'esperança de vida amb bona qualitat per a totes les persones a mesura que envelleixen, incloent-hi les persones fràgils o que necessiten assistència. El terme actiu no es refereix sols a la capacitat d'estar físicament actiu, sinó, principalment, a la participació en la vida econòmica, política, social, cultural i cívica.

Aquest concepte més ampli d'envelliment actiu és també possible per a les persones amb un cert grau de dependència. Moltes vegades es confonen els conceptes i l'autonomia apareix com al contrari de dependència. L'autonomia és la capacitat de decisió sobre com viure la vida d'acord amb les pròpies normes i desitjos i el seu oposat es l'heteronomia, la falta d'autonomia. La independència es considera la capacitat de desenvolupar les funcions de la vida diària sense cap ajuda dels altres o amb molt poca, i el seu oposat és la dependència. Es pot ser, doncs, autònom i tenir autonomia de decisió essent una persona dependent i, per tant, tenir capacitat per desenvolupar un envelliment actiu.

Aquí us oferim informació per escollir què voleu fer per envellir a Terrassa de la millor manera, en funció dels vostres interessos, preferències, capacitats i disponibilitat:

 

1. Associacions i entitats de la ciutat: En aquest espai podeu consultar les entitats inscrites al Registre Municipal d'Entitats i Associacions ciutadanes de Terrassa. Podeu seleccionar un àmbit d'entitat o per districtes on estan.

2. Activitats Culturals a la ciutat

 • Tcultura: En aquesta pàgina web hi trobareu els projectes i les activitats culturals de la ciutat 
 • Agenda cultural: Per conèixer la programació i activitats culturals d'altres entitats locals 
 • Xarxa de Biblioteques públiques : Les biblioteques públiques de Terrassa formen una xarxa municipal que té com a objectius satisfer les necessitats de formació, lectura i informació de la ciutadania, així com fomentar i promocionar la lectura. 
 • ArLlibres : Intercanvia llibres, llegeix i deixa volar la imaginació. És una xarxa d'intercanvi de llibres que aprofita els arbres caiguts en les ventades del desembre del 2014.
 • Festes i tradicions de la ciutat: Per conèixer quines són i saber quines entitats de cultura popular. 
 • Museu de Terrassa : acull la Seu d'Ègara, el Castell-Cartoixa de Vallparadís, el Centre d'Interpretació de la Vila Medieval a la Torre del Palau i la Casa Alegre de Sagrera, entre d'altres
 • Centre de Documentació i Museu Tèxtil 
 • Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC)

3. Formació

4. Activitat física i esport

 1. Parcs saludables: Sessions dirigides per especialistes en activitat física, que mostra com funcionen els aparells de jocs saludables ubicats als parcs de la ciutat.
 2. Gimnàstica per a gent gran. Vídeos on es mostren exercicis de gimnàstica de manteniment.
 3. Iniciació a la marxa nòrdica: Sessions per aprendre i consolidar la tècnica de la marxa nòrdica)
 4. Qigong / Txikung:Tècnica d'origen xinès que, a partir d'exercicis, integra el cos a través de moviments, de postures, d'una respiració diafragmàtica i de la ment atenta.

5. Equipaments Cívics de la Ciutat: Equipaments de proximitat que teixeixen ciutat. Faciliten recursos i serveis per a la cohesió social, i contribueixen a promoure la cultura, l'educació, el lleure, i d'altres nous conceptes socials com la salut personal, l'activitat física, les relacions personals o la consciència ambiental.  Dinamitzen l'entorn territorial proper i són un espai habilitat per a les entitats, els consells de participació ciutadana i un lloc per les iniciatives ciutadanes emergents o temporals.

 

6. Turisme a Terrassa: Coneixes Terrassa? Hi ha moltes coses per descobrir! 

7. Per fer Voluntariat a la Ciutat : Gran Voluntariat és una proposta d'envelliment actiu que a nivell municipal proposem a les persones grans per tal que puguin compartir els seus coneixements, experteses, i aficions. 

8, Per saber o rebre més informació d'activitats per promoure l'envelliment actiu:

Activa el +60: Programa que t'informa i proposa activitats de tot tipus que es fan a Terrassa.

Per apuntar-se cal tenir 60 anys o més i posar-se en contacte:

606 457 140 (en horari d'oficina) o enviant missatge de Whatsapp demanant l'Alta

 Formulari per inscriure's

 

Oficina Informació a la Gent Gran: Servei que creat per atendre consultes de persones de 65 anys o més de la ciutat.

Formes de contacte:

93 739 70 95

 [email protected]

L'Oficina té aquests horaris i espais d'atenció, presencial amb cita prèvia:

Dilluns, dimarts i  dijous de 10h a 13h i dimecres de 16h a 19 al Servei de Promoció a la Gent Gran (entrada pel carrer Sant Leopold, 33) 

Els dimecres de 10h a 13h al Centre Cívic President Macià (Rambla de Francesc Macià, 189)