L'objectiu del projecte Patis Oberts és obrir els patis de diferents escoles repartides pel territori a les tardes, fora de l'horari escolar, durant els mesos en els que el dia allarga més i els infants i joves poden passar més estones a l'aire lliure amb comoditat. D'aquesta manera la ciutat guanya nous espais de trobada i lleure alternatiu, segur i de proximitat.

Actualment, participen al projecte tres escoles: Lanaspa, Montserrat i Roc Alabern, que obriran els seus patis fins el 28 d'octubre cinc dies a la setmana: dimarts, dijous, divendres, dissabtes i diumenges. Els dies feiners l'horari és de 18 a 20 h, i els caps de setmana, de 16 a 20 h.

La concepció del pati és la d'un espai de joc lliure equivalent a una plaça pública, on els menors han d'anar acompanyats i hi accediran sota la responsabilitat i vigilància de les seves famílies. Segons el centre, estarà disponible tot el pati o una part, però en tots els casos la zona disponible inclou una pista esportiva i un lavabo.

El projecte Patis Oberts es desenvolupa a Terrassa des del 2018, encara que l'escola Roc Alabern ja va començar a posar el seu pati a disposició de la ciutadania el 2011, en el marc del Pla de Barris de La Maurina.

 

Patis Artístics

Coincidint amb la temporada de Patis Oberts, l'Ajuntament impulsa també els Patis Artístics, on es fan activitats dirigides de lliure accés i sempre relacionades amb les arts. Actualment el projecte es desenvolupa a l'Escola Agustí Bartra i a l'Institut Ègara. Enguany, com en edicions anteriors, el tema és les arts urbanes. Així, quatre dies a la setmana els patis d'ambdós centres acullen activitats i tallers de graffitti, hip-hop, DJ, etc. El projecte s'adreça a adolescents i joves de 12 a 18 anys, és gratuït i no requereix inscripció prèvia.

A tots dos centres, l'horari és de 17 a 19.30 h, de dimarts a divendres. Igual que els Patis Oberts, els Patis Artístics finalitzaran el 28 d'octubre.

Els Patis Oberts i Patis Artístics estan finançats amb fons europeus a través del Pla de Millora de les Oportunitats Educatives (PMOE-PROA).