L'objectiu del projecte Patis Oberts és obrir els patis de diferents centres educatius repartits pel territori a les tardes, fora de l'horari escolar, durant els mesos en els que el dia allarga més i els infants i joves poden passar més estones a l'aire lliure amb comoditat. D'aquesta manera la ciutat guanya nous espais de trobada i lleure alternatiu, segur i de proximitat.

Està previst que el 2024 participin al projecte les  escoles i els instituts També dins del Pla Educatiu d'Entorn, aquest estiu tindrà lloc una nova edició de Patis Oberts, el projecte que posa a disposició dels infants, joves i famílies de la ciutat els patis de diversos centres educatius. Enguany els centres participants seran les escoles Marià Galí Guix, Font de l'Alba, Agustí Bartra, Roc Alabern i Lanaspa-Giralt, i els instituts Ègara i Investigador Blanxart. Tots aquests patis obriran a la ciutadania del 2 de juliol a l'11 de setembre. 

La concepció del pati és la d'un espai de joc lliure equivalent a una plaça pública, on els menors han d'anar acompanyats i hi accediran sota la responsabilitat i vigilància de les seves famílies. Segons el centre, estarà disponible tot el pati o una part, però en tots els casos la zona disponible inclou una pista esportiva i un lavabo.

El projecte Patis Oberts es desenvolupa a Terrassa des del 2018, encara que l'escola Roc Alabern ja va començar a posar el seu pati a disposició de la ciutadania el 2011, en el marc del Pla de Barris de La Maurina.

Els Patis Oberts estan finançats amb fons europeus a través del Pla de Millora de les Oportunitats Educatives (PMOE-PROA).