Cartell de la campanyaEl 28 de maig es commemora el Dia Internacional d'Acció per la Salut de les Dones a tot el món, amb l'objectiu de visualitzar la desigualtat entre dones i homes en termes de salut, així com proposar mesures que afavoreixin la igualtat.

La història d'aquest dia es remunta al V Encuentro Internacional de Mujer y Salud que va tenir lloc a San José, Costa Rica, el maig de 1987. Des de llavors cada 28 de maig es commemora a diferents països del món, recollint les demandes de les dones en relació a la salut, convocant mobilitzacions i organitzant campanyes de sensibilització.

Com a part d'aquesta commemoració, el grup motor del Pla Local de Drogues de Terrassa i el Servei de Polítiques de Gènere de l'Ajuntament de Terrassa  presentem la campanya de sensibilització "No em dona la vida!".

Aquesta campanya posa èmfasi en la perspectiva de gènere en l'àmbit de les addiccions, posant especial atenció en l'ús de psicofàrmacs i altres consums per part de les dones, i la seva salut mental. És important destacar les causes d'aquests malestars de gènere que sovint passen desapercebuts. Proposem dues activitats destacades en aquesta campanya: una xerrada oberta a tothom i un taller vivencial adreçat a dones.

La xerrada "No em dona la vida! Com sobrevivim al dia a dia" tindrà lloc el dijous 8 de juny, de 18 a 19:30 h. Durant aquesta xerrada, explorarem els malestars de gènere com a producte de la desigualtat que experimenten les dones, destacant el desequilibri entre les expectatives imposades i les possibilitats reals. Analitzarem com aquesta desigualtat contribueix als problemes de salut mental com la depressió, l'ansietat i l'insomni, els quals sovint són abordats amb l'ús excessiu de psicofàrmacs. Amb una aproximació feminista, treballarem per teixir xarxes entre les participants i donar veu a les seves necessitats i vivències.

Oferim servei de canguratge i d'interpretació en llengua de signes, ambdós sota demanda. Cal inscripció prèvia.

El taller adreçat a dones, "No em dona la vida! Una invitació per escoltar-te i retrobar-te amb tu mateixa", tindrà lloc el dijous 15 de juny, de 9:30 a 12:30 h. Aquest taller presencial i vivencial, en un format de petit grup, permetrà a les dones explorar diverses qüestions relacionades amb el malestar de gènere, com ara els mandats de gènere, les expectatives i les cures. S'atendrà especialment a la importància de dedicar temps a escoltar-se a elles mateixes i posar en primer pla les seves pròpies necessitats, sovint eclipsades per les demandes dels altres. A través d'estratègies i tècniques, les participants trobaran espai per dialogar, compartir i teixir xarxes de suport d'una manera lúdica, respectuosa i constructiva.

Oferim servei d'interpretació en llengua de signes sota demanda. Cal inscripció prèvia.

Les dues activitats seran conduïdes per Gisela Hansen Rodríguez,  doctora en psicologia clínica i de la salut, especialista en gènere, addiccions i salut mental. Professora de la Universitat de Barcelona.

Amb la campanya "No em dona la vida", en el marc del Dia Internacional d'Acció per la Salut de les Dones, l'Ajuntament de Terrassa vol promoure una aproximació de gènere en l'àmbit de les adiccions, veure com condiciona el mandat de gènere que han de suportar les dones, i posar en relleu les seves necessitats i vivències relacionades amb aquests malestars. 

Convidem a tothom a participar en aquestes activitats per fomentar la comprensió, el suport mutu i el canvi cap a una salut que tingui en compte la perspectiva de gènere, i que sigui més igualitària i inclusiva per a totes les dones.